NAJNOVIJE
Vukovar domaćin Studentskog državnog prvenstva u plivanju i vaterpolu – Unisport H2O

Grad Vukovar, Veleučilište Lavoslava Ružičke i Sportska udruga studenata veleučilišta Lavoslava Ružičke po 3. su  puta domaćini  trodnevnog Studentskog državnog prvenstva u plivanju i vaterpolu – Unisport H2O. 

(Petak, 06 Prosinac 2019 21:22)
Otvoren Advent u Vukovaru - #adventpunljubavi

Na Trgu Republike Hrvatske svečano je otvoren Advent u Vukovaru, a svakoga vikenda do Božića na ovome mjestu održavat će se koncerti, priredbe, radionice i brojna druga događanja, posebno za djecu. Uskoro će biti otvoreno i gradsko klizalište.

(Petak, 06 Prosinac 2019 18:39)
Ulica u Bratislavi nosi ime Vukovara

Danas je u Bratislavi  upriličeno svečano otkrivanje ploče s natpisom Vukovarska ulica.  Svečanosti je u Bratislavi, općini Devínska Nová Ves, nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je zajedno s načelnikom Općine Devínska Nová Ves Dariusom Krajčirom u Vukovarskoj ulici otkrio natpis.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava iskazao je izrazitu zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara.
-Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje – rekao je Penava te dodao kako „ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj  i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Događaju su nazočili i Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina rekao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.
-Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara -  zaključio je veleposlanik Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Općine Darius Krajčir pojasnio je zašto su odlučili nazvati ovu novu ulicu vukovarskom.
-Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj – rekao je Krajčir koji je inicirao ovu ideju jer je i sam podrijetlom iz Hrvatske.

Pored svečanosti otkrivanja ploče, upriličen je prijem u Općini Devínska Nová Ves i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

(Petak, 06 Prosinac 2019 17:18)
Gradnja nove Ekonomske škole Vukovar iznosit će 90 milijuna kuna

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za izgradnju Ekonomske škole Vukovar.

(Petak, 06 Prosinac 2019 16:10)
Održan 8.VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha

Projekt VUFIS provodi Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, a u ovom festivalu igre i smijeha sudjeluju i udruge te ustanove koje skrbe o osobama s intelektualnim oštećenjem na području naše županije.

(Petak, 06 Prosinac 2019 15:18)
Večer matematike u Dječjem vrtiću Vukovar I

Dječji vrtić Vukovar I ove se godine prvi puta pridružio nacionalnom projektu Večer matematike koji s ciljem popularizacije matematike među odraslima i djecom u vrtićima i školama diljem Republike Hrvatske tradicionalno organizira Hrvatsko matematičko društvo. 

(Petak, 06 Prosinac 2019 15:16)
Vukovarci dobili floorball, odnosno dvoranski hokej

Kako bi sugrađanima ponudili što više mogućnosti za aktivniji i zdraviji život, u Sportskoj dvorani u Borovu naselju  predstavljen je novi, dosad nepoznat sport, floorball, odnosno dvoranski hokej.

-Radi se o dinamičnoj i vrlo zabavnoj igri koja spada u natjecateljski sport u skandinavskim zemljama, ali kod nas nije još toliko popularan. Njegove su prednosti mnogobrojne. Mogu ga igrati muškarci i žene, mlađi i stariji različite tjelesne spremnosti. Nadamo se da će to postati vrlo raširena i rekreativna aktivnost - rekao je Ivan Szabo, ravnatelj Javne ustanove "Sportski objekti Vukovar".

Floorball je sportska varijanta dvoranskog hokeja, no za razliku od hokeja na ledu nenasilni je sport u kojemu se pretjerana grubost kažnjava. Cilj je postići pogodak plastičnom šupljom lopticom težine 23 grama i s 26 rupica promjera 72 mm, neznatno većom od teniske loptice. Teren se brzo postavlja. Službeno trajanje igre je 3 x 20 minuta, a igralište je dimenzija 40 x 20 metara ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm zbog dinamičnosti igre i izbjegavanja ozljeda. Floorball igraju dvije ekipe po pet igrača i vratar. Floorball se na početku igrao kao zabava u školama, a potom se u skandinavskim zemljama formirao kao sport. Na Specijalnim olimpijskim igrama 2013. igrao se kao demonstracijski sport da bi 2017. bio uvršten kao službeni sport.

Uz postojeće dvije dvorane za ekipne sportove, kuglanu, gimnastičku dvoranu, fitnes, dvoranski tenis, dizačku i boksačku dvoranu, Floorball nadopunjuje ponudu polivalentne sportske dvorane. Udruga kineziologa grada Vukovara i Javna ustanova "Sportski objekti Vukovar" nabavili su cjelokupnu opremu za trening tako da svi zainteresirani mogu slobodno doći i isprobati ovaj novi sport u našemu gradu.

 

(Petak, 06 Prosinac 2019 12:21)

Nakon 28 godina šutnje, podnesene kaznene prijave protiv ubojica malene Martine i njene bake

Državnom odvjetništvu RH podnesene su kaznene prijave protiv sedmorice počinitelja ratnog zločina koji su s 20. na 21. ožujka 1992 godine u Borovu selu ubili Bernardicu Štefančić (52) i njenu unuku Martinu Štefančić (4) te teško ranili Željka Štefančića (32) samo zato sto su bili Hrvati, rečeno je na izvanrednoj konferenciju za medije koju su organizirali Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar s obitelji Štefančić iz Borova Sela te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Na konferenciji su prvi puta iznijeti detalji i dokazi ovog ratnog zločina za kojeg u Hrvatskoj nije nikada službeno pokrenuta istraga, nitko nije prijavljen, a samim time niti procesuiran.

Kaznena prijava Martina

-28 godina niti jedna hrvatska institucija nije potegla pitanja za ta ubojstva. Najviše su teretili mene, a nisu tražili ubojice moga djeteta i majke. Danas podnosimo kaznenu prijavu s imenima osoba koje su učinile to zlodjelo. Podnosimo prijavu u ime još 402 djeteta ubijena u Domovinskome ratu – poručio je otac ubijene Martine, Zdenko Štefančić.

-  Ovo je sumrak jednog društva, bolesne politike, 7 odraslih muškaraca dolazi ubiti četverogodišnju djevojčicu i 28 godina se o tome šuti. Iako svi mediji od ljetos govore o tome i dalje se šuti ističe pomajka malene Martine Ljerka Štefančić, okrivljujući za šutnju premijera Plenkovića, glavnog državnog odvjetnika Jelenića i ministra Božinovića.
-Vi ste zaštitili ubojice. Onog trena kada ste smijenili istražitelja Nikolu Kajkića i oduzeli mu mogućnost da istražuje te ratne zločine stali ste na čelo kolone tih zločinaca. Počnite raditi svoj posao – poručila je.

Na konferenciji su objavljene potresne fotografije i dokumenti koje je svojim angažmanom i istragom, na zamolbu obitelji i s ciljem da se istina dozna, a obitelj donekle dobije mir i spokoj, otkrio suspendirani istražitelj i član Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Nikola Kajkić koji je nazočnima prezentirao način i izvršenje događaja.
-  Negativi fotografija koje prikazuju ubojstva nalazili su se u privatnom vlasništvu pripadnika milicije i dobrovoljno su nam predani. Zapisnik o očevidu i neke službene zabilješke ukazuju na apsurd u sustavu, nije napravljeno dovoljno da se ovaj zločin stavi u status istrage i procesuira. Niti tada, a niti danas. Ako sam do podataka i počinitelja mogao doći ja, mogle su i institucije – rekao je Kajkić pitajući koji monstrum može ženi u pidžami i djetetu u glavu i vrat, nogu ispaliti toliko  hitaca, a s druge strane kako je moguće da država nema obvezu to procesuirati.
-. Ova obitelj toliko pati, oni žele samo istinu, da odgovaraju počinitelji. Njima ne treba krivnja cijelog srpskog naroda, nego samo počinitelj. Drago mi je što sam otkrio počinitelje, rezultat toga je kaznena prijava, ali sada je dalje sve na institucijama ako žele raditi – naglasio je Kajkić.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara rekao je kako braniteljska populacija nikada neće stati uz nekoga tko je počinio ratni zločin bez obzira o kome je riječ te upitao kako je moguće da hrvatske institucije toliki niz godina nisu uspjele doći do ove dokumentacije, a Kajkić je u svega nekoliko dana.
-Podsjetimo se slučaja obitelji Zec. Hrvatske institucije izuzetno su brzo odradile posao, sve institucije odradile su svoj posao sukladno pravilima struke, a ubojice ove obitelji i dalje slobodno žive, šeću ili prolaze Hrvatskom. Kako se može dogoditi da pojedinci čiji su potpisi na očevidima budu čak i umirovljeni od strane hrvatske države jer su preuzeti u sustav MUP-a RH i danas mirno žive, primaju mirovinu ili plaće i 28 godina šute kao zaliveni. Kakve su to institucije, kolika je njihova želja i volja za radom, dokazivanjem i pronalaženjem ratnih zločina pokazuje obitelj Štefančić  koja je dokaz da ne rade dovoljno, odnosno gotovo ništa– naglasio je Šoljić dodajući kako su sve dali za hrvatsku državu, a ona čak ne može pronaći niti zločince koji su se iživljavali na djetetu od 4 godine.

Martinin stric, Željko Štefančić vidno potresen prisjetio se te kobne noći kada su zločinci ušli u kuću, upucali ga već na ulazu, a potom s više prostrijelnih metaka iz automatske puške ubili  malenu Martinu i njenu baku Bernardicu.

Kajkić je javno otkrio imena ubojica, a podnositelji kaznene prijave od institucija traže da provjere navode, pokrenu istragu i kazne zločince.

Pročitano 191 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija