NAJNOVIJE
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da, ne samo pripadnice ljepšeg spola nego, i pripadnice jačeg spola, možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog veće količine ljudi koja se nalazi u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)
U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar - izvijestili su iz Grada Osijeka.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:47)
Inflacija na godišnjoj razini, u veljači, viša za 4,1 posto

 Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:39)
U Vukovaru posađeni novi drvoredi

S ciljem ozelenjivanja Vukovara, nakon provedenog projekta pošumljavanja zelenih površina dronom i sadnje mladica hrasta u Adici, u prosincu je započela sadnja 2800 sadnica drveća na području cijeloga grada - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:01)
U Vukovaru se odvija međužupanijsko natjecanje u frizerstvu za srednje škole

Međužupanijsko natjecanje WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija održava se danas Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru.

(Petak, 01 Ožujak 2024 11:48)

Održana tribina Suvremeni demografski izazovi – Hrvatska na rubu demografskog ponora

U organizaciji Udruge za domovinu Hrvatsku organizirana je tribina pod nazivom Suvremeni demografski izazovi – Hrvatska na rubu demografskog ponora.

Predavanje na temu demografskih problema u Hrvatskoj održao je profesor Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu – Predavanjem želimo dokazati da je Hrvatska na demografskom rubu. To je vrlo važna problematika hrvatske sadašnjosti i budućnosti na koju se apsolutno mora referirati izvršna vlast i to staviti, ne u centar socijalne i obiteljske politike, nego u centar gospodarskog razvitka naše zemlje - Rekao je Šterc koji je iznio samo nekoliko podataka koji i dokazuju lošu demografsku situaciju u našoj zemlji – Hrvatska godišnje gubi negdje oko 9000 učenika osnovnih i srednjih škola. Pojavila se i situacija da smo imali 11 tisuća slobodnih upisnih mjesta na sveučilištima i veleučilištima. To je izravna posljedica prirodnog pada stanovništa i siline iseljavanja iz Hrvatske. Pri tome još nismo govorili o ukupnoj starosti hrvatske populacije koja je među pet najstarijih populacija u svijetu - zaključio je Šterc.

Predsjednik Udruge za domovinu Hrvatsku, Damir Milić, rekao je kako je udruga osnovana prije svega nekoliko mjeseci u Vukovaru te naglasio kako se kroz njezin rad povezuju iseljeni Hrvati i oni koji žive u Hrvatskoj. Osim toga provode planove useljavanja u Hrvatsku – Imamo konkretne demografske planove useljavanja Hrvata iz Južne Amerike i ovih dana dobili smo prve prijave za useljavanje na što smo iznimno ponosni – zaključio je Milić.
Tribini je nazočila i zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić koja je naglasila kako Grad Vukovare provodi razne demografske mjere, ali naglašava kako se iste te mjere moraju kontinuirano provoditi kroz strateški nacionalni plan te da jedinice lokalne samouprave ne mogu tu puno učiniti.

Pročitano 792 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija