Ispiši ovu stranicu

Nova socijalna usluga u Vukovaru – produženi boravak za djecu u riziku

Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Projekt vrijedan gotovo milijun i pol kuna Foto: Marija Molnar

Udruga za rad s mladima Breza u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i švicarskim partnerom BEO Heimgarten započela je provedbu EU projekta pod nazivom Together u trajanju od 20 mjeseci.

-Cilj je projekta razvoj diferenciranih, održivih socijalnih usluga za djecu u riziku i s problemima u ponašanju na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj ove usluge nedostaju. Cilj partnerstva je iskoristiti iskustva i primjere dobre prakse u Švicarskoj, te ih prilagoditi kontekstu naše lokalne zajednice i ponuditi diferenciranu socijalnu uslugu produženog boravaka za djecu u riziku kao oblik prevencije institucionalizacije kao i usluge savjetodavne podrške za roditelje. Također je važno osnažiti kvalitetne suradničke odnose sa institucijama i lokalnom samoupravom u svrhu decentralizacije kako bismo zajedno lakše i jednostavnije odgovarali na potrebe u području pružanja socijalnih usluga – istaknula je Gordana Ilakovac iz udruge Breza, voditeljica projekta, na konferenciji za medije u vukovarskome Centru za socijalnu skrb gdje je ovaj projekt vrijedan milijun i 491 tisuću kuna predstavljen javnosti.

Kroz njega se u Vukovaru uvodi nova socijalna usluga na ovom području odnosno produženi boravak za djecu u riziku i za podršku njihovim roditeljima, nastoji se umrežiti javni, privatni i civilni sektor u jaku lokalnu mrežu te dobiti stručna edukacija koju će provesti švicarski partneri. Naime u ovoj su zemlji postignuti odlični rezultati glede socijalnoga rada s djecom u riziku, programi su individualizirani i decentralizirani i iz njihovog se primjera može puno naučiti.

-Breza dugi niz godina radi s djecom koja imaju s poremećaje u ponašanju, a kroz naš smo rad postigli izvrsne rezultate odnosno 85 posto djece u riziku s kojima smo radili više se nikada nisu vratili u sustav socijalne skrbi, završili su srednjoškolsko ili visoko obrazovanje, uključili se u proces rada, postali i sami dobri roditelji. U udruzi smatramo da je prevencija najbitnija i najnužnija zato smo se i odlučili na ovu vrstu usluge u Vukovaru koja će djeci od 6 do 12 ili 14 godina ponuditi brigu o njihovim socijalnim i školskim potrebama, pomoći im da razviju neke vještine, a sve kako bi se spriječilo da upadaju u poteškoće, probleme u ponašanju ili dožive izdvajanje iz svojih obitelji – rekla je Ilakovac.

Produženi boravak u Vukovaru provodi se s djecom iz OŠ Nikole Andrića u posebno iznajmljenom prostoru i traje tijekom školske godine.

Ovakva je usluga itekako potrebna Vukovaru, istaknuo je ravnatelj vukovarskoga Centra za socijalnu skrb Zvonimir Rogulja.

Grad Vukovar od samoga početka surađuje na ovome projektu, naglasio je Dalibor Žigić, stručni suradnik za socijalnu skrb u vukovarskoj gradskoj upravi, istaknuvši i planove za budućnost po kojima bi se ova usluga proširila na područje cijeloga grada i sve osnovne škole.

Darko Dimić pak, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije nagasio je veliku potrebu za ovom vrstom usluge na našem području i ocijenio kako će projekt imati velikoga značaja.

- Ovdje se radi o suvremenom trendu deinstitucionalizacije i projektu kojemu je cilj sretno dijete i sretni roditelji – istaknuo je Dimić.

Na konferenciji se moglo čuti kako u našem društvu postoji problem institucionalizacije djece i mladih s problemom u ponašanju i s rizikom od razvoja problema, što smanjuje mogućnost njihovog socijalnog uključivanja u društvo, a također postoji i problem delokalizacije smještavanjem djece i mladih daleko od obitelji i rodnog kraja. Time se negativno utječe na razvoj djeteta te se isključuje sudjelovanje obitelji u procesu socijalizacije što u konačnici negativno utječe i na razvoj lokalne zajednice. Nasuprot tome, kroz svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa švicarskim organizacijama i ustanovama socijalne skrbi, u udruzi Breza upoznali su švicarski participativni suradnički kolaborativni model na kojem se baziraju odnosi svih dionika u pružanju socijalnih usluga kako bi se što odgovornije odgovorilo na potrebe korisnika.

Pročitano 1002 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar