NAJNOVIJE
Proslavljen 200. rođendan skladatelja hrvatske himne

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima održana je svečana akademija kojom je proslavljen 200. rođendan znamenitoga časnika i skladatelja Josipa Runjanina koji je rođen u Vinkovcima 8. prosinca 1921. godine.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:56)
Predstavljen prvi prijevod s latinskoga jezika Petrarcinih pisama

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljen je prijevod knjige pisama glasovitoga talijanskoga renesansnoga književnika Francesca Petrarce.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 19:01)
Kanadski veleposlanik u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić primio je u radni posjet veleposlanika Kanade Njegovu Ekselenciju Alana Bowmana.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 18:29)
Valpovo 8.prosinca slavi Dan grada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Valpovo je proslavilo Dan grada, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio kako svaka jedinica lokalne samouprave mora imati cilj da izvorni proračun još barem nekoliko puta premaši novcem iz EU projekata, prenosi HINA.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:18)
Milanović u Belišću i Baranjskom Petrovom Selu

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je Inkluzivnu kuću Zvono u Belišću i Rehabilitacijski i radno-okupacijski kamp Citadela u Baranjskom Petrovom Selu.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:09)
Potvrđena prva smrt povezana s cijepljenjem

Hrvatska agencija za lijekove potvrdila je prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem protiv korovairusa, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 17:04)
Novoizabrani čelnici na edukaciji o Civilnoj zaštiti

Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u Osijeku se osposobljavaju za poslove Civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.

(Utorak, 07 Prosinac 2021 16:56)

Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima općine Lovas

Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima općine Lovas Foto: Arhiv HRV-a

Povodom tužne 30. godišnjice tragičnog stradanja mještana Lovasa na minskom polju počast će se svim žrtvama srpske agresije odati najprije u subotu križnim putem od spomen obilježja minskog polja do spomen obilježja masovne grobnice te molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radionice Arator u kojoj su jutro prije odvođenja u minsko polje zločinci najstravičnije mučili mještane.

Ulaskom u Lovas, 10. listopada 1991.godine, od strane agresorskih postrojbi „Dušan silni“ i „Beli orlovi“ ubijena su 23 mještana zbog dezinformacije da se u selu nalazi između 300 i 400 pripadnika Zbora narodne garde. Zbog raspoznavanja mještana, Hrvatima je bilo naređeno da na ruci nose bijele vrpce, a na kućama izvjese bijele plahte. Pendrecima, kablovima i raznim spravama mučili su one koje su zatekli.

Crkva sv. Mihaela arkanđela u Lovasu do temelja je spaljena isto kao i kapelica na mjesnom groblju.

Nakon okupacije sela izdvojili su 51 mještanina, muškarce od 18 do 55 godina koji su prvo bili brutalno mučeni a zatim pod prijetnjom oružjem odvedeni na minsko polje u „berbu grožđa“.

- Nismo znali kamo idemo na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletili na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt – riječi su žrtve masakra.

U zločinu je poginula 21 osoba, a 14 osoba je teško ranjeno, tijekom Domovinskog rata, 89 mještana Općine Lovas položilo živote na oltar Domovine, dok se jedna osoba vodi kao nestala.

U ponedjeljak, 18. listopada, kada je središnje obilježavanje stradavanja Lovašana, počast će se žrtvama odati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja minskog polja te svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela.

Pročitano 91 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija