NAJNOVIJE
Nema novooboljelih od koronavirusa u Republici Hrvatskoj

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako nema novooboljelih od koronavirusa u Republici Hrvatskoj, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2246.

Do sada je testirano 66405 osoba, od toga 261 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 23 osoba, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2072, što je 9 novoozdravljenih u 24 sata.

Ukupan broj preminulih na području države je 103.

(Nedjelja, 31 Svibanj 2020 14:07)
Osječko-baranjska županija bez novooboljelih od koronavirusa

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirana su 34 uzoraka i svi su bili negativni na koronavirus. I dalje su na području Osječko-baranjske županije zabilježene 133 oboljele osobe.

(Nedjelja, 31 Svibanj 2020 10:39)
Jedanaesti dan nema novooboljelih na području naše županije

U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija i dalje je stabilna, te u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na koronavirus.

(Nedjelja, 31 Svibanj 2020 09:14)
Službeno je: Penava i Škoro zajedno na parlamentarne izbore!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro održali su konferenciju za medije na kojoj je i službeno potvrđeno kako zajedno izlaze na predstojeće parlamentarne izbore u srpnju.

(Subota, 30 Svibanj 2020 16:19)
Jedna novooboljela osoba od koronavirusa u Republici Hrvatskoj

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je broj novooboljelih na području Hrvatske u 24 satnom razdoblju 1, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2246.

Novooboljela osoba nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Do sada su testirane 66144 osobe, od toga 635 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 27 osoba. Od toga su na respiratoru 4 pacijenta.

Ukupan broj ozdravljenih od koronavirusa je 2063 te ukupan broj preminulih na području republike je 103.

(Subota, 30 Svibanj 2020 14:06)
POVODOM DANA DRŽAVNOSTI GRAD VUKOVAR ODAO POČAST ŽRTVAMA DOMOVINSKOGA RATA

Predstavnici Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom obilježili su Dan državnosti odavanjem počasti svima onima koji su svoj život utkali u oltar Domovine te omogućili samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

(Subota, 30 Svibanj 2020 12:20)
Izaslanstvo VSŽ obilježilo Dan državnosti

Izaslanstvo Vukovarsko – srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću povodom Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja.

(Subota, 30 Svibanj 2020 12:04)

Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira

Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Do sada je Gong mira postavljen u 49 gradova Foto: Arhiv HRV-a

Iz vukovarske gradske uprave priopćili su da Vukovar postaje jedan od gradova svjetskog mira, bogatiji za monumentalni i prepoznatljivi spomenik koji simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo među narodima – Gong svjetskog mira. U priopćenju stoji:

"Gong svjetskog mira instalacija je Svjetskog odbora za mir koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima.

Nastao je u Indoneziji, nakon bombaškog napada na Baliju 2002. godine, a prvi puta se oglasio 31. prosinca 2002. godine, kako bi označio Novu 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. U veljači te godine, Gong je prenesen u Glavno tajništvo UN-a u Ženevi, gdje je zvonio na otvorenju Druge globalne konferencije mira.

Nakon toga, rodila se ideja o trajnom postavljanju replika Gonga na značajnim povijesnim lokacijama i mjestima, u spomen na nevine žrtve, a do sada je Gong svjetskog mira postavljen u 49 država diljem svijeta.

Prvi trajno postavljeni gong nalazi se u Kini, zatim je drugi postavljen u Indiji, dok je Mađarska prva zemlja Europe gdje je Gong postavljen u svibnju 2008. godine. Ovom pokretu mira uskoro se pridružuju i Egipat, Nizozemska, Maroko, Sjeverna Koreja, Japan, Kanada, Malezija, Venezuela, Južna Koreja, Njemačka, Tajland, Južna Amerika, Austrija, Papua Nova Gvineja, Vijetnam, SAD, Australija i mnogi drugi.

Gong svjetskog mira obiluje raznim simbolima, a svaki od njih ima svoje značenje. U sredini Gonga nalazi se Zemlja, što znači da je Zemlja mjesto gdje vlada mir. Drugi krug simbolizira 10 velikih religija svijeta, dok treći krug sadrži naziv Svjetskog gonga mira na engleskom (World Peace Gong) i indonezijskom jeziku (Gong Perdamaian Dunia), a nazivi su odvojeni cvijećem koje simbolizira ljepotu, sreću i mir.

Ideja o trajnom postavljanju Gonga svjetskog mira u Hrvatskoj rodila se još 2008. godine, a za mjesto postavljanja odabran je Vukovar - simbol stradanja i žrtve hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, grad koji je 1991. godine pretrpio strašne zločine i strahote, s razlogom nazivan hrvatskom Hirošimom, a danas, simbol junaštva, otpora i pobjede.

U organizaciji Grada Vukovara, Svjetskog odbora za mir i Republike Indonezije te akademskog kipara, slikara i grafičara Ante Sardelića Kraljevića, koji je izradio i djelo od 9 skulptura koje se nalaze uz Gong, a koje su posvećene svim žrtvama Domovinskoga rata, Vukovar će postati 50. grad na svijetu obogaćen ovim simbolom trajnog mira.

Postavljanjem Gonga širom svijeta želi se dočekati dan kada će se u jednom trenutku udarcem u Gong u svim zemljama svijeta obznaniti trenutak mira i spokoja kao simbol globalne ljudske solidarnosti za trajni mir", stoji u priopćenju Upravnoga odjela za opće poslove i Ureda gradonačelnika Grada Vukovara.

Pročitano 228 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija