NAJNOVIJE
Vukovarsko pivo predstavljeno u novom pakiranju sa znakom Vučedolske golubice

Tvrtka K Pivovari, u čijem je vlasništvu Vukovarska mikropivovara, 30. je lipnja u Zagrebu, predstavila novo pakiranje Vukovarskoga piva u manjoj boci prepoznatljivoga izgleda.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 16:26)
U Vukovaru pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe iz Domovinskog rata

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja - Uprave za zatočene i nestale u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u Vukovaru su pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, koji prema preliminarnim nalazima potiču iz razdoblja Domovinskoga rata, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 15:53)
On line diskusija o profilima birača u Hrvatskoj

U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert Stiftung i Europskoga doma Vukovar održana je on line diskusija na temu Profili birača – što želimo, kako glasamo. Sudionici su bili Nebojša Blanuša, politolog sa Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Zakošek, politolog sa Sveučilišta u Zadru, Biljana Gaća, predsjednica SDP-ovog Foruma mladih Hrvatske, HDZ-ov Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina te Rada Borić iz političke platforme Možemo. Moderatorica skupa bila je predsjednica Europskoga doma Vukovar Lana Mayer.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 14:19)
U Hrvatskoj 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 53 nova slučaja zaraze kroonavirusom, jedna je osoba umrla, a od trenutno ukupno 934 oboljelih 91 se osoba nalazi u bolnicama, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, javlja Hina.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 14:17)
Certifikate dobilo 28 poljoprivrednih proizvođača

Na Gradskoj tržnici Vukovar gradonačelnik Ivan Penava uručio je certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka“ poljoprivrednim proizvođačima.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 12:56)
Penava ulazi u Hrvatski sabor kao najveća zvijezda među gradonačelnicima s osvojenih 12.606 glasova

Po rezultatima parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u naredne četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati niti jednu gradonačelnicu, javlja portal gradonaclenk.hr.

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 10:50)
Dvije vozačice izazvale teške prometne nesreće

PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je tijekom protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano  šest prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Gradište, Županja, Vinkovci, granični prijelaz Ilok) te dvije prometne nesreće u kojima su jedna osoba lakše i dvije osobe teže ozlijeđene, o čemu više slijedi:

(Srijeda, 08 Srpanj 2020 10:01)

Zaposlenim majkama mirovina veća za 2 posto po djetetu

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV-a

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je, 1. siječnja 2019., stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim je uvedena kategorija dodanog staža za izračun visine mirovine roditelju, majci ili posvojiteljici.

Po tom se Zakonu ukupno navršenom mirovinskom stažu dodaje šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete, odnosno iznimno roditelju ocu ili posvojitelju ako je koristio pretežni dio roditeljskog dopusta.

Riječ je o takozvanoj majčinskoj mirovini, elementu mirovinske reforme kojim se za svako rođeno ili posvojeno dijete novim umirovljenicama dodaje šest mjeseci radnog staža, što u konačnici povećava mirovinu za oko dva posto po djetetu.

Važno je znati kako se taj dodatni staž dodaje stvarno navršenom mirovinskom stažu samo za određivanje visine mirovine, a ne i za ispunjenje uvjeta za stjecanje prava na mirovinu. To znači da osiguranik mora, da bi stekao pravo na mirovinu, ostvariti zakonom propisan mirovinski staž, u koji ne ulazi dodani staž. Riječ je o mjeri kojom se ublažila nepravda prema ženama koje su koristile rodiljni dopust i posljedično dobile nižu mirovinu. Do 8. siječnja 2020. to pravo iskoristilo je 10.189 osoba koje su lani išle u mirovinu.

Riječ je uglavnom o ženama, iako to pravo mogu iskoristiti i očevi i posvojitelji koji su se brinuli o djetetu tijekom njegovih prvih šest mjeseci života. Od ukupnog broja njih 2.176 imalo je jedno dijete, 6.069 dvoje djece, 1.531 troje djece, a ostale su žene imale četvero i više djece.

Na ovaj način žene mogu ostvariti do dva posto veću mirovinu, odnosno na primjeru prosječne mirovine to je oko 50 kuna po djetetu, odnosno 600 kuna godišnje. Hrvatska se ovime pridružila manjem broju zemalja EU-a koje se na ovaj način dodatno odužuju svojim majkama zaposlenicama.

Pročitano 153 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija