NAJNOVIJE
Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

Ministarstvo demografije pozvalo je roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 20:03)
Nove mjere Vlade za očuvanje gospodarstva

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavo dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 18:37)
Što je u RH dopušteno, a što ne u vrijeme korona virusa

Na redovitoj konferenciji za novinare bili su brojni upiti što je u Hrvatskoj građanima dozvoljeno, a što ne u vrijeme pandemije  koronavirusa. Donosimo pojašnjenja Nacionalnog stožera civilne zaštite.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 17:54)
Poduzetnicima oko novih mjera pomaže VURA

Brojne su novosti vezane za poduzetnike i poslovanje za vrijeme trajanja epidemije korona virusa. Da bi te novosti i promjene stigle do poduzetnika u Vukovaru i kako bi im se pomoglo u velikoj količini novih informacija, pobrinula se VURA Razvojna agencija Vukovar koja prati sve mjere donesene na razini Vlade RH i svih institucija te ih šalje na e-mail adrese vukovarskih poduzetnika koje imaju u svojim bazama. Ujedno savjetuju poduzetnike gdje i na koje adrese se obratiti kako bi mjere mogli i ostvariti.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:33)
Napuštanje mjesta boravka od 6.travnja bit će moguće samo uz E-propusnice

E-propusnica, nova je usluga u okviru Centra dijeljenih usluga, a koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugu je danas predstavio ministar uprave Ivan Malenica.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 16:00)
Stigla zaštitna oprema za ustanove u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije izvještavaju kako je danas iz regionalnog skladišta civilne zašite u Bizovcu, za potrebe bolnica u Vinkovcima i Vukovaru, domova zdravlja - Vinkovci, Vukovar i Županja,

 Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije, Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i za potrebe operativnih snaga sustava civilne zaštite, preuzeta i dostavljena sljedeća zaštitna oprema:

1. Zaštitni ogrtači 1240 kom

2. Termometar daljinski beskontaktni 1 kom

3. Zaštitne rukavice 21.300 kom

4. Zaštitne kirurške maske 40.000 kom

5. Zaštitne naočale 640 kom

6. Zaštitna odijela 510 kom

7. Alkohol/dezinficijens 200 litara

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:28)
U Hrvatskoj 96 novooboljeih od koronavirusa

-U Hrvatskoj je  u protekla 24 sata 96 novooboljelih od koronavirusa,  a ukupno  do sada 963 -rekao je  ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnoga stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 665 osoba, a do sada ukupno 7680. Broj preminulih osoba i dalje je šest, a oporavljenih je 73 osoba, 6 više nego jučer. Starosna dob oboljelih je 48, 27 godina.

-Moramo i  dalje striktno provodi mjere i odgovorno se ponašati, jer samo na taj način možemo suzbiti širenje infekcije- rekao je Beroš.

Porast broja detektiranih pozitivnih osoba na COVID 19  Beroš je komentirao kako uistinu svi skupa trebamo upute najozbiljnije shvatiti i održavati higijenu ruku i socijalnu distancu kako bismo suzbili značajnije širenje zaraze COVID-om 19.

(Srijeda, 01 Travanj 2020 14:13)

Zabranjeno okupljanje na dječjim igralištima, autobusi će voziti smanjenim brojem polazaka

Zabranjeno okupljanje na dječjim igralištima, autobusi će voziti smanjenim brojem polazaka Foto:HRV arhiva

Sukladno naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite u svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Vukovara. Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovar Marijan Pavliček rekao je kako na području županije, na sreću, još uvijek nemamo zaraženih osoba, a nekoliko ih je u samoizolaciji i pod nadzorom policije i državnog inspektorata. Poručio je kako moramo ostati sabrani i ne širiti paniku, ali istovremeno trebamo biti odgovorni prema sebi i drugima.

Upoznao je građane s odlukama Stožera kojih se trebaju pridržavati svi sugrađani.

- Stariji i nemoćni sugrađani trebaju se javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar na telefon 441-364 kako bi im organizirali kupovinu i dostavu namirnica s obzirom da ne mogu napuštati svoje domove. Imamo pedesetak volontera koji će to obavljati pa je nepotrebno da se naši stariji i nemoćni sugrađani izlažu riziku – poručio je Pavliček.

Zamolio je trgovačke centre da uvode strože mjere kontrole broja kupaca koji istovremeno mogu biti u centru  jer su primijećene nepravilnosti u provođenju mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te da obvezno omoguće dezinfekciju ruku na ulazu  trgovine.  Pozvao je i građane da ne idu u kupovinu svakodnevno jer sve to može biti potencijalna opasnost za daljnje širenje zaraze.

-U zgradi pokraj Doma zdravlja Vukovar u Borovu naselju otvorena je izdvojena ambulanta  za pregled bolesnika pod sumnjom na korona virus. Ambulanta je savjetodavnog karaktera i dežura 24 sata na dan. Ukoliko netko ima neke od simptoma koronavirusa, nema potrebe odlaziti svome izabranome liječniku, već se treba javiti u izdvojenu ambulantu na telefonski broj 032/618-956 i najavi svoj dolazak kako bi ekipa bila spremna – rekao je Pavliček dodajući kako su do sada imali nekoliko poziva za koje nije trebala intervencija.

Od danas su zatvorena i sva dječja igrališta.
-Nemojte dovoditi djecu na dječja igrališta. Zbog lijepog vremena dječja su igrališta posljednjih dana puna djece i njihovih roditelja pa dolazi do fizičkog kontakta  koji moramo izbjegavati, a osim toga, poznato je da se virus dugo zadržava na metalnim površinama. Budite s djecom, vodite ih u parkove ili negdje gdje možete biti udaljeni od ostalih. Ovo je preventiva koje se moramo držati kako bi suzbili virus i što prije mogli normalno funkcionirati  – naglasio je Pavliček.

Doći će do promjena i u voznom redu  javnog gradskog prijevoza, odnosno linije će prometovati smanjenim brojem polazaka kako bi se maksimalno smanjili kontakti među sugrađanima, rekao je Pavliček dodajući kako i djelatnici u gradskim tvrtkama počinju raditi u timovima. Dok jedan tim radi, neaktivni tim će koristiti godišnji odmor. Kako ne bi dolazilo do nepotrebnih kontakata, sve što može odrađivat će se telefonom, mobitelom ili mailom. Također, najavio je kako će se sljedećeg tjedna održati sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara na kojoj će se donijeti mjere koje bi trebale pomoći građanima grada Vukovara u lakšem suočavanju s posljedicama epidemije koronavirusa.

Pročitano 116 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija