Ispiši ovu stranicu

Gradnja nove Ekonomske škole Vukovar iznosit će 90 milijuna kuna

Ovaj je projekt po vrijednosti sredstava najveći od vremena mirne reintegracije Ovaj je projekt po vrijednosti sredstava najveći od vremena mirne reintegracije Foto: Marija Molnar

U Ružičkinoj kući u Vukovaru održana je završna konferencija EU projekta Priprema dokumentacije za izgradnju Ekonomske škole Vukovar.

Projekt je vrijedan 2,7 milijuna kuna od kojih je EU sufinancirala gotovo 2,3 milijuna iz Programa Europskoga fonda za regionalni razvoj. U okviru projekta izrađena je projektno-tehnička dokumentacija odnosno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, glavni projekt, projekt opremanja, svi potrebni elaborati, ishođena je građevinska dozvola za izgradnju kao i studija izvedivosti. Škola bi trebala biti izgrađena u roku dvije do dvije i pol godine, doznajemo od voditelja projekta Branka Kneževića, savjetnika za energetsku učinkovitost u Upravnome odjelu za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Vukovara.

- Izgradnja nove Ekonomske škole Vukovar kapitalni je projekt i od vremena mirne reintegracije najveći po vrijednosti. Priprema je završena i spremni smo za raspisivanje natječaja za izvođenje radova. Škola će imati kapaciteta za 480 učenika, 20 specijaliziranih učionica, laboratorijske učionice, trodjelnu sportsku dvoranu i vanjska igrališta – istaknuo je Knežević.

Ukupno će se ova škola, sa svim sadržajima, prostirati na 6600 četvornih metara, bit će smještena na Olajnici, a prema najavama trebala bi biti jedna od najmodernijih školskih ustanova ne samo u našoj županiji nego i u Hrvatskoj. Nositelj je projekta Grad Vukovar, partneri Ekonomska škola i Razvojna agencija Vukovar, a na konferenciji je rečeno kako je planirana vrijednost radova na izgradnji škole oko 90 milijuna kuna.

 

Maketa

 

-Velikim dijelom izgradnja će biti financirana sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, a sukladno Intervencijskome planu Grada Vukovara razlika se planira financirati iz Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara te gradskoga proračuna – izjavio je Knežević.

Intervencijskim planom Grada Vukovara, vrijednim 180 milijuna kuna, osim Ekonomske škole predviđeni su i radovi na Radničkome domu u Borovo Naselju, u Adici te na nogometnome stadionu, a sredstva su planirana i za poduzetnike te udruge i ustanove.

- Ovo je četvrta završna konferencija u okviru Intervencijskoga plana i s ponosom možemo reći posljednja koja se tiče pripreme dokumentacije. Sada se kreće u izgradnju svega onoga što je najavljeno, odnosno očekuje nas raspisivanje javnih natječaja i početak radova. Ono što nas posebno raduje je činjenica da ćemo školu preseliti u središte Vukovara, samim time dovesti mlade u taj dio grada. Kapacitet škole je velik i nadam se da ćemo omogućiti i neke nove sadržaje i programe te da će djeca uživati u novoj školi – istaknula je Mujkić.

Novi će objekt značajno poboljšati uvjete rada nastavnoga osoblja i učenika kojih je trenutno u ovoj školi 223, istaknula je ravnateljica Ekonomske škole Vukovar Mira Majstorović.

- U ime učenika i djelatnika zahvaljujem gradonačelniku Vukovara na pruženoj inicijativi i potpori u izgradnji nove škole. Iznimno smo mu zahvalni što je u sustavu obrazovne politike grada, inicijativu izgradnje Ekonomske škole stavio kao prioritet. Projekt ima višestruke koristi, modernizirat će obrazovnu infrastrukturu, ali i modernizirati te usavršiti nastavu i cjelokupno školovanje naših učenika, samim time i povećati kvalitet života u Vukovaru - rekla je Majstorović.

Idejno rješenje nove škole osmislio je mladi arhitektonski tim Konntra iz Poreča. 

 

Arhitekti KONNTRA

Pročitano 2252 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar