NAJNOVIJE
Proslavljen 200. rođendan skladatelja hrvatske himne

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana je svečana akademija kojom je proslavljen 200. rođendan znamenitoga časnika i skladatelja Josipa Runjanina koji je rođen u Vinkovcima 8. prosinca 1921. godine.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:56)
Predstavljen prvi prijevod s latinskoga jezika Petrarcinih pisama

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je prijevod knjige pisama glasovitoga talijanskoga renesansnoga književnika Francesca Petrarce.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:01)
Kanadski veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 18:29)
Valpovo 8.prosinca slavi Dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Valpovo je proslavilo Dan grada, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio kako svaka jedinica lokalne samouprave mora imati cilj da izvorni proračun još barem nekoliko puta premaši novcem iz EU projekata, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:18)
Milanović u Belišću i Baranjskom Petrovom Selu

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Inkluzivnu kuću Zvono u Belišću i Rehabilitacijski i radno-okupacijski kamp Citadela u Baranjskom Petrovom Selu.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:09)
Potvrđena prva smrt povezana s cijepljenjem

Hrvatska agencija za lijekove potvrdila je prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem protiv korovairusa, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:04)
Novoizabrani čelnici na edukaciji o Civilnoj zaštiti

Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u Osijeku se osposobljavaju za poslove Civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 16:56)

Do 2027. godine osnovnoškolci bi trebali nastavu pohađati u jednoj smjeni

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Svi osnovnoškolci trebali bi do 2027. godine trebali bi nastavu pohađati u jednoj smjeni prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Prema riječima ministra Radovana Fuchsa, osigurana su visoka sredstva unutar plana za obnovu i oporavak, a koja će omogućiti svim osnovnim školama u Hrvatskoj rad u jednoj smjeni. 
- Djeca bi lakše usvajala gradivo koje trebaju usvajati. A to podrazumijeva još nešto, a to je da nema domaćih zadaća, da se to rješava u školi, da knjige ne treba nositi kući i naravno puno kvalitetniji život u familiji - rekao je ministar. 

U Hrvatskoj 40% učenika nastavu pohađa u jednoj smjeni, 57% u dvije, a čak 11 škola radi u tri smjene. Prema novome planu ministarstva, učenici bi u školi boravili od 8 do 15 sati, s mogućnošću ostanka do 17 sati. 

Sredstva europskih fondova se planiraju iskoristiti za infrastrukturno opremanje škola, a riječ je o 7,5 milijardi kuna.

Prema riječima Jadranke Mustapić Karlić, v.d. pročelnika upravnog odjela za obrazovanje i kulturu vukovarsko-srijemske županije mali je broj škola u županiji koje su infrastrukturno opremljene za jednosmjenski rad.

- Škole koje rade u dvije smjene i koje su pune, ne mogu izvesti cjelodnevnu nastavu bez odgovarajućih prostornih uvjeta, koji zahtijevaju dogradnju. Pozdravljam najavu uvođenja cjelodnevne nastave i nadam se da će se moći u našoj županiji u što skorije vrijeme omogućiti. Time bi se unaprijedio nastavni proces i dobili bolji rezultati nastave, na zadovoljstvo nastavnika, učenika i roditelja. No sve to zahtijeva i određena financijska ulaganja - rekla je Mustapić Karlić.

Pročitano 134 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija