NAJNOVIJE
Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je sudjelujući na okruglom stolu "Ovčara - zločin bez kazne", da gotovo tri desetljeća od tog masovnog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očito postoje strukture kojima istina ne odgovara.

(Utorak, 12 Studeni 2019 18:33)
Glogoški: "Mi vas jako dobro razumijemo"

Povodom tiskanja Statut Grada Vukovara na ćirilici i događaja na protekloj sjednici Gradskoga vijeća, u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je tiskovna konferencija  pod nazivom Mi vas „dobro“ razumijemo“.

Predsjednik Udruge Đuro Glogoški predočio je fotografije razrušenog grada Vukovara govoreći kako su one dovoljan dokaz o tome što se sve ovdje događalo i tko je za to kriv. Istaknuo je kako su nakon Domovinskoga rata oni koji su izvršili agresiju prihvaćeni u hrvatskom društvu o čemu svjedoče i Zakon o općem oprostu, Zakon o konvalidaciji i Ustavni Zakon o pravim nacionalnih manjina.
-Što smo dobili zauzvrat od onih kojima su oprošteni ratni zločini. Branitelji se često spominju kao teret mirovinskog sustava, a nitko ne spominje one koji dobivaju mirovinu i ostvaruju pravo na radni staž za vrijeme okupacije, koji u mirovinski sustav nisu uplatili ni lipu. Svi ti zakoni doneseni su pod ucjenama, a svjedoci tih ucjena smo i danas. Dobili smo zauzvrat da ne mogu prihvatiti Hrvatsku državu i da su ostali na onim temeljima na kojima su započeli agresiju na Hrvatsku. Ne poštuju i ne cijene Hrvatsku državu o čemu svjedoče brojni grafiti ispisani na ćirilici poput onih da je Vukovar srpski grad, zastave, ali ne hrvatske, razni napisi po portalima, spomenici agresorima. Srbija je rehabilitirala četništvo, a u Hrvatskoj se to također provlači – rekao je Glogoški dodajući kako ćirilica nije samo pismo, već se njome veličaju oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku . Upitao je i zašto se istina i povijest tumače na različite načine tražeći pri tome da se udžbenik povijesti za 8.razred po kojemu uče pripadnici srpske nacionalne manjine povuče iz upotrebe. Istaknuo je kako SNV, ZVO i SDSS i dalje žele autonomiju u Hrvatskoj postavljajući pitanje jesu li se  odmaknuli od onoga što su željeli devedesetih godina.
- Predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Zajedničkog vijeća općina, SDSS-a i njihovi saborski zastupnici ne mogu reći da ne znaju za to i da ne stoje iza toga. Zašto se nikada nisu ogradili od transparenata, izgradnje spomenika agresorima…? – upitao je Glogoški rekavši kako se „ mi jako dobro razumijemo“.
-Mi jesmo dali svoj doprinos u Domovinskome ratu, izašli smo iz njega, kroz sve ove zakone pokušavamo zaboraviti ono što se dogodilo, ali postoji naša stvarnost i s razlogom se pitamo tko ima za nas razumijevanja, tko nas razumije i kako mi možemo gledati na budućnost, ako nismo raščistili vrijeme iz prošlosti – poručio je Glogoški pokazujući fotografije vojnih invalida  i njihove ozljede.

(Utorak, 12 Studeni 2019 18:10)
U Vukovaru u tijeku 22. znanstveno-stručni skup "Vukovar '91 - dvadeset i osam godina poslije"

U Vukovaru je u tijeku dvodnevni 22. znanstveno-stručni skup Vukovar '91. – dvadeset i osam godina poslije. Skup koji je posvećen gradu Vukovaru i stradanju grada za vrijeme Domovinskog rata tradicionalno organizira Institut Ivo Pilar.

Ravnatelj instituta Ivo Pilar, doktor znanosti Zlatko Holjevac rekao je kako su tema ovogodišnjeg skupa suvremene migracije, zanimljiva tema zbog svega što je Vukovar pretrpio u Domovinskom ratu a da su migracije koje potresaju čitavu Europu  i danas vrlo aktualna tema koju institut koji prati suvremene trendove u hrvatskom društvu znanstvenim pristupom želi obraditi i prezentirati javnosti.

Na skupu su sudjelovali članovi Instituta Ivo Pilar te znanstvenici sa filozofskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog vojnog učilišta.

(Utorak, 12 Studeni 2019 16:38)
ŽDO pokrenulo istragu zbog mučenja Hrvata u Vukovaru: Mlatili ih, gazili, palili im lice...

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv četvorice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, koje sumnjiči da su nakon okupacije Vukovara psihičkim i fizičkim zlostavljanjem počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Utorak, 12 Studeni 2019 15:17)
HSU kreće sa inicijativom za povećanje cenzusa

Od 15.studenog kreće akcija prikupljanja peticije za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika  u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

(Utorak, 12 Studeni 2019 13:06)
U obnovu ceste u ulici Ive Tijardovića uloženo 2.442.139, 29 kuna

Grad Vukovar nastavlja raditi na projektima obnove komunalne infrastrukture na području grada, tako je završena  rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Ulici Ive Tijardovića, a istu su  obišli zamjenici gradonačelnika Grada Vukovara, Marijan Pavliček i Ivana Mujkić zajedno sa suradnicima. - Raduje nas što smo rekonstrukcijom ove ulice promijenili vizuru ovog dijela grada. Vrijednost investicije je 2.4000,00 kuna od čega je 1.800,00 osigurao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, 200 000,00 Ministarstvo regionalnog razvoja. Ono što je bitno napomenuti je da ovaj projekt rekonstrukcije ne obuhvaća samo cestu koja je proširena nego smo dobili nova parkirališna mjesta, novu pješačku i biciklističku stazu i urbanu sliku grada Vukovara u gradskoj četvrti Sajmište. Pored ovih višestambenih zgrada koje su niknule u zadnjih nekoliko mjeseci i stanova koji su dodijeljeni našim sugrađanima te sve većeg broja dolazaka djece  u Memorijalni centar, postojala je potreba za obnovom ove ulice i vjerujem da će svi korisnici i sugrađani biti zadovolji istim - rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavličekfoto 2

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija ceste, parkirališta, pješačke i biciklističke staze te javne rasvjete. Završena je rekonstrukcija 2135 kvadratnih metara nove površine prometnice, 298 kvadratnih metara nove površine parkirališta, 471 kvadratnih metara novih nogostupa i biciklističke staze uz 26 novih parkirališnih mjesta. - Fond ove godine sudjeluju sa 60 milijuna kuna u obnovi i razvoju grada Vukovara. 77 % je bio prioritet grada Vukovara za razvoj komunalne infrastrukture gdje su bili pripremljeni projekti i gdje je kao što vidite, grad jedno veliko gradilište. Ovo je jedna od ulica koje smo mi financirali pod vodstvom grada Vukovara. Fond će i dalje podupirati sve projekte i sav razvoj radi kvalitete i boljeg života naših građana. - rekla je predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević.

Ukupna vrijednost radova s PDV-om iznosi 2.422.139,29 kuna, od čega je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara projekt sufinancirao u iznosu od 1.800.000,00 kuna. Radovi su izvršeni u predviđenom roku.

Završetkom ovoga projekta Ulica Ive Tijardovića je dobila reprezentativni izgled, sadržaje i funkcionalnost kakvu treba imati, obzirom na izrazito povećanje broja stanovnika u tome dijelu grada te blizinu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.foto 4

(Utorak, 12 Studeni 2019 11:46)
Gospočić: Započinju višegodišnja ulaganja u željezničku infrastrukturu

Na poziv župana Bože Galića, izaslanstvo Velikopoljske regije, koje predvodi  zamjenik maršaleka Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak boravio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji .

(Utorak, 12 Studeni 2019 11:04)

Obilježena godišnjica pogibije vukovarskih ratnih heroja Blage Zadre i Alfreda Hilla

Heroj Trpinjske ceste naziv komemorativnoga programa za Blagu Zadru Heroj Trpinjske ceste naziv komemorativnoga programa za Blagu Zadru Foto: Marija Molnar

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata, odana je počast zapovjednicima obrane Vukovara general-bojniku Blagi Zadri i bojniku Allfredu Hilu koji su poginuli na današnji dan 1991. godine, Zadro u Borovu naselju, a Hill u četvrti Sajmište. Potom je na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste Blagi Zadri održan prigodni komemorativni program pod nazivom Heroj Trpinjske ceste.

Uz obitelji Zadro i Hill, vijence su položili, u ime Republike Hrvatske, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH Damir Krstičević, župan i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i Damir Barna, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanstva Grada Imotskoga te općina Dugopolje i Grude, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara te brojna druga izaslanstva veteranskih udruga.

Obitelj Zadro

-Danas obilježavamo godišnjicu pogibije Blage Zadre i mnogih drugih koji su na ovaj dan položili život za našu domovinu. Zahvaljujem u ime obitelji svima koji dolaze na njegov grob i odaju mu počast na ovaj, za našu obitelj tužan i težak dan. Koliko god pričali o tim ljudima, ne možemo reći dovoljno za ono što su napravili i dali za ovu zemlju, a dali su najviše što su mogli, svoje živote. Na državi je da im se oduže, jer narod ih poštuje i to nam je najveža nagrada. Nisu se borili za odličja nego za domovinu, stvorili su je i krv za nju dali, a mnoge su obitelji ostale zavijene u crno. No to je cijena koju smo platili za domovinu koju smo čekali 700 godina – rekao je sin Blage Zadre Tomislav. Podsjetio je i na svoga brata Roberta, najstarijega sina Blage Zadre koji je poginuo pet i pol mjeseci nakon svoga oca.

- Sutra, 17.listopada, Robert bi da je živ slavio 50-i rođendan. Bio je veliki borac – rekao je Tomislav Zadro.

Predsjednica

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović naglasila je da je Blago Zadro bio jedan od onih običnih ljudi iz naroda sve dok u ratu nije dokazao "da je doista čovjek visoko iznad razmjera bilo kakve običnosti ili mediokriteta". - Danas uz poštovanje Blagi Zadri odajemo poštovanje i svim braniteljima koji su se borili za Hrvatsku, koji su poginuli, nestali ili preminuli i njihovim obiteljim kao i svim civilima koji su stradali u Domovinskome ratu – istaknula je Grabar Kitarović.

Na pitanje novinara može li se u skorije vrijeme očekivati kakva konkretnija inicijativa za dodjelom odličja herojima Domovinskoga rata Grabar Kitarović je rekla kako se osim osim Velereda dr. Franje Tuđmana, razgovara i o nizu medalja za razne akcije i operacije.

-Pojavilo se puno inicijativa i među samim braniteljima, a postupat ćemo u dogovoru i s Ministarstvom obrane i Ministarstvom branitelja. Držim da su zaslužili barem to simbolično priznanje koje im država može dati – rekla je Grabar Kitarović.

PREDSJEDNICA RH: NISAM ZADOVOLJNA RADOM INSTITUCIJA

Komentirajući godinu dana od velikoga prosvjeda u Vukovaru kojim se željelo ukazati na sporost državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, Grabar Kitarović je naglasila kako ni sama nije zadovoljna po tom pitanju. 

- Nisam ni ja zadovoljna radom institucija, a sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, međutim ovo vam iskreno kažem kao čovjek ali i kao predsjednica RH jer jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje. Ako se netko ne sjeća Vukovara za vrijeme rata, neka pogleda arhivske snimke. Grad je izgledao kao nakon nuklearne katastrofe, a tek kada čujete priče ljudi koji vam pristupaju u Vukovaru, ne možete vjerovati što se svašta događalo na ovom prostoru. Zato se često pokušavam staviti u cipele gradonačelnika Vukovara i shvatiti kako se osjeća hodajući Vukovarom dok sreće poglede ljudi koji od njega očekuju da se nešto dogodi i da se konačno dostigne pravda – istaknula je.

Naglasila je i da unatoč tome što neće svi zločinci biti uhvaćeni i odgovarati za zločine, njihova se imena moraju znati kako bi se konačno zatvorila ta teška stranica povijesti. Ukazala je i na problem nestalih te pozvala odgovorne u Srbiji da učine iskorak u otkrivanju istine o nestalima jer, kako je rekla, bio bi to najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju.

Ministar Damir Krstičević pak naglasio je kako je njegova Vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar.

- Mi danas razvijamo vojsku upravo na temeljima Domovinskog rata. Vojska je u Vukovaru u funkciji mira, sigurnosti, jačanja gospodarstva i to je naša zadaća. Prožeta je simbolima Domovinskog rata, junacima kao što je general Blago Zadro – istaknuo je Krstičević, dodavši i kako je Hrvatska vojska poduzela puno kako imena poginulih heroja ne bi bila zaboravljena. Tako Zapovjedno-stožerna škola nosi ime upravo Blage Zadre, Središte za obuku vojne policije ime Alfreda Hilla, a Časnička škola Andrije Matijaša Pauka.

Krstičević je komentirao i izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o tome da se od posljednjeg prosvjeda u Vukovaru ništa nije dogodilo kako bi se procesuirali ratni zločini.

- Mislim da nije učinjeno onoliko koliko je trebalo, tu su i državne institucije koje su za to odgovorne, pravosuđe, DORH i jasno je da se za svaki zločin mora odgovarati – naglasio je Krstičević.

Obitelj Hill

SLIJEDITI BLAGINE VRIJEDNOSTI

Gradonačelnik Vukovara Penava istaknuo je kako i danas moramo slijediti vrijednosti za koje je živio i poginuo Blago Zadro.

-Bio je čovjek koji je govorio djelima i pristupom ljudima. Vidjeli ste koliko je ljudi bilo ovdje. To govori tko je bio Blago Zadro. Čovjek koji je uvijek bio prvi, čovjek koji je odbio nositi zaštitni prsluk jer ga njegovi vojnici nisu imali. Kada bi svi slijedili taj primjer puno od ovih stvari danas o kojima pokušavamo govoriti bile bi stvar prošlosti. Mislim da bi se puno naših dužnosnika trebalo ugledati na Blagu Zadru i ostale heroje Domovinskog rata. To se odnosi na svakog od ljudi u državi – istaknuo je Penava.

Grad vijenci


Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić na komemoraciji je istaknuo kako je svojim suborcima tijekom borbi 1991. godine Blago Zadro bio "i otac i majka", a kako je Zadrinom pogibijom 16.listopada počeo kraj obrane Vukovara.

Nakon komemoracije organiziran je odlazak na mjesto pogibije general-bojnika Blage Zadre i paljenje svijeća. Program je organizirao Savjet za branitelje Grada Vukovara. 

Pročitano 168 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija