NAJNOVIJE
U našoj županiji šest novopozitivnih osoba na COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je šest novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 osoba iz Vinkovaca i 1 osoba iz Bapske)-stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Utorak, 11 Kolovoz 2020 10:56)
OBŽ: Četiri novooboljele osobe, jedna preminula

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 158 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Tri novooboljele osobe su s područja Grada Osijeka, a jedna s područja Općine Darda- izvijestio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

(Utorak, 11 Kolovoz 2020 10:48)
Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Županije u 2020. godini.

Odbor za priznanja Vukovarsko-srijemske županije objavio je Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Županije u 2020. godini. Pojedinci i pravne osobe pozvani su da podnesu svoje prijedloge za dodjelu priznanja Županije do 18. rujna 2020. 

(Utorak, 11 Kolovoz 2020 09:22)
U Hrvatskoj 45 novih slučajeva zaraze COVID-om 19

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 preminulo, a 4906 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2057 osoba. Do danas je ukupno testirano 129 379 osoba, od toga 1247 u posljednja 24 sata, dodaje se u priopćenju.

(Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020 14:08)
Dunav – Tompojevci 2:6

U Sotinu je odigrana utakmice prvog predkola Kupa Nogometnog središta Vukovar,  Nogometni klub Tompojevci pobijedio je Dunav 6:2. Tri je pogotka postigao Bruno Kalac, a po jedan Robert Lajko, Valentin Kovačić i Alen Čupić. Za domaćine pogotke su postigle Andrija Molnar i Denis Omeragić.

Drugo pretkolo kupa igra se 16. kolovoza a sastaju se: Sremac – Rusin, Sloga Borovo – Sloga Pačetin, Mohovo – Radnički, Mladost - Lovas i Tompojevci – Hajduk Bapska.Dunav Tompojevci7 objavljeno

(Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020 12:59)
Tri nova slučaja COVID-a 19 u Osijeku

Prema podacima dežurnih službi, u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 70 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Svi novooboljeli su s područja Grada Osijeka, izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite. Od početka epidemije do sada na području županije ukupno je oboljelo 629 osoba, od kojih je 548 već izliječeno. Jučer je u KBC-u Osijek bilo hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od koronavirusa, s tim da se tri nalaze na respiratoru dok je trenutno u samoizolaciji ukupno 187 osoba.

(Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020 12:05)
Vozio pod utjecajem akohola i opojnih sredstava

Policijska ophodnja je 8. kolovoza oko 21,30 sati u Gabošu, u ulici B. Radičevića, u prometu na cesti zatekla 34. godišnjeg hrvatskog državljanina kako upravlja osobnim automobilom vinkovačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola (0.74 g/kg alkohola u organizmu) i pod utjecajem opojnih droga (testiranjem utvrđena prisutnost THC), za vrijeme zabrane upravljanja osobnim (B kategorije) motornim vozilima, a daljnjim pregledom je u kod 34. godišnjaka pronađena i opojna droga marihuana ( 2,7 g) u njegovom vlasništvu-javljaju iz PU vukovarsko-srijemske.
 
Općinski sud u Vinkovcima, Stalna služba u Županji, je u žurnom prekršajnom postupku 34. godišnjaku odredio zadržavanje u zatvoru u Osijeku od 9. do 23. kolovoza 2020. godine, gdje je 34. godišnjak odmah i predan.
 
Iz PU vukovarsko-srijemske podsjećaju kako je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o suzbijanju zlouporabe droga za utvrđeni stjecaj prekršaja predviđen raspon novčane kazne u iznosu od više desetaka tisuća kuna, zbog čega su, a poglavito jer se radi o povratniku u činjenju ovih prekršaja, optužnim prijedlogom od nadležnog suda i zatražili izricanje takve rezolutne kazne.
 
Primijenili su i odredbe članka 76. a Prekršajnog zakona te od 34. godišnjaka privremeno oduzeli osobni automobil kojim je upravljao, jer je opetovani počinitelj prekršaja kojeg čini automobilom te jer postoji bojazan da će ponoviti istovrstan prekršaj i time ugroziti sigurnost cestovnog prometa.
 

(Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020 11:59)

Aktualni sat s brojnim pitanjima

Aktualni sat Aktualni sat Foto: Valerija Lozančić

Održana je još jedna sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara, a zbog epidemioloških mjera smještena je u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke. 

Sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara prethodio je Aktualni sat na kojemu je 10 vijećnika postavilo pitanja zamjenicima gradonačelnika Vukovara Ivani Mujkić i Marijanu Pavličeku.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (nezavisna) naglasila je kako vijećnici HDZ-a nakon izlaska iz stranke u Gradskome vijeću djeluju kao nezavisni vijećnici, a potom je postavila pitanje vezano uz sanaciju Ulice SR Njemačke i mogućnost naplate parkiranja u naselju Rupe kako bi se smanjile gužve na parkiralištu. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako je Ulica SR Njemačke trebala biti sanirana u okviru projekta Vlade RH koji do danas nije realiziran pa će Grad, s obzirom da je riječ o gorućem problemu, financirati sanaciju iz svog proračuna, ali po fazama s obzirom da je riječ o iznosu od čak 8 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi iduće godine. Također je odgovorio kako će se ići u proširivanje naplate parkiranja i u naselju Rupe kako bi se ondje smanjile gužve i  osigurala parkirna mjesta za stanare.

Nezavisna vijećnica Darija Benaković upitala je je li istina da je ukinuta promocija časnika vojnih škola u Vukovaru na što je zamjenica Ivana Mujkić odgovorila da će promocija ove godine, nažalost, biti održana u Zagrebu, u petak, 26. lipnja, ali da nisu dobili objašnjenje zašto.

Vijećnicu Jasminu Jukić (HKS) zanimao je tijek radova na uređenju trga na Trpinjskoj cesti i Trga Dražena Petrovića. Zamjenik Pavliček je odgovorio kako je na trgu na Trpinjskoj cesti 90% radova završeno, ali se nitko nije javio na tri natječaja za izgradnju fontane pa će sada biti otvoren i četvrti, a uređenje Trga Dražena Petrovića ide svojim tijekom, završava se popločavanje, postavljeno je dječje igralište i u idućih nekoliko tjedana očekuje se njegovo otvorenje.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) postavio je pitanje vezano uz izgradnju obilaznice, a zamjenik Pavliček je rekao kako tijekom jeseni očekuju potpisivanje ugovora s izvođačem radova te početak radova na prvoj fazi od čvora Bršadin do čvora Bogdanovci krajem ove ili početkom iduće godine.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (HKS) pitala je jesmo li spremni za idući val epidemije koronavirusa. Pavliček je odgovorio kako je epidemiološka situacija u gradu dobra, nemamo novozaraženih osoba, stožer prati situaciju, a komunalni redari kontroliraju pridržavaju li se građani propisanih uputa HZZJZ. No, dodaje, ukoliko bude bilo potrebno, ponovno će doći do aktivacije brojnih mjera.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upozorio je kako se na županijskoj cesti preko puta Šumarije nalazi ogromna bara na cesti. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je kako su upoznati s problemom i čeka se da prođe kišno razdoblje kako bi se krenulo sa sanacijom.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) upitala je zašto nije prihvaćena njena inicijativa da svi zajedno pošalju poruku osude sukoba navijača u Vukovaru te postoji li mogućnost da se ponovno uvede autobusna linija iz središta Vukovara do Borova naselja ujutro u 5.30. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako vjeruje da je inicijativa bila dobronamjerna, ali da su željeli izbjeći politikanstvo te da tu prvenstveno policija i sudstvo moraju odraditi svoj posao  i oštrije osuditi počinitelje. Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota (nezavisni) dodao je kako treba postrožiti zakone vezane uz takve sukobe. Pavliček je osudio navijačke napade i naglasio kako je sigurnost građana na prvome mjestu te da očekuje da će policija odraditi svoj posao. Dodao je i kako je apsurdno da u Hrvatskoj i Vukovaru  imamo navijačke skupine koje na utakmicama svojih klubova negiraju postojanje naše države i veličaju velikosrpsku ideju.
-To se definitivno mora riješiti Zakonom o navijačima kako se ovakve i slične situacije u budućnosti ne bi pojavljivale - poručio je Pavliček. Što se tiče dodatnih linija, Pavliček je odgovorio kako prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa ne prometuju sve gradske linije te su uz preporuke građana ostavili najpotrebnije, ali se nada kako će se krajem kolovoza vratiti sve linije.

Vijećnik Borislav Nikolić (DDS) upitao je hoće li se nastaviti s projektom Pokloni mi osmjeh i zapošljavanjem na Javnim radovima što je nezaposlenim osobama iznimno važno. Zamjenica Mujkić odgovorila je kako  Javne radove financira HZZ, a trenutno je zbog koronavirusa taj novac preusmjeren pa prema njenim saznanjima za sada nema zapošljavanja u Javnim radovima, ali da u okviru projekta Zaželi očekuju još veći broj zaposlenih.

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je je li istina da će Grad Vukovar dati 7,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu. Zamjenik Pavliček mu je odgovorio da se ta stavka nalazi u proračunu iz razloga kako bi se moglo aplicirati na natječaje Europske unije, ali da Grad nikako iz svojih sredstava neće to financirati.

Vijećnik David Vlajčić (nezavisni) upitao je hoće li se obnoviti pristupna staza i popločeni dio oko mjesnog križa na Lušcu, simbola stradanja Lušca u Domovinskome ratu te upozorio na opasnost od visokog drveta u neposrednoj blizini dječjeg igrališta. Pročelnik Čulig je rekao kako su počeli sa sanacijom dječjeg igrališta, a potom slijedi i uređenje prostora oko mjesnog križa.

Pročitano 308 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija