NAJNOVIJE
Dobrovoljno darivanje krvi 30. 11. 2020. od 9 do 13 sati

Akcija dobrovoljnog davanja krvi bit će održana u ponedeljak, 30. studenog 2020. godine od 9 do 13 sati u prostorijama Crvenog križa Vukovar – izvijestili su iz Gradskog društva crvenog križa Vukovar.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 23:01)
Općina Nuštar: Podignut cenzus za božićnicu umirovljenicima

Vijeće Općine Nuštar donijelo je Odluku o isplati prigodnog božićnog dara, božićnice, umirovljenicima i osobama preko 65 godina, koje ne primaju nikakvu mirovinu. Božićnica se isplaćuje pod uvjetom da imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Nuštar, da su u invalidskoj ili starosnoj mirovini, a da iznos mirovine ne prelazi 2.500,00 kuna ili nemaju nikakvu mirovinu, a imaju preko 65 godina – stoji na službenoj web stranici Općine Nuštar.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 21:37)
Gradonačelnik Ivan Penava upalio 1. adventsku svijeću

Već 23 godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom Vukovar, Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom Vukovar te s Turističkom zajednicom, uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira vukovarske adventske svečanosti.

Blagoslovom adventskog vijenca i paljenjem prve svijeće započele su ovogodišnje adventske svečanosti. 

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 19:44)
Miroslav Bojko novi je trener HNK Vukovar 1991

Miroslav Bojko (49) je u HNK Vukovar '91 igrao 2000. godine kada je klub igrao u 1. HNL.

Bojko, tada 29-godišnji ofenzivac, za Vukovar je u 12 utakmica zabio tri gola. Najbolji nogomet karijere igrao je u svojoj Cibaliji i Širokom Brijegu.

Trenersku karijeru rođeni Vinkovčanin započinje prije osam godina kao pomoćni trener Samiru Toplaku u Cibaliji, a kao prvi trener istog kluba se okušao u sezonama 2012./2013 i 2015./2016. Najduže se u jednom klubu zadržao od 2016. do 2019. kada je vodio Dugopolje te u 81 utakmici u prosjeku osvajao 1.36 bodova po utakmici.

Miroslav u Vukovar stiže praktički iz Moldavije u kojoj je imao posljednji angažman kao pomoćnik Zoranu Zekiću u Sheriffu iz Tiraspola, nedodirljivom lideru te zemlje. Zekić i Bojko Sheriff su ostavili uvjerljivo na prvom mjestu, a nakon što se bivši Osijekov trener odlučio vratiti doma, za njim je pošao i Bojko kojeg sada čeka veliki izazov u vukovarskom trećeligašu.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 15:55)
Ravnatelj vinkovačke bolnice poziv uputio svim nezaposlenim sestrama i njegovateljima

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić pozvao je sve nezaposlene sestre i njegovatelje da im se jave s obzirom na pojačane potrebe u slučaju aktiviranja dodatnih smještajnih kapaciteta za oboljele od koronavirusa - prenosi Press032.

U izjavi za HTV Šporčić je kazao kako je vinkovačka bolnica trenutno na dvije trećine popunjenih Covid kapaciteta.

- Bit ćemo spremni za prihvat novih bolesnika i širenje kapaciteta ako bude potrebe. Najveći su problem medicinski djelatnici, njih moramo čuvati - poručio je.

Podsjetio je kako se najteži bolesnici, oni koji koriste respirator, prevoze u Respiratorski centar u KBC Osijek, a tamo će od ponedjeljka biti upućen i dio osoblja vinkovačke bolnice. Napomenuo je kako se pokušava organizirati tercijarni centar u hostelu Dubrovnik u sklopu Memorijalnog centra u Vukovaru gdje bi se smjestili bolesnici s blažim simptomima.

- Tu nam je najveći problem kadar te pozivam sve nezaposlene njegovatelje, medicinske sestre da nam se jave kako bi nam pomogli - kazao je Krunoslav Šporčić.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 14:12)
U Hrvatskoj 2919 slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je 57 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2919 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23062.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 10:49)
U OBŽ novopozitivno 180 osoba, preminule četiri oboljele osobe

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 402 uzorka od kojih je 180 bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 29 Studeni 2020 10:37)

Bojniku Luki Andrijaniću – posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“.

Bojniku Luki Andrijaniću – posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“. Foto: Valerija Lozančić

U vojarni „204. brigade Hrvatske vojske“ u Vukovaru održana je svečanost na kojoj je bojniku Luki Andrijaniću posmrtno dodijeljeno odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog“ za junačko djelo rušenja prva dva zrakoplova JNA  kod šume Đergaj u Vukovaru, 24. kolovoza 1991. godine.

Odlikovanje je majci poginulog bojnika Jeli Andrijanić uručio izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Mate Pađen koji je tom prigodom istaknuo kako je rušenje tih aviona bilo uistinu junačko djelo koje je tada imalo jako veliko značenje za podizanje morala braniteljima te obranu Vukovara i Hrvatske.
-Obrana Vukovara bila je obrana protiv puno nadmoćnijeg protivnika, a u takvim trenutcima svaki uspjeh, pogotovo oboriti dva zrakoplova, nešto je iznimno, daje moral i pojačava snagu da se može braniti i izdržati napade nadmoćnog neprijatelja tako da je Lukino djelo zaista junačko – rekao je tom prigodom general Pađen.

Andrijanić 4

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava također je naglasio kako Luka Andrijanić i ono što je napravio s nepunih 20 godina nikada neće biti zaboravljeno te da planiraju podići i spomen obilježje u sjećanje na taj događaj.
-Luka nije i ne može biti zaboravljen jer ono što je napravio u obrani Vukovara i Republike Hrvatske zaista je iznimno postignuće koje povijest mora pamtiti. Prijedlog za odlikovanje je došao od Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, Zlatka Zaobornog  i Lukinih suboraca, a inicijativa je prihvaćena od Ureda predsjednika. Odlikovanje je više nego zasluženo, a nama u Gradu Vukovaru preostaje napraviti spomen obilježje u sjećanje na veličanstveni povijesni događaj obaranja zrakoplova agresorske JNA – koju je taj događaj iznenadio - rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako su do tada zrakoplovi  strašili građane i istresali svoj ubojiti teret, a od toga su dana letjeli visoko, više u funkciji snimanja, jer se nisu usudili borbeno djelovati.
-Vidimo po tome da je Luka bio vrlo sposoban mladi čovjek. Zbog svoje je sposobnosti i bio odlikovan kao najbolji pitomac JNA. Poginuo je prilikom postavljanja protupješadijskih mina. To nije bila njegova specijalnost, ali govori o želji i energiji da se pod svaku cijenu zaustavi daleko nadmoćniji agresor. Na tome mu jedno veliko hvala – poručio je gradonačelnik Penava zahvaljujući obitelji Andrijanić.  

Član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Zlatko Zaoborni podsjetio je kako  je Luka nesebično došao braniti Vukovar.
- Luka je heroj našega grada koji ga je nesebično došao braniti. Trebalo je imati iznimnu hrabrost u ono vrijeme kako bi se suprotstavilo avionima - rekao je Zaoborni zahvaljujući svima koji su došli u Vukovar pomoći ga braniti.
Majka pokojnog Luke, Jela zahvalila je na odlikovanju i svima koji se sjećanju njenoga sina.
-Luka se borio za svoj narod i dao svoj život, najviše što je mogao. Ostavio je svoju obitelj da tugujemo za njim. Tako je valjda moralo biti. Netko je morao braniti narod od neprijatelja. Izgleda da sam ja te nesreće da sam svoga sina zadnji puta vidjela živog 17. kolovoza 1991. godine. Više ga nisam vidjela dok nije donesen mrtav kući -  rekla je Lukina majka zahvaljujući svima koji ga se sjećaju.

Svečanosti su nazočili i general Mijo Validžić zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.

Luka Andrijanić rođen je 23. rujna 1971. godine u selu Velika Brusnica u Bosanskoj Posavini. U travnju 1991. godine odlazi iz obiteljskog doma. Majci je rekao da odlazi na sezonske radove u polje za zaradom jer joj nije imao snage reći da odlazi braniti zemlju u kojoj nije rođen, ali koju je osjećao svojom. Već u lipnju je Luka Andrijanić pristupio 4. vukovarskoj bojni 3. A brigade Zbora narodne garde i pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Tek koji mjesec ranije odslužio je vojni rok u JNA na Batajnici kraj Beograda te se s njega vratio obučen kao iskusni protuzrakoplovac. Upravo je Luka Andrijanić srušio prve neprijateljske zrakoplove u Domovinskome ratu. Poginuo je 20. rujna 1991. godine tri dana prije 20. rođendana postavljajući mine na Trpinjskoj cesti.

Pročitano 169 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija