NAJNOVIJE
Proslavljen 200. rođendan skladatelja hrvatske himne

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana je svečana akademija kojom je proslavljen 200. rođendan znamenitoga časnika i skladatelja Josipa Runjanina koji je rođen u Vinkovcima 8. prosinca 1921. godine.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:56)
Predstavljen prvi prijevod s latinskoga jezika Petrarcinih pisama

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je prijevod knjige pisama glasovitoga talijanskoga renesansnoga književnika Francesca Petrarce.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:01)
Kanadski veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 18:29)
Valpovo 8.prosinca slavi Dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Valpovo je proslavilo Dan grada, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio kako svaka jedinica lokalne samouprave mora imati cilj da izvorni proračun još barem nekoliko puta premaši novcem iz EU projekata, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:18)
Milanović u Belišću i Baranjskom Petrovom Selu

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Inkluzivnu kuću Zvono u Belišću i Rehabilitacijski i radno-okupacijski kamp Citadela u Baranjskom Petrovom Selu.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:09)
Potvrđena prva smrt povezana s cijepljenjem

Hrvatska agencija za lijekove potvrdila je prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem protiv korovairusa, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:04)
Novoizabrani čelnici na edukaciji o Civilnoj zaštiti

Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u Osijeku se osposobljavaju za poslove Civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 16:56)

Pilot projekt proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja

Agro-klaster d.o.o. u suradnji s Odjelom za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije organizirao je radni posjet farmi Agro-klastera u Soljanima u sklopu provedbe Pilot projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja i povezivanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Prvi korak u realizaciji ostvaren je temeljem ugovorenih količina i iskazanih potreba potencijalnih kupaca, organizirana kooperantska mreža proizvođača. Osim gospodarskih efekata, projekt ima i demografsku komponentu, budući da se kroz isti zapošljava domicilno stanovništvo u ruralnim područjima te se omogućava stavljanje u funkciju neaktivnih gospodarskih resursa (gospodarske zgrade, staje, farme, dvorišta, voćnjaci, pašnjaci...) i samim time intenzivira život i aktivnosti u pograničnim područjima.

U nadolazećem razdoblju, namjera je usmjeriti proizvođače na povezivanje sa znanstvenim sektorom sa ciljem dobivanja inovativnih proizvoda i proizvoda veće dodane vrijednosti (GMO free jaja, jaja obogaćena selenom).

Ovaj projekt u potpunosti se uklapa u trendove u proizvodnji jaja (napuštanje proizvodnje u kavezima i podnog uzgoja), u preporuke Vlade RH o potrebi jačanja domaće proizvodnje i kratkih lanaca opskrbe, kao i s aktualnim preporukama i predloženim mjerama Europske komisije koje se odnose na saniranje posljedica izazvanih pandemijom Corona virusa – a to su intenziviranje vlastitih proizvodnih resursa, smanjenje ovisnosti o uvozu te fleksibilnija pravila kada je u pitanju sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje. Također, projekt se uklapa i u Europski zeleni plan, kao i inicijativu „Od polja do stola“.

U sklopu posjeta održan je i radni sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera, Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta Zagreb, Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, Centra kompetencija Vinkovci, tvrtke ABC consulting kao i predstavnicima Općine Vrbanja i proizvođačima.

Pročitano 433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija