Ispiši ovu stranicu

Održan stručni skup Rizici na poslovima u poljoprivredi i mjere zaštite na radu

Prezentirani primjeri dobre prakse Prezentirani primjeri dobre prakse Foto: Marija Molnar

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatske udruge poslodavaca i VURA-Razvojne agencije Vukovar, u Poslovno inovacijskome centru BIC Vukovar održan je stručni skup na temu Rizici na poslovima u poljoprivredi i mjere zaštite na radu.

Iz ministarstva ističu kako je važno podići svijest o rizicima u toj djelatnosti kao i o trendovima koji su u posljednje vrijeme lošiji kako u poljoprivredi tako i u šumarstvu. Sudionici su bili stručnjaci iz tvrtki poljoprivredne djelatnosti, inspektorata, ministarstva te Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Razmijenjena su iskustva i prezentirani primjeri dobre prakse iz velikih sustava kao i primjeri iz inspekcijskih nadzora s ovoga područja.

- Svrha je podići razinu svijesti o rizicima kako bi stanje iz godine u godinu bilo što bolje i sa što manje teških ili smrtnih ozljeda na radu - istaknuo je Jere Gašperov, načelnik Sektora zaštite na radu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Petar Marinčić iz Službe za zaštitu na radu u tvrtki VUPIK d.d. prezentirao je primjere dobre prakse i provedbe zaštite na radu u njegovom poduzeću.

-To su edukacija i osposobljavanje radnika. Svakodnevno se naši radnici upozoravaju na opasnosti koje im se mogu dogoditi tijekom obavljanja njihova svakodnevnoga posla. U VUPIKU većina djelalatnika radi u posebnim uvjetima, a na godišnjoj razini bilježimo 15 do 20 i to uglavnom lakših ozljeda na radu što je značajno poboljšanje u odnosu na razdoblje do prije deset godina kada smo znali imati i 40-tak povreda godišnje – istaknuo je Marinčić, dodavši kako je edukacija radnika u tom smislu pokazala odlične rezultate.

 

Pročitano 763 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar