Ispiši ovu stranicu

Dr.sc. Aleksandar Durman počasni građanin grada Vukovara

Dr.sc. Aleksandar Durman počasni građanin grada Vukovara Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar održana je svečanost dodjela javnih priznanja Grada Vukovara. Za izniman doprinos istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanje Vučedola i Vukovara počasnim građaninom proglašen je dr.sc. Aleksandar Durman. 

-Nisam nikada pomislio da bih mogao dobiti tako veliku nagradu, ali evo, netko je prepoznao moj trud. Od 1981. godine istražujem Vučedol i s njim sam nekako saživio. Kada sam, nakon istraživanja arheologije područja uz Jadransko more,  prvi puta službeno u ime svog Odsjeka za arheologiju došao u Slavoniju i upoznao vučedolsku kulturu shvatio sam da više ne odlazim odavde. Tijekom tih istraživanja naučio sam da je, u ono vrijeme kada je vučedolska kultura živjela, to bila najviša razina civilizacije u svijetu. Vučedolska kultura svijetu može pokazati kako je izgledala prošlost Europe – rekao je dr. sc. Durman, dodajući kako o Vučedolu još nije rečeno sve što treba.

Javna priznanja 20

Nagradu za životno djelo primili su književnik Pavao Pavličić, za iznimne zasluge u području hrvatske književnosti koju je oplemenio svojim djelima u kojima je promicao i svoj rodni grad Vukovar te ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić, za iznimne zasluge i doprinos razvoju kulture u gradu Vukovaru.
-Ovo je za mene uistinu poseban dan,  toliko godina rada i vezanosti za muzej, grad Vukovar i čitav niz mojih suradnika tako da ovo doživljavam kao naše zajedničko veselje u kojemu uživamo – rekla je Marić te u ime svih laureata zahvalila Gradskome vijeću i čelnicima grada što su prepoznali njihov dugogodišnji rad.
Akademik Pavao Pavličić rekao je kako mu ova nagrada znači više od svih do sada.
-Vukovar je moj rodni grad i manje-više sve što sam pisao bilo je vezano uz njega tako da mi se čini da mu nikada ne mogu vratiti onaj dug koji sam od njega pozajmio kada sam se tu rodio i proveo prvih 20 godina života – rekao je Pavličić pojašnjavajući zašto mu je ova nagrada toliko važna.

Dodijeljeno je i 17 Plaketa i Medalja Grada Vukovara.

- Laureati su ljudi koji kroz višegodišnje aktivnosti, ovisno o svome području djelovanja doprinose boljitku Vukovara. Ne želim nikoga izdvajati, sva imena dobitnika su respektabilna i svi su zaslužili priznanje zajednice u čijem interesu rade. Nadam se da će i dalje nastaviti jednakim žarom i ljubavlju graditi budućnost našega voljenog Vukovara – rekao je gradonačelnik Penava čestitajući laureatima. Naglasio je kako se javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju jednom u četiri godine, jer su težili kvaliteti.

General-bojnik Hrvatske vojske Damir Krstičević dobitnik je Medalje Grada Vukovara za zasluge otvaranja „Vojarne 204. brigade Hrvatske vojske“ te za održavanje svečanih promocija polaznika vojnih škola u Vukovaru.
- Bilo je mnogo onih koji su govorili kako u tome nećemo uspjeti, međutim bili smo uporni kao što su bili uporni i hrvatski branitelji i 2017. godine smo to i ostvarili – rekao je Krstičević. 

Medalju Grada Vukovara dobila je i ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić, za zasluge u promicanju znanosti, prosvjete, umjetnosti i kulture u Vukovaru.

Plaketu Grada Vukovara dobili su: Milan Kordić, za iznimni uspjeh i doprinose dizačkom sportu u Vukovaru; Stipo Majić, za promicanje vrijednosti Domovinskog rata te ekranizaciju proživljenoga u Domovinskom ratu; Zlatko Menges, za dugogodišnji rad na području golubarstva; Lilijana Radobuljac, za postignute rezultate u području prosvjete,obrazovanja, umjetnosti i kulture te radu u Udruzi Vukovarske iskrice; Franjo Šoljić, za dugogodišnji volonterski rad na promicanju digniteta Domovinskog rata; Melita Vukušić, za dugogodišnji volonterski rad na području skrbi o životinjama; Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje, za dugogodišnje provođenje projekta „I reći ću vam samo još jednu stvar- ZAPAMTITE VUKOVAR“; Udruga vukovarskih veterana Našice, za okupljanje dragovoljaca i sudjelovanje u obrani Vukovara;  Ustanova za predškolski odgoj Dječji Vrtić Vukovar I, za stručan i predan rad u odgojiteljstvu; Udruga Vukovarski Leptirići, za promoviranje prava djece s poteškoćama u razvoju i unaprjeđenje kvalitete njihova života; Udruga Europski Dom Vukovar, za višegodišnje uspješno djelovanje na prevladavanju društvene krize u poslijeratnom društvu, Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar, za njegovanje i promoviranje ukrajinske kulture; Udruga nogometno središte Vukovar, za udruživanje nogometnih klubova te unaprjeđenje i razvoj nogometa mlađih kategorija; Trgovačko društvo Katarina Line iz Opatije, za dugogodišnju suradnju i organizaciju ljetovanja vukovarske djece na Jadranu i Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar za uspješno pružanje socijalne skrbi osobama s mentalnom retardacijom.

Pročitano 799 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić