NAJNOVIJE
Zbog koronavirusa brojke u turizmu VSŽ u velikom padu

Mobilnost stanovništva u kojem osobitu ulogu imaju turistička kretanja ima veliku ulogu u brzom širenju koronavirusa i postavlja se pitanje što će biti s kontinentalnim turizmom ove godine. Odgovore smo potražili kod direktorice turističke zajednice grada Vukovara Marine Sekulić

- Što se tiče utjecaja koronavirusa na turizam mislim da je to svugdje isto i ništa mi tu ne odskačemo od ostatka Hrvatske i svijeta. Naglasila bih da je početak ove godine zaista bio obećavajući što se tiče podataka u dolascima i u noćenjima međutim sredinom ožujka zabilježili smo pad od 50%, a u travnju i svibnju od 95%. Kada bi uspoređivali broj dolazaka i noćenja u prvih pola godine 2020. s podacima iz 2019. godine možemo reći da bilježimo pad od 56%, kaže Sekulić.

Situacija u kojoj se nalazi turizam ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu nije obećavajuća a Sekulić naglašava kako je ove godine u Vukovar trebalo pristati oko 350 turističkih kruzera.
- Broj kruzera najavljenih za ovu godinu bio je gotovo 350, a većina je otkazana. Pristala su samo dva kruzera, jedan u siječnju a drugi početkom ožujka. Vidjeti ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li u jesen biti još nekih pristajanja i nadamo se da će se taj jesenski dio uspjeti održati, kaže Sekulić.

Manifestacije koje su se trebale održati u organizaciji turističke zajednice u suradnji sa Gradom Vukovarom su otkazane, a nepredvidiva situacija stavlja pod znak pitanja i one manifestacije koje su pred nama. – Vrlo teško je raditi i planirati u uvjetima kakve pred nas stavlja koronavirus. Svaka manifestacija zahtjeva duži period pripreme, određene radnje koje imaju financijske posljedice a ne znamo da li će se manifestacije uspjeti održati jer mjere se s obzirom na situaciju mijenjaju gotovo iz dana u dan. Naše manifestacije koje su se trebale održati u srpnju su otkazane. U najavi za kolovoz imamo 14. Vukovar film festival, VukovArt i Vukovarski maraton za koje se organizatori pripremaju kao da će ove manifestacije biti održane, ali dosta je teško zbog nepredvidive situacije jer ne znamo kako će sve izgledati za mjesec dana, govori Sekulić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj koronavirus onemogućava većinu aktivnosti Turistička zajednica Grada Vukovara okrenula se digitalnim medijima i promotivnim kampanjama na internetu. – Fokusirali smo se na digitalne medije i promotivne kampanje. Odradili smo promotivnu kampanju 'Vukovar za sva vremena' gdje smo pokušali odgovoriti na trendove u turizmu koji su se promijenili. U fokusu je sada destinacija koja može ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu i određenu ugostiteljsku ponudu. Vjerujemo da će ova kampanja rezultirati povećanjem broja dolazaka kada vremena budu bolja, zaključila je Sekulić
Situaciju u kontinentalnom turizmu prokomentirala je i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak.

- Broj putovanja u ovoj situaciji s koronavirusom se drastično smanjio. Ono što kontinentalni turizam osjeća manje nego onaj primorski je da je to ipak manji pad ukupnog prometa. Ukupni indeksi na razini godine za područje Vukovarsko-srijemske županije govore nam da smo u padu od 55%. Kontinentalni turizam funkcionira, ima svoju tržišnu dinamiku i drugačije je tržišno posložen. Kod nas ima dosta noćenja koja su ostvarena s područja domaćeg tržišta i to je jedan od razloga što smo u ovoj krizi ostali na ovim brojkama oko 50%, govori Bušić-Srpak.

Prema riječima direktorice Srpak Bušić pred nama su vrlo neizvjesna vremena.
- Budućnost svih događanja koja su generirala velik broj posjetitelja, poput školskih posjeta Vukovaru ili Vinkovačkih jeseni je neizvjesna i situacija s tim događanjima će nam dati odgovor na to kakva će biti ova godina do kraja, ističe Bušić-Srpak i dodaje kako je najvažnije da svi, ugostitelji i turisti ostanu odgovorni i ponašaju se u skladu s epidemiološkim preporukama kako se ne bismo doveli u situaciju da se mjere postrože i da ponovno jedan dobar dio događanja i okupljanja bude zabranjen. Mislim da je to nešto što svi trebamo imati na umu, zaključila je Rujana Bušić-Srpak.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 16:17)
Za sutra najavljeno prvo adulticidno tretiranje komaraca sa zemlje

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije svake godine krajem siječnja donosi program mjera za suzbijanje komaraca, a koje trebaju provoditi županija, grad i općine. Vukovarska gradska uprava potom donosi odluku o tim mjerama, odrađuje javnu nabavu i tek nakon što izrealizira svu zakonom zadanu proceduru, u ožujku može krenuti s tretmanima. 

(Utorak, 07 Srpanj 2020 15:16)
U Hrvatskoj 52 osobe oboljele od koronavirusa

U Hrvatsko su zabilježena 52 nova slučaja oboljenja od koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih 930, objavio je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 14:11)
VSŽ: Tri pozitivne osobe na COVID-19

Tri su nove pozitivne osobe na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o 2 osobe iz Ivankova i jednoj iz Vinkovaca, rečeno je na konferenciji za novinare vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 12:39)
Na osječkom području četiri nova bolesnika

Na području Osječko-baranjske županiji četiri su novooboljele osobe od koronavirusa, dvije iz Đakova te po jedna iz Čepina i Osijeka, objavio je Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 12:10)
Plenković prikupio dovoljno potpisa za sastavljanje vladajuće većine

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska nema vremena za čekanje, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 09:49)
Provaljeno u osam poslovnih objekata u Županji

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je u ranim jutarnjim satima 6. srpnja provaljeno u osam poslovnih i prodajnih objekata na prostoru tržnice u Ulici Ilirskog preporoda u Županji iz kojih su otuđeni dnevni utršci.

Ukupna materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 08:53)

Održana Završna konferencija projekta Škola različitih jednakosti

U Hrvatskome domu Vukovar održana je završna konferencija projekta Škole različitih jednakosti u sklopu koje su predstavljeni pokazatelji i aktivnosti  razvijeni kroz projekt.

Nositelj projekta je Ekonomska škola Vukovar čija je ravnateljica Mira Majstorović rekla kako je riječ o aktivnostima koje su bile usmjerene na stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, na izradu i razvoj izvannastavnih aktivnosti učenika vezano za razvoj digitalnih i interkulturalnih kompetencija učenika na koje su se oni rado prijavljivali:

-Ovo je nešto sto daje dušu i osvježava naš svakodnevni obrazovni rad. Aktivnosti su se odnosile na  opremanje knjižnice  namještajem, tehničkom opremom i stručnom literaturom. Od izvan nastavnih aktivnosti su bile  interkulturalci i E-novinari kao izvannastavne aktivnosti za srednje škole te E novinari, klub knjige, dječje tradicijsko interkulturalno stvaralaštvo  i mali filmaši koje smo proveli u osnovnim školama. Provedene su  također i edukacije za nastavnike i stručne suradnike. – naglasila je Majstorović.skola 2

 

U provedbi  izvannastavnih aktivnosti sudjelovalo je 106 djece. Partneri u projektu bili su Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovaca, Osnovna škola  Nikole Tesle Mirkovci te Učilište Studium čija ravnateljica Ana Gale kaže:

-Studium je davao potporu u razvoju samih programa za izvannastavne aktivnosti i u dijelu elementa upravljanja projektom. Razvili smo tih šest nastavnih aktivnosti obzirom da imamo iskustva i znanja u samoj izradi  programa obrazovanja koji su u skladu sa hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.  Svih šest izvannastavnih aktivnosti uvrštene su u školske kurikulume.- naglasila je Gale.

Ovim izvannastavnim aktivnostima povećala se razina znanja i vještina djece o pravima nacionalnih manjina, razina svijesti o sličnostima, te svijest djece i mladih o važnosti suživota i njegovanja kulture tolerancije prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti ljudskih prava. Učenici su sve te teme obradili kroz nekoliko razvijenih izvannastavnih aktivnosti te su također naučili o povijesti drugih kultura prisutnih u njihovom okruženju što je preduvjet za razvoj interkulturalno šti.

 U Etno showu održanom nakon završne konferencije projekta učenici su demonstrirali naučeno kroz pjesmu, plesove, snimljene filmove te prezentacije i time pokazali koliko je važno njegovati različitosti i učiti mlade o prihvaćanju istih.

Kao rezultat izvannastavnih aktivnosti razvijen je i portal Škole jednakih različitosti koji je temelj razvoja svijesti o potrebama interkulturalne i digitalne pismenosti na ovome području.

Konferenciji su nazočile i Konferenciji su nazočile i  zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić te Jadranka Mustapi9ć Karlić, v.d. pročelnika Upravnoga odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od oko 1,2 milijuna kuna.

Pročitano 218 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija