NAJNOVIJE
U KBC-u Osijek jedna osoba na respiratoru

Na području Osječko-baranjske županije 230 osoba aktivno je na koronavirus. 

(Nedjelja, 05 Srpanj 2020 11:06)
U Vukovaru 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, 10 novozaraženih na području cijele županije

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 10 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 4 osobe iz Rokovaca i 3 osobe iz Vukovara).

(Nedjelja, 05 Srpanj 2020 10:13)
Hrvatska bira 10. saziv Sabora

Hrvatski građani danas izlaze na birališta. Oko 3,8 milijuna građana koji imaju pravo glasa imaju mogućnost izabrati 10. saziv Sabora. Ove godine u posve novim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, velikog broja građana u samoizolaciji, ali i sve većeg broja zaraženih.

(Nedjelja, 05 Srpanj 2020 07:21)
U Vinkovcima se održavaju Rimski dani

Pod sloganom 'Inter nos fortiores' – 'Zajedno smo jači' u vinkovačkom parku Lenije održavaju se VIII. rimski dani, zabavna i kulturna manifestacija koja veliča rimsku kulturu na tlu Vinkovaca, javlja Hina.

(Subota, 04 Srpanj 2020 16:23)
1. Memorijalni turnir "Ivan Domac"

Održan 1. Memorijalni turnir "Ivan Domac"

(Subota, 04 Srpanj 2020 15:11)
U RH 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 1 osoba preminula

Prema službenim podatcima Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, 86 je novih slučajeva zaraze COVID-19 bolesti, u bolnicama se nalazi ukupno 85 osoba.

(Subota, 04 Srpanj 2020 14:01)
U Osječko-baranjskoj županiji 14 pozitivnih nalaza na COVID-19

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza. Najviše (8) pozitivnih nalaza je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedan osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti ranije oboljelih osoba.

(Subota, 04 Srpanj 2020 10:19)

Međunarodna razmjena iskustava o institutu "Osoba od povjerenja"

Kod nas je ovaj institut uveden prije dvije godine i pokazao se iznimno dobar Kod nas je ovaj institut uveden prije dvije godine i pokazao se iznimno dobar Foto: Marija Molnar

U okviru stručne studijske posjete 17-člane bosanskohercegovačke delegacije Vukovaru, a u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar te Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskome sudu Vukovar, u našem je gradu održan okrugli stol na temu Prakse primjene instituta Osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno uvjetovanog nasilja.

Sudjelovalo je 40-tak predstavnika institucija u sistemu zaštite od nasilja, kreatora politika i donositelja odluka, te nekoliko organizacija civilnoga društva s iskustvom izravne zaštite i podrške žrtvama nasilja, kako iz Bosne i Hercegovine tako i s našeg područja.

- Cilj je okrugloga stola, kao i cjelokupne studijske posjete, učenje iz iskustava i dobrih praksi institucija i organizacija u Hrvatskoj koje izravno primjenjuju institut Osoba od povjerenja. Ovo je jedna od ključnih zagovaračkih aktivnosti u procesu podrške inicijativi za uvođenje tog u zakonodavni okvir Bosne i Hercegovine - istaknula je predsjednica Centra ženskih prava iz Zenice Meliha Sendić, jedna od organizatorica okrugloga stola.

Miran Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar naglašava kako je institut Osoba od povjerenja iznimno dobar za žrtvu ili svjedoka u postupku kaznenoga djela, a kod nas je uveden prije dvije godine.

- Naši kolege iz BIH smatraju da je ovaj institut posebno dobar i koristan kod rodno uvjetovanoga nasilja što je u svakom slučaju točno. Naime, znamo da je kod takvog nasilja stupanj traumatizacije i potreba žrtve da ne bude sama kroz cijeli postupak velika. Stoga je važno da naša pozitivna iskustva s ovim institutom podijelimo s njima – rekao je Špek.

Što je institut Osoba od povjerenja pojasnio je Goran Miličević, sudac Županijskoga suda u Vukovaru i predsjednik Kaznenoga odjela.

- Županijski sud u Vukovaru prednjači u Hrvatskoj što se tiče postupanja u situacijama zaštite žrtava i svjedoka kaznenoga postupka. Osoba od povjerenja može biti svaka punoljetna, poslovno sposobna osoba u RH, a koja kroz postupak prati osobu koja je žrtva ili svjedok u kaznenome posupku – pojasnio je Miličević. 

Pročitano 173 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija