NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Klub vijećnika HDZ-a o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Press konferencija Press konferencija Foto: Valerija Lozančić

Klub vijećnika HDZ-a Gradskog vijeća Grada Vukovara održao je u prostorijama GO HDZ-a Vukovar konferenciju za novinare  pod nazivom Istina o boljem suživotu u Vukovaru kako bi izvijestili javnost o pravima koja srpska nacionalna manjina ima, a koja su, kako je rečeno, veća od prava koja manjine imaju u drugim europskim državama, posebice iznad prava koja Hrvati imaju u Republici Srbiji.

Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota naglasio je da javnost mora biti upoznata sa svim pravima koja srpska nacionalna manjina u gradu Vukovaru koristi, odnosno cijelim katalogom prava koja su im zajamčena Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima poput Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH, Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina te  Statutom grada Vukovara. Tu su i prava vezana uz kulture, tradiciju, vjeru i javno priopćavanje.

Vijećnica Ivana Radoš upitala je tko doista mlade odvaja od vršnjaka i tko se protivi suživotu naglašavajući kako se srpska nacionalna manjina opredijelila za školovanje djece na vlastitom jeziku i pismu, da predškolska djeca pohađaju zasebne vrtiće u kojima tek 10 sati tjedno uče na hrvatskom jeziku te da vukovarski učenici srpske nacionalnosti odbijaju pohađati terensku nastavu u Memorijalnom centru Domovinskog rata što je obveza svih učenika u Republici Hrvatskoj. Dodala je i kako, koristeći pravo na prijevod materijala sa sjednica Gradskog vijeća na srpski jezik i ćirilično pismo, bez grižnje savjesti, godišnje iz proračuna potroše 100.000 kuna što bi bilo dovoljno za kupovinu radnih bilježnica svim vukovarskim učenicima. Osim toga, Grad Vukovar financira i nabavu udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici.
- Djeca Dječjeg vrtića Vukovar 2 nisu išla na humanitarni koncert na kojem su se prikupljala sredstva za kupovinu igrala za oba vrtića iz razloga što su sva djeca zajedno trebala pjevati pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“. Sada možemo postaviti samo jedno pitanje, tko mladi naraštaj odvaj u ranim godinama od svojih vršnjaka, tko odbija bilo kakvo zajedničko djelovanje, odnosno tko se protivi mirnom suživotu u gradu Vukovaru – upitala je Radoš.

Vijećnica Kristina Ozdanovac  govorila je o značajnim sredstvima koja  Grad Vukovar izdvaja za održavanje kulturne autonomije srpske nacionalne manjine. 
- Za KUD Sloga iz gradskog se proračuna godišnje izdvaja 114.000 kuna, za obnovu Srpskoga doma više od milijun kuna, a za Parohijski dom grad je izdvojio 7 milijuna kuna. Za Srpsko narodno vijeće osigurano je 90.000 kuna dok ostale manjine dobivaju po 30.000 kuna, a srpska nacionalna manjina ima i vlastitu radijsku postaju za koju se iz proračuna također osiguravaju sredstva. Za nogometni klub „Vuteks-Sloga“, na čijim se utakmicama okupljaju navijači kojima je teško ustati na hrvatsku himnu,  u pet godina izdvojeno 2,5 milijuna kuna. Uz sve to imaju i dogradonačelnika koji Oluju naziva etničkim čišćenjem – istaknula je Ozdanovac.

Vijećnik David Vlajčić iznio je niz zamjerki na račun predstavnika srpske nacionalne manjine koji ne dolaze na obilježavanje nacionalnih praznika kao ni na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te „time pokazuju što misle o nama“,  za razliku od pripadnika drugih nacionalnih manjina.
-Druge nacionalne manjine , od kojih su najzastupljenije mađarska, ukrajinska i rusinska, koje također imaju sva navedena zajamčena prava, nikada se nisu pozivala na ugroženost. Grad Vukovar vodi računa o dostojnom životu svake nacionalne manjine pa tako i o srpskoj iako oni iz Vukovara nastoje poslati svoju sliku ugroženosti i straha nikada ne priznajući prava koja bez iznimke koriste, a koja često u svoju korist i zloupotrebljavaju – reko je Vlajčić podsjećajući još jednom na sva njihova prava, ali i provokacije naglašavajući kako se iz svega vidi koliko je Vukovar tolerantan grad.
- Nije normalno da predstavnici srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru ne moraju poštivati Ustavom propisane teme4lje ove države svojim djelovanjem u Gradskom vijeću te da iste temelje mogu na najgori mogući način ponižavati nazivajući vojno-redarstvenu akciju Oluja etničkim čišćenjem – zaključuje Vlajčić.

 Na kraju konferencije za novinare medijima je predočen letak na kojem je u  gornjem djelu slika spomen-ploče zapovjedniku napada na Vukovar generalu Mladenu Bratiću otkrivena jučer u vojarni u Novom Sadu, a u donjem dijelu spomen-križ vukovarskog naselja Lužac s imenima ubijenih. Ispod svega stoji latinični natpis „Dobro se razumijemo“.

Pročitano 314 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija