Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima općine Lovas

Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima općine Lovas Foto: Arhiv HRV-a

Povodom tužne 30. godišnjice tragičnog stradanja mještana Lovasa na minskom polju počast će se svim žrtvama srpske agresije odati najprije u subotu križnim putem od spomen obilježja minskog polja do spomen obilježja masovne grobnice te molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radionice Arator u kojoj su jutro prije odvođenja u minsko polje zločinci najstravičnije mučili mještane.

Ulaskom u Lovas, 10. listopada 1991.godine, od strane agresorskih postrojbi „Dušan silni“ i „Beli orlovi“ ubijena su 23 mještana zbog dezinformacije da se u selu nalazi između 300 i 400 pripadnika Zbora narodne garde. Zbog raspoznavanja mještana, Hrvatima je bilo naređeno da na ruci nose bijele vrpce, a na kućama izvjese bijele plahte. Pendrecima, kablovima i raznim spravama mučili su one koje su zatekli.

Crkva sv. Mihaela arkanđela u Lovasu do temelja je spaljena isto kao i kapelica na mjesnom groblju.

Nakon okupacije sela izdvojili su 51 mještanina, muškarce od 18 do 55 godina koji su prvo bili brutalno mučeni a zatim pod prijetnjom oružjem odvedeni na minsko polje u „berbu grožđa“.

- Nismo znali kamo idemo na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletili na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt – riječi su žrtve masakra.

U zločinu je poginula 21 osoba, a 14 osoba je teško ranjeno, tijekom Domovinskog rata, 89 mještana Općine Lovas položilo živote na oltar Domovine, dok se jedna osoba vodi kao nestala.

U ponedjeljak, 18. listopada, kada je središnje obilježavanje stradavanja Lovašana, počast će se žrtvama odati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja minskog polja te svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi svetog Mihaela arkanđela.

Pročitano 349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI