Ispiši ovu stranicu

Beroš: Epidemiološke mjere donosile su se pravovremeno

Beroš: Epidemiološke mjere donosile su se pravovremeno Arhiva HRV

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u četvrtak na sjednici Hrvatskog sabora da su Vlada i nadležna tijela pravovremeno i učinkovito odgovorili na posebne okolnosti uzrokovane Covidom-19 u svrhu zaštite zdravlja građana od epidemije koronavirusa – prenosi HINA.

Podnoseći Saboru izvješće o učincima provedbe mjera tijekom epidemije Covid-19,  Beroš je naveo sve aktivnosti koje su Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite poduzimali u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 15. siječnja 2021. godine.

-Stožer je pravovremeno sukladno epidemiološkoj situaciji donosio, a kada je to epidemiološka situacija dopuštala i ublažavao mjere, stožer svakodnevno prati epidemiološku situaciju i pravovremeno reagira sam ili u koordinaciji sa županijskim stožerima održavajući fleksibilan pristup – rekao je ministar zdravstva. .

Dodao je kako je Hrvatska vrlo rano započela s epidemiološkim mjerama radi suzbijanja Covid infekcije, te podsjetio da su se povremeno mjere razlikovale među županijama ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Podsjetio je i da su suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obilježila dva vala -  prvi val u proljeće 2020. a drugi dolaskom jeseni uz izraziti rast broja slučajeva koji je trajao do sredine prosinca kada se uslijed uvođenja novih mjera epidemiološka situaciji počinje smirivati.

-Današnja incidencija je 119,5 novozaraženih u 14 dana na 100 tisuća stanovnika po čemu smo na sedmom mjestu uspješnih zemalja EU-a - rekao je Beroš te objasnio objasnio i kako je organizirana nabava cjepiva.

-Države članice ovlastile su Europsku komisiju da u njihovo ime pregovara s proizvođačima cjepiva u vrijeme dok se još nije znalo tko će i kada razviti cjepivo i sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s onima za koje smatra da će ipak uspjeti proizvesti cjepiva - rekao je Beroš.

Doze članicama EU raspoređivale su se prema metodologiji Eurostata, solidarno i proporcionalno broju stanovnika, a Hrvatska je dosad pristupila sporazumima s pet proizvođača cjepiva kako bi količina bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana Hrvatske, naglasio je.

-Do 15, siječnja rezervirali smo 6,8 milijuna doza cjepiva što pokriva naše potrebe, uz napomenu da jedan bolesnik prima dvije doze - naveo je Beroš.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras naglasila je da je Nacionalni stožer Civilne zaštite uvodio mjere prvenstveno radi zaštite života i zdravlja građana i to razmjerno kako bi se u najmanjoj mogućoj mjeri ograničilo funkcioniranje gospodarstva i drugih segmenata društvenog života.

-Uvažavala su se mišljenja i preporuke epidemiološke struke i znanstvenika – rekla je Gras te istaknula da je prednost davana preventivnom i edukacijskom djelovanju umjesto represivnom.

Pročitano 577 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI