NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Za 69 ubijenih mještana Lužca, ni nakon 28 godina,nitko nije odgovarao

Kod Spomen križa žrtvama Domovinskoga rata na Lužcu, obilježena je 28. obljetnica stradanja te gradske četvrti 2. 11. 1991. godine, kada su tadašnja JNA i srpske paravojne postrojbe zauzele Lužac.

Bio je to i početak sloma obrane Vukovara,  jer je neprijatelj presjekao grad na dva dijela rekao je zamjenik  gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

­-Studeni je za Vukovar tužan mjesec, jer gotovo da nema dana da se ne obilježava neka tužna obljetnica stradanja Vukovaraca, ali i mještana okolnih mjesta. Nažalost za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao- rekao je Pavliček te prozvao za odgovornost institucije hrvatske države.

-Odgovorni su upravo oni koji imaju zadatak rješavati takve stvari i kojima su upravo vukovarski branitelji i njihove žrtve omogućili da budu tamo gdje su danas, a to su naše institucije.-rekao je Pavliček, naglašavajući kako je upravo žrtva grada Vukovara dala jedan od najvećih obola stvaranju hrvatske države.

-Grad Vukovar traži 28 godina samo istinu i  za 69 mještana Lužca, istinu za 10-tak odvedenih Hrvata u Trpinju o čijoj se sudbini ni danas ne zna ništa, o ubijenima na Ovčari, o tome tko je izdao zapovijed za bombardiranje vukovarske bolnice i tko je zapovjedio otvaranje koncentracijskih logora u Srbiji. Ne tražimo ništa više od toga, samo istinu i  nećemo od toga odustati ni milimetra. Nema toga zakona koji će nama Vukovarcima zatvoriti usta kada se  radi o istini i o Domovinskome ratu. Tu posustati nećemo ni milimetra. To smo dužni onima koji su stvarali hrvatsku državu-rekao je Pavliček.   Mještani su odvedeni na školsko dvorište i tamo ubijeni rekao je Mato Džigumović zapovjednik policije na Lužcu 1991.

-Bili su to starci, žene i djeca i nekoliko branitelja- naglasio je Džigumović.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna rekao je kako je sramota koliko je malo učinjeno po pitanju nestalih i procesuiranja ratnih zločina  nakon 28 godina.

-Nažalost danas se pojavljuju neki dušobrižnici koji gradove i osobe koje potenciraju takva pitanja proglašavaju zaostalima, proglašavaju određene ljude da koriste žrtvu za svoje osobne interese. To su po meni oni koji se boje da se istina ne sazna, koji su izravno ili neizravno sudjelovali u zločinima, ali i oni drugi svih političkih boja, koji samo na dezinformacijama mogu egzistirati, bojati se prošlosti i prikazivati lažnu sadašnjost. Time mislim i na one koji zbog traženja istine Vukovar i Vukovarce žele prikazati zaostalima. Istina je drugačija. Vukovar jer danas jedan div, svjetlo na krajnjem istoku  Hrvatske.- rekao je Barna.

LUzac Župnija

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, koja je organizator ovoga obilježavanja, Franjo Šoljić, naglasio je kako je nažalost danas prevladao neki novi duh kojega niti on a niti većina hrvatskih branitelja ne razumije, a to je izostanak zajedništva.

-Samo zajedništvo svih nas može doprinijeti stvaranju bolje Hrvatske i samo zajedništvom možemo ići dalje -rekao je Šoljić.  Vijence su položili članovi obitelji ubijenih mještana Lužca, izaslanstva braniteljskih udruga Grada Vukovara, Vukovarsko -srijemske županije, Ministarstva branitelja, predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te HDZ-a i HKS-a. Misa zadušnica služena je u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju. Obilježavanje  je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Pročitano 318 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija