NAJNOVIJE
U Vukovaru održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema

Kulturni centar Travno u okviru 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko - srijemske županije i HKGD - om "Dunav" iz Vukovara organizirao je u Ružičkinoj kući u Vukovaru  radionicu o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema.

(Subota, 18 Siječanj 2020 17:55)
Pčelarska udruga „Vukovar 91“ održala godišnju Izvještaju skupštinu

Pčelarska udruga „Vukovar 91“ održala je godišnju Izvještajnu skupštinu na kojoj su izvijestili o projektima, suradnjama i edukacijama provedenima u protekloj godini.

- Težište rada predsjedništva bilo je na edukaciji svih članova te na uspostavljanju suradnje sa svim institucijama na području grada i županije važnim za razvoj pčelarstva. Tu su i razvoj projekta Med u vrtićima i osnovnim školama, odlazak na sajam u Gudovac  te povlačenje potpora od strane grada i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, razvijanje projekta doček gostiju na brzu ruku i nabava lijekova za naše članstvo - rekao je Ivan Dumendžić, predsjednik Pčelarske udruge „Vukovar 91“ te dodao kako je, osim suradnje s Agro-klasterom i zadrugom Vrhunsko vukovarsko, u okviru projekta Med za najmlađe udruga surađivala i s vrtićima Vukovar I i Vukovar II kao i vukovarskim osnovnim školama.

 - Ovim projektom djeca dobivaju med 5 godina  u vrtićima i 8 u osnovnim školama te na taj način stvaraju cjeloživotnu naviku konzumacije meda čime si podižu imunitet i smanje količinu izostanaka. Ono što je  najvažnije, puno se manje koriste antibiotici u prevenciji u našim školama i vrtićima - rekao je Dumendžić.

Udruga je 2019. godine pokrenula i Prve dane meda u Vukovaru čime se široj javnosti približio njen rad, a tom su prigodom održana tri edukativna predavanja Stjepana Kovačića i Josipa Križa kojima je prisustvovalo više od 50 pčelara s područja županije. Dumendžić je najavio i buduće projekte udruge.

- Pored odlaska na sajam u Gudovac, i dalje ćemo organizirati edukativne programe za sve naše članove. Organizirat ćemo druge Dane meda u našem gradu, edukacije djece u vrtićima i školama, evidentirat ćemo pčelinjake, surađivat ćemo s Gradom oko poticajnih mjera. I dalje ćemo razvijati projekt za doček gostiju na brzu ruku  i suradnju s Agro-klasterom te organizirat odlaske na prodajne sajmove diljem Istre i Dalmacije. Pokušat ćemo povećati pogodnosti svih članova naše udruge – naglasio je Dumendžić.

(Subota, 18 Siječanj 2020 15:41)
U Marincima pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, provedbom terenskih istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije u Marincima su danas, 18. siječnja 2020. pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci četiri osobe, koji prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata.

(Subota, 18 Siječanj 2020 13:05)
Gradska organizacija BM365 - Stranka rada i solidarnosti Vukovar prešla u Hrvatsku konzervativnu stranku

Cijela Gradska organizacija BM365 - Stranka rada i solidarnosti Vukovar  na čelu s predsjednicom i gradskom vijećnicom ​dr. Mirjanom Semenić Rutko​ prešla je u redove Hrvatske konzervativne stranke te platforme Hrvatskih suverenista.

(Subota, 18 Siječanj 2020 12:05)
Teška prometna nesreća na autocesti kod Županje

U subotu oko 4:30 dogodila se teška prometna nesreća kod Velike Kopanice. Jedna osoba je poginula, a pet je ozlijeđeno.

(Subota, 18 Siječanj 2020 09:40)
U Osijeku održani "Dani poslova u turizmu"

Manifestacija „Dani poslova u turizmu“ u sklopu „Regionalne konferencije tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema“ održava se već četvrtu godinu s ciljem predstavljanja zanimanja u turizmu te mogućnostima zapošljavanja i razvoja karijere u turizmu.

(Petak, 17 Siječanj 2020 14:24)
U VSŽ zabilježena 32 slučaja oboljelih od gripe

U prva dva tjedna ove godine u Vukovarsko-srijmskoj županiji 32 osobe su oboljele od gripe.

(Petak, 17 Siječanj 2020 11:14)

U Lovasu svečano otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

Pakirni centar za jaja Pakirni centar za jaja Foto: Valerija Lozančić

U Lovasu je svečano otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja malog kapaciteta tvrtke Agroklaster d.o.o.

Riječ je o pakirnici kapaciteta 2.200 komada jaja na sat koja tvrtka trenutno nabavlja od 9 kooperanata.
Prema riječima direktora tvrtke Agroklaster d.o.o. Zdenka Podolara u okviru projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja planiraju povećati broj kooperanata za 5 ili 6 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  koji će imati oko 10.000 nesilica i 9.000 komada jaja dnevno, ali i započeti s vlastitom proizvodnjom na proizvodnom pogonu u Soljanima koji će imati znatno veći kapacitet.

-Kroz ovakve projekte želimo iskoristiti resurse koje imamo, a to su prazna dvorišta i gospodarski objekti kojima planiramo ponovno udahnuti život i vratiti poduzetništvo, a time i zaustaviti negativne demografske trendove. Želimo zaraditi, ali i zaposliti naše ljude – rekao je Podolar dodajući kako ukupna vrijednost projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a najveći dio financiran je iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije.

Lovas jaja 4

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić otvarajući pakirnicu izrazio je zadovoljstvo što se u Lovasu koji je tijekom rata bio jako devastiran događaju mnogobrojne aktivnosti i ostvaruju brojni projekti na boljitak svih stanovnika.

-Nastavljamo i dalje pomagati obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, a s tim ciljem Agroklaster i je osnovan. Mislim da ćemo zajedno surađujući uspjeti proizvesti kvalitetne proizvode i osigurati im plasman – poručio je župan.
Općina Lovas osigurala je prostor za pakirnicu, odnosno u obnovu objekta uložila je 80.000 kuna. To je samo jedan od brojnih načina na koji stvaraju uvjete za daljnji razvoj gospodarstva.

- Ovakvi gospodarski projekti, pod navodnicima mali, za nas su od velikog značaja za ostanak naših ljudi u pograničnom području.  Bez ovakvih aktivnosti ovdje nema života. U potpunosti smo obnovili infrastrukturu, a sada Općina daje sve od sebe  za daljnji razvoj gospodarstva i ostanak mladih na našemu području - naglasila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Lovas jaja 3

Jedan od devetero proizvođača jaja je i Goran Rubić iz Nuštra koji ima 300 nesilica i dnevno proizvodi oko 250 jaja.
- Jaja prodajem Agroklasteru po otkupnoj cijeni od jedne kune. Za sada je suradnja dobra i namjeravam proizvodnju i proširiti – rekao je Rubić.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni uzvanici, a pakirnicu je blagoslovio velečasni Marin Putilin.

Pročitano 129 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija