NAJNOVIJE
Zbog koronavirusa brojke u turizmu VSŽ u velikom padu

Mobilnost stanovništva u kojem osobitu ulogu imaju turistička kretanja ima veliku ulogu u brzom širenju koronavirusa i postavlja se pitanje što će biti s kontinentalnim turizmom ove godine. Odgovore smo potražili kod direktorice turističke zajednice grada Vukovara Marine Sekulić

- Što se tiče utjecaja koronavirusa na turizam mislim da je to svugdje isto i ništa mi tu ne odskačemo od ostatka Hrvatske i svijeta. Naglasila bih da je početak ove godine zaista bio obećavajući što se tiče podataka u dolascima i u noćenjima međutim sredinom ožujka zabilježili smo pad od 50%, a u travnju i svibnju od 95%. Kada bi uspoređivali broj dolazaka i noćenja u prvih pola godine 2020. s podacima iz 2019. godine možemo reći da bilježimo pad od 56%, kaže Sekulić.

Situacija u kojoj se nalazi turizam ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu nije obećavajuća a Sekulić naglašava kako je ove godine u Vukovar trebalo pristati oko 350 turističkih kruzera.
- Broj kruzera najavljenih za ovu godinu bio je gotovo 350, a većina je otkazana. Pristala su samo dva kruzera, jedan u siječnju a drugi početkom ožujka. Vidjeti ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li u jesen biti još nekih pristajanja i nadamo se da će se taj jesenski dio uspjeti održati, kaže Sekulić.

Manifestacije koje su se trebale održati u organizaciji turističke zajednice u suradnji sa Gradom Vukovarom su otkazane, a nepredvidiva situacija stavlja pod znak pitanja i one manifestacije koje su pred nama. – Vrlo teško je raditi i planirati u uvjetima kakve pred nas stavlja koronavirus. Svaka manifestacija zahtjeva duži period pripreme, određene radnje koje imaju financijske posljedice a ne znamo da li će se manifestacije uspjeti održati jer mjere se s obzirom na situaciju mijenjaju gotovo iz dana u dan. Naše manifestacije koje su se trebale održati u srpnju su otkazane. U najavi za kolovoz imamo 14. Vukovar film festival, VukovArt i Vukovarski maraton za koje se organizatori pripremaju kao da će ove manifestacije biti održane, ali dosta je teško zbog nepredvidive situacije jer ne znamo kako će sve izgledati za mjesec dana, govori Sekulić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj koronavirus onemogućava većinu aktivnosti Turistička zajednica Grada Vukovara okrenula se digitalnim medijima i promotivnim kampanjama na internetu. – Fokusirali smo se na digitalne medije i promotivne kampanje. Odradili smo promotivnu kampanju 'Vukovar za sva vremena' gdje smo pokušali odgovoriti na trendove u turizmu koji su se promijenili. U fokusu je sada destinacija koja može ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu i određenu ugostiteljsku ponudu. Vjerujemo da će ova kampanja rezultirati povećanjem broja dolazaka kada vremena budu bolja, zaključila je Sekulić
Situaciju u kontinentalnom turizmu prokomentirala je i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak.

- Broj putovanja u ovoj situaciji s koronavirusom se drastično smanjio. Ono što kontinentalni turizam osjeća manje nego onaj primorski je da je to ipak manji pad ukupnog prometa. Ukupni indeksi na razini godine za područje Vukovarsko-srijemske županije govore nam da smo u padu od 55%. Kontinentalni turizam funkcionira, ima svoju tržišnu dinamiku i drugačije je tržišno posložen. Kod nas ima dosta noćenja koja su ostvarena s područja domaćeg tržišta i to je jedan od razloga što smo u ovoj krizi ostali na ovim brojkama oko 50%, govori Bušić-Srpak.

Prema riječima direktorice Srpak Bušić pred nama su vrlo neizvjesna vremena.
- Budućnost svih događanja koja su generirala velik broj posjetitelja, poput školskih posjeta Vukovaru ili Vinkovačkih jeseni je neizvjesna i situacija s tim događanjima će nam dati odgovor na to kakva će biti ova godina do kraja, ističe Bušić-Srpak i dodaje kako je najvažnije da svi, ugostitelji i turisti ostanu odgovorni i ponašaju se u skladu s epidemiološkim preporukama kako se ne bismo doveli u situaciju da se mjere postrože i da ponovno jedan dobar dio događanja i okupljanja bude zabranjen. Mislim da je to nešto što svi trebamo imati na umu, zaključila je Rujana Bušić-Srpak.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 16:17)
Za sutra najavljeno prvo adulticidno tretiranje komaraca sa zemlje

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije svake godine krajem siječnja donosi program mjera za suzbijanje komaraca, a koje trebaju provoditi županija, grad i općine. Vukovarska gradska uprava potom donosi odluku o tim mjerama, odrađuje javnu nabavu i tek nakon što izrealizira svu zakonom zadanu proceduru, u ožujku može krenuti s tretmanima. 

(Utorak, 07 Srpanj 2020 15:16)
U Hrvatskoj 52 osobe oboljele od koronavirusa

U Hrvatsko su zabilježena 52 nova slučaja oboljenja od koronavirusa pa je broj trenutno oboljelih 930, objavio je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 14:11)
VSŽ: Tri pozitivne osobe na COVID-19

Tri su nove pozitivne osobe na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o 2 osobe iz Ivankova i jednoj iz Vinkovaca, rečeno je na konferenciji za novinare vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 12:39)
Na osječkom području četiri nova bolesnika

Na području Osječko-baranjske županiji četiri su novooboljele osobe od koronavirusa, dvije iz Đakova te po jedna iz Čepina i Osijeka, objavio je Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 12:10)
Plenković prikupio dovoljno potpisa za sastavljanje vladajuće većine

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska nema vremena za čekanje, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 09:49)
Provaljeno u osam poslovnih objekata u Županji

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je u ranim jutarnjim satima 6. srpnja provaljeno u osam poslovnih i prodajnih objekata na prostoru tržnice u Ulici Ilirskog preporoda u Županji iz kojih su otuđeni dnevni utršci.

Ukupna materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

(Utorak, 07 Srpanj 2020 08:53)

Nakon 28 godina šutnje, podnesene kaznene prijave protiv ubojica malene Martine i njene bake

Državnom odvjetništvu RH podnesene su kaznene prijave protiv sedmorice počinitelja ratnog zločina koji su s 20. na 21. ožujka 1992 godine u Borovu selu ubili Bernardicu Štefančić (52) i njenu unuku Martinu Štefančić (4) te teško ranili Željka Štefančića (32) samo zato sto su bili Hrvati, rečeno je na izvanrednoj konferenciju za medije koju su organizirali Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar s obitelji Štefančić iz Borova Sela te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Na konferenciji su prvi puta iznijeti detalji i dokazi ovog ratnog zločina za kojeg u Hrvatskoj nije nikada službeno pokrenuta istraga, nitko nije prijavljen, a samim time niti procesuiran.

Kaznena prijava Martina

-28 godina niti jedna hrvatska institucija nije potegla pitanja za ta ubojstva. Najviše su teretili mene, a nisu tražili ubojice moga djeteta i majke. Danas podnosimo kaznenu prijavu s imenima osoba koje su učinile to zlodjelo. Podnosimo prijavu u ime još 402 djeteta ubijena u Domovinskome ratu – poručio je otac ubijene Martine, Zdenko Štefančić.

-  Ovo je sumrak jednog društva, bolesne politike, 7 odraslih muškaraca dolazi ubiti četverogodišnju djevojčicu i 28 godina se o tome šuti. Iako svi mediji od ljetos govore o tome i dalje se šuti ističe pomajka malene Martine Ljerka Štefančić, okrivljujući za šutnju premijera Plenkovića, glavnog državnog odvjetnika Jelenića i ministra Božinovića.
-Vi ste zaštitili ubojice. Onog trena kada ste smijenili istražitelja Nikolu Kajkića i oduzeli mu mogućnost da istražuje te ratne zločine stali ste na čelo kolone tih zločinaca. Počnite raditi svoj posao – poručila je.

Na konferenciji su objavljene potresne fotografije i dokumenti koje je svojim angažmanom i istragom, na zamolbu obitelji i s ciljem da se istina dozna, a obitelj donekle dobije mir i spokoj, otkrio suspendirani istražitelj i član Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Nikola Kajkić koji je nazočnima prezentirao način i izvršenje događaja.
-  Negativi fotografija koje prikazuju ubojstva nalazili su se u privatnom vlasništvu pripadnika milicije i dobrovoljno su nam predani. Zapisnik o očevidu i neke službene zabilješke ukazuju na apsurd u sustavu, nije napravljeno dovoljno da se ovaj zločin stavi u status istrage i procesuira. Niti tada, a niti danas. Ako sam do podataka i počinitelja mogao doći ja, mogle su i institucije – rekao je Kajkić pitajući koji monstrum može ženi u pidžami i djetetu u glavu i vrat, nogu ispaliti toliko  hitaca, a s druge strane kako je moguće da država nema obvezu to procesuirati.
-. Ova obitelj toliko pati, oni žele samo istinu, da odgovaraju počinitelji. Njima ne treba krivnja cijelog srpskog naroda, nego samo počinitelj. Drago mi je što sam otkrio počinitelje, rezultat toga je kaznena prijava, ali sada je dalje sve na institucijama ako žele raditi – naglasio je Kajkić.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara rekao je kako braniteljska populacija nikada neće stati uz nekoga tko je počinio ratni zločin bez obzira o kome je riječ te upitao kako je moguće da hrvatske institucije toliki niz godina nisu uspjele doći do ove dokumentacije, a Kajkić je u svega nekoliko dana.
-Podsjetimo se slučaja obitelji Zec. Hrvatske institucije izuzetno su brzo odradile posao, sve institucije odradile su svoj posao sukladno pravilima struke, a ubojice ove obitelji i dalje slobodno žive, šeću ili prolaze Hrvatskom. Kako se može dogoditi da pojedinci čiji su potpisi na očevidima budu čak i umirovljeni od strane hrvatske države jer su preuzeti u sustav MUP-a RH i danas mirno žive, primaju mirovinu ili plaće i 28 godina šute kao zaliveni. Kakve su to institucije, kolika je njihova želja i volja za radom, dokazivanjem i pronalaženjem ratnih zločina pokazuje obitelj Štefančić  koja je dokaz da ne rade dovoljno, odnosno gotovo ništa– naglasio je Šoljić dodajući kako su sve dali za hrvatsku državu, a ona čak ne može pronaći niti zločince koji su se iživljavali na djetetu od 4 godine.

Martinin stric, Željko Štefančić vidno potresen prisjetio se te kobne noći kada su zločinci ušli u kuću, upucali ga već na ulazu, a potom s više prostrijelnih metaka iz automatske puške ubili  malenu Martinu i njenu baku Bernardicu.

Kajkić je javno otkrio imena ubojica, a podnositelji kaznene prijave od institucija traže da provjere navode, pokrenu istragu i kazne zločince.

Pročitano 477 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija