Ispiši ovu stranicu

Vukovarsko-srijemska županija 11. studenoga obilježava svoj dan

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava  11. studenoga,  na blagdan svetoga Martina, njenog zaštitnika u Otoku je održana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili izaslanici državnog vrha, gosti iz Velikopoljske regije iz Poljske, hrvatskih  županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života. Uvodno je prikazan dokumentarni film "Srijem i Slavonija protkani zlatom", na kojem su predstavljeni dosadašnji uspjesi i mogućnosti razvoja županije, a goste su prvo pozdravili predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je zrazio zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju naglašavajući kako je iz EU fondova povučeno 2,8 milijardi kuna, a u posljednjih godinu dana zaposlenost je porasla 8 posto.

-Moramo jednostavno nastaviti ovim putem i u poljoprivredi, drvnom sektoru, turizmu, razvoj obnovljivih izvora energije, uz praćenje školstva, zdravstva, socijale…što činimo i danas.  Međutim, nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata, posebno infrastrukturnih na našem području, koji znače život ovdašnjem gospodarstvu, a to su sanacija željezničke pruge i posebno pravca Zagreb-Tovarnik, ulaganje u aerodrom Klisu, ulaganje u unutarnje plovne putove i u cestovni promet - rekao je Galić dodajući da iduće godine, dok Hrvatska predsjeda Vijećem EU i Dunavskom strategijom, treba učiniti sve kako bi se ti infrastrukturni projekti počeli ostvarivati. Kao najvažnije projekte istaknuo je Agrocentar Cernu, vrijedan 30 milijuna kuna, Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, i dva aktualna projekta natapanja za 3000 hektara, vrijedna gotovo 200 milijuna kuna.  
-Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem"  je jako dobar i predlažem da se u sljedećemu financijskom okviru od 2021. do 2027. donese poseban operativni program za pet slavonskih županija te da se organizacija Hrvatskih šuma spusti na razinu slavonskih županija jer bi mogle bolje i kvalitetnije upravljati sirovinom – zaključio je župan.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Mladen Karlić u svom je govoru naglasio kako je jedna od najboljih demografskih mjera otvaranje radnih mjesta.
-To mora biti naš zajednički, nacionalni, strateški interes. Zahvaljujući našim prirodnim bogatstvima Vukovarsko srijemska županija mora postati  centar prehrambene industrije, ali i proizvodnje visokotehnoloških industrijskih proizvoda naslonjenih na našu tradiciju, bogatstvo  i iskustvo – rekao je dr Karlić.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić  uručio je tabularne isprave kojima je Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru stekla vlasništvo nad školskim dvorištem, sportskom dvoranom i igralištem, ukupne površine 10.734 četvorna metra, Dom učenika Vukovar vlasništvo nad zgradom doma i sportskim igralištem površine 5295 metara četvornih, a općine Nuštar i Babina Greda vlasništvo nad društvenim domovima.
-Ništa od ovoga ne bi bilo da nismo izmijenili Zakon o upravljanju državnom imovinom te da nema suradnje i otvorene komunikacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sva mjesta, posebno ona zapuštena obvezuju nas na ozbiljnost i realne odluke. Svim našim aktivnostima želimo pridonijeti demografskoj reanimaciji, otvaranju novih radnih mjesta i ostanku ljudi u Slavoniji - rekao je ministar Banožić.

Nazočne je pozdravio i zamjenik maršaleka (župana) prijateljske Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak koji je rekao da se 11. studenoga u Poljskoj slavi Dan neovisnosti i da je to prvi puta da se na taj datum nalazi izvan svoje države.  Podsjetio je na sličnu povijest dvije zemlje te izrazio nadu u još bolju suradnju.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije. Počast županije posmrtno je dodijeljena hrvatskom branitelju Robertu Zadri za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu.
- Ovo  priznanje cijeloj obitelji Zadro znači jako puno, a posebice našoj majci koja je uvijek govorila kako je Robert u očevoj sjeni. Ovo je dokaz da nije zaboravljen – rekao je Robertov brat Tomislav Zadro.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su efendiji Idrizu Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje i Danijelu Rehaku za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi Vukovara i istraživanju ratnih zločina.
-Drago mi je da je naš rad prepoznat jer već dvadeset godina istražujemo ratne zločine, ali i pokušavamo razvijati ratni turizam – rekao je Rehak.

Nagradu za iznimna postignuća u znanosti i visokom obrazovanju dobio je dr. Vladimir Karabalić, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima Vladimir Zlatarić, za promicanje tehničke kulture Anka Remenar te za unaprjeđenje prometne kulture policajac Branko Grebenc - Luis.

Povelju Županije dobili su tvrtka BJELIN OTOK d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, tvrtka ŠIŠKA d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, tvrtka MULTINORM d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar za izuzetna ostvarenja u području kulture i znanosti, Nogometni klub BORAC Drenovci   povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Športski nogometni klub „SLOGA“ Račinovci povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Veterinarska stanica d.o.o. Županja povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada te Hrvatski radio Županja povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada.

-Ovo nam je dokaz da osim naših sugrađana i sugrađani iz cijele županije cijene naš rad i ovim im se putem zahvaljujem na tome - rekla je ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličić.

Prije svečane sjednice kod spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima vijence su položila državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske, policije i prijateljske Velikopoljske regije iz Poljske te vukovarsko-srijemsko i otočko izaslanstvo, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.

Pročitano 848 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić