NAJNOVIJE
Održana proširena sjednica HDZ-a VSŽ
U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u VInkovcima održana je proširena sjednica Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Na sjednici su uz premijera sudjelovali i ministri Banožić, Marić i Aladrović, a bilo je riječi o pripremi stranke za predstojeće parlamentarne izbore koji su na rasporedu u srpnju ove godine.
-Izbor je vrlo jednostavan. Čelnik Restar koalicije se toliko puta diskvalificirao sa svojim krajnje neprimjerenim izjavama da ne bi smio obnašati niti jednu odgovornu funkciju, rekao je Plenković te dodao kako je agencija Fitch zadržala inesticijski rejting Hrvatske zbog povjerenja u način na koji HDZ vodi državu.
Na sjednici je također najavljeno kako će predizborni program stranke biti usvojen na sjendici Središnjeg odbora u ponedjeljak 8. lipnja a predstavljanje javnosti očekuje se u utorak. Glavno obilježje predizbornog programa biti će smanjivanje broja ministarstava i povezivanje općina.
(Subota, 06 Lipanj 2020 19:22)
U Gradskoj knjižnici Vukovar održan sajam knjiga 'Likebook'
U Gradskoj knjižnici Vukovar održan je osmi po redu sajam knjiga 'Likebook'. Knjige su se prodavale po simboličnoj cijeni od 5 kuna, a zbog situacije s epidemijom covida-19 održan je prema svim propisanim epidemiološkim mjerama. Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić istaknula je zadovoljstvo povratkom programskih događanja u Gradskoj knjižnici i odazivom građana.
- S velikim zadovoljstvom smo dočekali prvo pravo programsko događanje nakon situacije s epidemijom covida-19. Potrudili smo se ove godine izabrati novije i kvalitetnije naslove a cijena je bila doista simboličnih 5 kuna. S obzirom da je ovo prvo događanje nakon dugo vremena u Gradskoj knjižnici izuzetno smo zadovoljni odazivom naših sugrađana.
Miškić je najavila i seriju aktivnosti preko ljeta ovisno o epidemijološkoj situaciji.
- Kako nam situacija bude dozvoljavala  tako ćemo se mi dalje ponašati, naravno planiramo seriju aktivnosti preko ljeta, vraćamo se našem najznačajnijem programskom ciklusu 'Kulturni četvrtak', nastavljamo suradnju sa zdravstvenom komorom i sa nizom njihovih predavanja o prevenciji zdravlja, zaključila je Miškić.
(Subota, 06 Lipanj 2020 15:13)
U RH nema novooboljelih od koronavirusa, jedna osoba preminula

Hrvatska nastavlja s dobrim epidemiološkim podacima. U protekla 24 sata na području Republike Hrvatske nema novooboljelih od koronavirusa, dok je jedna osoba preminula u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević - priopćio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Subota, 06 Lipanj 2020 14:03)
Premijerno predstavljena platforma Slavonia.Travel

Osjeti. Okusi. Upoznaj. Slavonija – tri su ključne poruke nove digitalne platforme usmjerene domaćim gostima, koja uključuje pomno osmišljenu komunikacijsku strategiju, promociju na društvenim mrežama i novu web stranicu. Cilj je na jednom mjestu dobiti sve informacije o regiji koju zajednički predstavlja pet županijskih turističkih zajednica.

(Subota, 06 Lipanj 2020 13:43)
Nema novooboljelih od koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na području županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVID-19, te je epidemiološka situacija i dalje stabilna.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 41, od čega je isti broj i izliječen.

U protekla 24 sata testirane su 3 osobe, što je ukupno testiranih do sada na području županije 2245.

Podsjetimo kako epidemiološka je situacija i u cijeloj državi stabilna te je ministar zdravstva Vili Beroš poručio kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

(Subota, 06 Lipanj 2020 09:45)
Za vodoopskrbu 98 milijuna kuna

U velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske svečano je potpisano osam ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području triju slavonskih županija, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske.

(Petak, 05 Lipanj 2020 16:42)
Županija obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 5.lipnja – Svjetski dan zaštite okoliša, u spomen na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972.godine kada je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

(Petak, 05 Lipanj 2020 14:47)

HGK: Dio poslodavaca počeo je otpuštati radnike

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a
Iz Hrvatske gospodarske komore izdali su priopćenje za javnost u kojemu komentiraju trenutnu situaciju tržišta u kontekstu pandemije koronavirusa. Priopćenje prenosimo u cijelosti:  
"U veljači je, neposredno prije eskalacije epidemije izazvane koronavirusom i uvođenja restriktivnih mjera koje su potpuno ili djelomično zaustavile poslovanje mnogih gospodarskih djelatnosti, tržište rada imalo uobičajen sezonski ritam. Prije masovnijeg zapošljavanja u sezonskim djelatnostima, broj zaposlenih nastavio je padati sedmi uzastopni mjesec s vidljivim usporenjem u odnosu na dinamiku iz prethodnih zimskih mjeseci. Tako je broj zaposlenih u odnosu na siječanj pao za 3,1 tisuću, do razine od 1.515.889.
U VELJAČI OVE GODINE BILO JE 14.368 ZAPOSLENIH VIŠE NEGO GODINU RANIJE
U odnosu na godinu dana prije, čak i kada uspoređujemo sadašnji privremeni podatak s konačnim iz veljače prošle godine, zaposlenih je bilo više, i to za 14.638. Kako je konačan podatak uvijek viši od privremenoga, rast broja zaposlenih realno je bio znatno viši (kada usporedimo sadašnji privremeni broj s privremenim iz veljače prošle godine, broj zaposlenih je bio viši za 40,8 tisuća). Možda naoko nelogično (ali se gotovo uvijek događa u veljači), i broj nezaposlenih je pao na mjesečnoj razini (za 1,9 tisuća) te se spustio do razine od 137.977. Razlog mjesečnoga pada razine nezaposlenosti u veljači nije posljedica povećanog zapošljavanja, već smanjenog pritiska na burzu. Naime, u veljači u odnosu na siječanj uobičajeno naglo slabi pritisak na burzu, dok se broj izlazaka s evidencije ne mijenja znatnije, što rezultira većim brojem izlazaka nego ulazaka na burzu zbog čega se ukupan broj nezaposlenih smanjuje. U godišnjoj je usporedbi broj nezaposlenih krajem veljače bio niži za 18,4 tisuće, čime je nastavljen njegov godišnji pad koji neprekinuto traje od travnja 2014. godine te je bio na rekordno niskoj razini u ovome mjesecu u godini. Administrativna stopa nezaposlenosti u takvim je okolnostima u veljači pala s 8,4% na 8,3%, a anketna sa 6,3% na 6,2%. Takvom je razinom Hrvatska imala desetu najvišu stopu nezaposlenosti u EU te je bila ispod prosjeka EU (6,5%).

U normalnim okolnostima, u ožujku bi statistika trebala pokazati promjene mjesečnih trendova, odnosno rast zapošljavanja djelatnostima koje imaju jače sezonsko obilježje, što uobičajeno utječe na rast ukupne zaposlenosti. Prošle je godine u ožujku samo posredovanjem HZZ-a bilo zaposleno 4,3 tisuće sezonskih radnika, a od ožujka do lipnja ukupno 24,4 tisuće. Najviše je pak sezonskih radnika bilo zaposleno u travnju te sveukupno najviše u turizmu, trgovini i prijevozu. Prema administrativnim podacima DZS-a, u ožujku obično najviše raste broj zaposlenih u građevinarstvu, dok veće zapošljavanje u turizmu počinje u travnju. Najveći mjesečni rast broja zaposlenih u godini ostvaruje se pak u svibnju i lipnju pod dominantnim utjecajem turizma, što će u ovoj godini biti neostvarivo.

NAJVIŠE POGOĐENA TURISTIČKA DJELATNOST 

Naime, od velikih i važnih djelatnosti u hrvatskom gospodarstvu, turistička je djelatnost najviše izravno pogođena novonastalom situacijom, trenutno gotovo potpunim zaustavljanjem poslovanja (više kod usluge smještaja, dok dio ugostiteljstva radi putem dostave hrane). Zasad se može pretpostaviti da će stanje ostati takvo barem do lipnja, što za turizam znači odgodu sezonskoga zapošljavanja (prošle je godine u turizmu u lipnju u odnosu na veljaču bilo 40% više zaposlenih), a mogu se pretpostaviti i veća otpuštanja zbog višemjesečnog zatvaranja ili smanjenog opsega poslovanja. Kako je turizam (smještaj i ugostiteljstvo) peta najvažnija djelatnost kada je riječ o zapošljavanju, poremećaji samo u tome dijelu gospodarstva znatno će utjecati na ukupnu zaposlenost u Hrvatskoj.

U toj je djelatnosti u 2019. godini bilo zaposleno nešto više od 115 tisuća osoba u prosjeku godine (7,4% ukupno zaposlenih), a u kolovozu, kada je zaposlenost u ovoj djelatnosti na vrhuncu, bilo je nešto više od 140 tisuća zaposlenih (8,8% ukupno zaposlenih).

Kretanja i ostvarenja u turizmu (koji utječe na povećanje potražnje zbog velikog rasta broja potrošača u nekoliko ljetnih mjeseci) utječu na niz djelatnosti, a najizraženija sezonska kretanja pod utjecajem turizma ima trgovina (naglasak na trgovini na malo, posebno robe široke potrošnje). Broj zaposlenih u trgovini na vrhuncu je također u kolovozu (prošle je godine u tom mjesecu bilo zaposleno 237,2 tisuće osoba, 14,8% ukupno zaposlenih, što je u odnosu na kraj godine bilo oko sedam tisuća više). Stoga će u dijelu povezanosti s turizmom, dinamika zapošljavanja u trgovini u sljedećim mjesecima također biti smanjena, što će također snažno negativno utjecati na ukupan broj zaposlenih.

Dakle, samo će poremećaji zapošljavanja u trgovini i turizmu (koji zajedno čine oko 22% ukupno zaposlenih) imati velik utjecaj na ukupnu zaposlenost u Hrvatskoj, iako je realno za očekivati da će poremećaj imati (gotovo) sve djelatnosti, na kraju posredno zbog pada potražnje. Pod pretpostavkom da broj zaposlenih u turizmu ostane na razini iz veljače u ostatku godine, na razini prosjeka cijele 2020. godine, broj zaposlenih u turizmu pao bi za oko 20%, što bi izravno utjecalo na pad ukupnog broja zaposlenih za 1,4% (pod pretpostavkom stagnacije broja zaposlenih u svim drugim djelatnostima). Ako bi se tome na isti način pridodala trgovina (čiji bi broj zaposlenih pao za oko 10%), ukupan bi broj zaposlenih pao za 3,2% (za oko 50 tisuća).

OD 27.OŽUJKA DO 2.TRAVNJA BROJ NEZAPOSLENIH RASTAO JE ZA VIŠE OD TISUĆU OSOBA DNEVNO  

Kako još neko vrijeme nećemo imati statističke podatke o broju zaposlenih u ožujku, dnevna kretanja broja nezaposlenih u drugom dijelu ožujka, kada se poslovanje obustavlja ili odvija u uvjetima strožih mjera karantene, pokazuju netipičan rast za ovo doba godine. To znači da je dio poslodavaca počeo otpuštati radnike te da su se nova zapošljavanja znatno suzila. Naime, na posljednji je dan ožujka bilo 142.442 nezaposlenih, što je bilo 4.465 nezaposlenih više nego posljednjega dana veljače, a rast nezaposlenih produžio se i u prva dva dana ožujka. Od 27. ožujka do 2. travnja broj nezaposlenih je rastao za više od tisuću osoba dnevno, gotovo linearnim trendom. Na temelju takvih kretanja nezaposlenosti očekujemo rast stope nezaposlenosti u ožujku za 0,3 postotna boda, što će biti njen prvi rast u ožujku u odnosu na onu iz veljače od 2009. godine (prve godine velike krize, kada je stopa također porasla za 0,3 postotna boda)",  stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. 

Pročitano 100 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija