NAJNOVIJE
Vukovar domaćin Studentskog državnog prvenstva u plivanju i vaterpolu – Unisport H2O

Grad Vukovar, Veleučilište Lavoslava Ružičke i Sportska udruga studenata veleučilišta Lavoslava Ružičke po 3. su  puta domaćini  trodnevnog Studentskog državnog prvenstva u plivanju i vaterpolu – Unisport H2O. 

(Petak, 06 Prosinac 2019 21:22)
Otvoren Advent u Vukovaru - #adventpunljubavi

Na Trgu Republike Hrvatske svečano je otvoren Advent u Vukovaru, a svakoga vikenda do Božića na ovome mjestu održavat će se koncerti, priredbe, radionice i brojna druga događanja, posebno za djecu. Uskoro će biti otvoreno i gradsko klizalište.

(Petak, 06 Prosinac 2019 18:39)
Ulica u Bratislavi nosi ime Vukovara

Danas je u Bratislavi  upriličeno svečano otkrivanje ploče s natpisom Vukovarska ulica.  Svečanosti je u Bratislavi, općini Devínska Nová Ves, nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je zajedno s načelnikom Općine Devínska Nová Ves Dariusom Krajčirom u Vukovarskoj ulici otkrio natpis.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava iskazao je izrazitu zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara.
-Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje – rekao je Penava te dodao kako „ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj  i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Događaju su nazočili i Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina rekao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.
-Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara -  zaključio je veleposlanik Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Općine Darius Krajčir pojasnio je zašto su odlučili nazvati ovu novu ulicu vukovarskom.
-Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj – rekao je Krajčir koji je inicirao ovu ideju jer je i sam podrijetlom iz Hrvatske.

Pored svečanosti otkrivanja ploče, upriličen je prijem u Općini Devínska Nová Ves i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

(Petak, 06 Prosinac 2019 17:18)
Gradnja nove Ekonomske škole Vukovar iznosit će 90 milijuna kuna

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za izgradnju Ekonomske škole Vukovar.

(Petak, 06 Prosinac 2019 16:10)
Održan 8.VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha

Projekt VUFIS provodi Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, a u ovom festivalu igre i smijeha sudjeluju i udruge te ustanove koje skrbe o osobama s intelektualnim oštećenjem na području naše županije.

(Petak, 06 Prosinac 2019 15:18)
Večer matematike u Dječjem vrtiću Vukovar I

Dječji vrtić Vukovar I ove se godine prvi puta pridružio nacionalnom projektu Večer matematike koji s ciljem popularizacije matematike među odraslima i djecom u vrtićima i školama diljem Republike Hrvatske tradicionalno organizira Hrvatsko matematičko društvo. 

(Petak, 06 Prosinac 2019 15:16)
Vukovarci dobili floorball, odnosno dvoranski hokej

Kako bi sugrađanima ponudili što više mogućnosti za aktivniji i zdraviji život, u Sportskoj dvorani u Borovu naselju  predstavljen je novi, dosad nepoznat sport, floorball, odnosno dvoranski hokej.

-Radi se o dinamičnoj i vrlo zabavnoj igri koja spada u natjecateljski sport u skandinavskim zemljama, ali kod nas nije još toliko popularan. Njegove su prednosti mnogobrojne. Mogu ga igrati muškarci i žene, mlađi i stariji različite tjelesne spremnosti. Nadamo se da će to postati vrlo raširena i rekreativna aktivnost - rekao je Ivan Szabo, ravnatelj Javne ustanove "Sportski objekti Vukovar".

Floorball je sportska varijanta dvoranskog hokeja, no za razliku od hokeja na ledu nenasilni je sport u kojemu se pretjerana grubost kažnjava. Cilj je postići pogodak plastičnom šupljom lopticom težine 23 grama i s 26 rupica promjera 72 mm, neznatno većom od teniske loptice. Teren se brzo postavlja. Službeno trajanje igre je 3 x 20 minuta, a igralište je dimenzija 40 x 20 metara ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm zbog dinamičnosti igre i izbjegavanja ozljeda. Floorball igraju dvije ekipe po pet igrača i vratar. Floorball se na početku igrao kao zabava u školama, a potom se u skandinavskim zemljama formirao kao sport. Na Specijalnim olimpijskim igrama 2013. igrao se kao demonstracijski sport da bi 2017. bio uvršten kao službeni sport.

Uz postojeće dvije dvorane za ekipne sportove, kuglanu, gimnastičku dvoranu, fitnes, dvoranski tenis, dizačku i boksačku dvoranu, Floorball nadopunjuje ponudu polivalentne sportske dvorane. Udruga kineziologa grada Vukovara i Javna ustanova "Sportski objekti Vukovar" nabavili su cjelokupnu opremu za trening tako da svi zainteresirani mogu slobodno doći i isprobati ovaj novi sport u našemu gradu.

 

(Petak, 06 Prosinac 2019 12:21)

Održana Završna konferencija projekta Škola različitih jednakosti

U Hrvatskome domu Vukovar održana je završna konferencija projekta Škole različitih jednakosti u sklopu koje su predstavljeni pokazatelji i aktivnosti  razvijeni kroz projekt.

Nositelj projekta je Ekonomska škola Vukovar čija je ravnateljica Mira Majstorović rekla kako je riječ o aktivnostima koje su bile usmjerene na stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, na izradu i razvoj izvannastavnih aktivnosti učenika vezano za razvoj digitalnih i interkulturalnih kompetencija učenika na koje su se oni rado prijavljivali:

-Ovo je nešto sto daje dušu i osvježava naš svakodnevni obrazovni rad. Aktivnosti su se odnosile na  opremanje knjižnice  namještajem, tehničkom opremom i stručnom literaturom. Od izvan nastavnih aktivnosti su bile  interkulturalci i E-novinari kao izvannastavne aktivnosti za srednje škole te E novinari, klub knjige, dječje tradicijsko interkulturalno stvaralaštvo  i mali filmaši koje smo proveli u osnovnim školama. Provedene su  također i edukacije za nastavnike i stručne suradnike. – naglasila je Majstorović.skola 2

 

U provedbi  izvannastavnih aktivnosti sudjelovalo je 106 djece. Partneri u projektu bili su Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovaca, Osnovna škola  Nikole Tesle Mirkovci te Učilište Studium čija ravnateljica Ana Gale kaže:

-Studium je davao potporu u razvoju samih programa za izvannastavne aktivnosti i u dijelu elementa upravljanja projektom. Razvili smo tih šest nastavnih aktivnosti obzirom da imamo iskustva i znanja u samoj izradi  programa obrazovanja koji su u skladu sa hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.  Svih šest izvannastavnih aktivnosti uvrštene su u školske kurikulume.- naglasila je Gale.

Ovim izvannastavnim aktivnostima povećala se razina znanja i vještina djece o pravima nacionalnih manjina, razina svijesti o sličnostima, te svijest djece i mladih o važnosti suživota i njegovanja kulture tolerancije prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti ljudskih prava. Učenici su sve te teme obradili kroz nekoliko razvijenih izvannastavnih aktivnosti te su također naučili o povijesti drugih kultura prisutnih u njihovom okruženju što je preduvjet za razvoj interkulturalno šti.

 U Etno showu održanom nakon završne konferencije projekta učenici su demonstrirali naučeno kroz pjesmu, plesove, snimljene filmove te prezentacije i time pokazali koliko je važno njegovati različitosti i učiti mlade o prihvaćanju istih.

Kao rezultat izvannastavnih aktivnosti razvijen je i portal Škole jednakih različitosti koji je temelj razvoja svijesti o potrebama interkulturalne i digitalne pismenosti na ovome području.

Konferenciji su nazočile i Konferenciji su nazočile i  zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić te Jadranka Mustapi9ć Karlić, v.d. pročelnika Upravnoga odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od oko 1,2 milijuna kuna.

Pročitano 65 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija