NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 4465 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.465 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 31.348.

Među njima su 2.382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 317 pacijenata.

Preminulo su 54 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 628.241 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 11.150 preminulo, ukupno su se oporavile 585.743 osobe od toga 4.712 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.307 osoba.

Do danas je ukupno testirano 3.501.268 osoba, od toga 11.717 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 3.12.2021 utrošeno je 4.225.044 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,29% ukupnog stanovništva, odnosno 64,77% odraslog stanovništva. Na dan 3.12.2021 utrošeno je 23.655 doza cjepiva, a od toga je 4.839 osoba cijepljeno prvom dozom.
Zaključno s 3.12.2021 2.203.309 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.969.339 osoba ( 1.791.036 osoba cijepljeno s dvije doze te 178.303 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 58,13% odraslog stanovništva.

(Subota, 04 Prosinac 2021 11:30)
U županiji na COVID-19 novopozitivno 105 osoba, preminulo je pet osoba
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih pozitivnih osoba  na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (25 osoba iz Vukovara, 11 osoba iz Županje, 10 osoba iz Vinkovaca, šest osoba iz Trpinje, pet osoba iz Borova, po četiri osobe iz Bošnjaka, Sotina i Tovarnika, po tri osobe iz Privlake, Pačetina i Bršadina, po dvije osobe iz Iloka, Bobote, Cerne, Gaboša, Gradišta, Ilače, Marinaca i Račinovaca te po jedna osoba iz Babine Grede, Berka, Bogdanovaca, Ivankova, Komletinaca, Mirkovaca, Nuštra, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Vođinaca i Vrbanje). 
Preminulo je pet osoba.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 19124, od kojih je 18153 izliječeno, a ukupno je preminulo 349 osoba.
Trenutno je u županiji 59 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.    
U protekla 24 sata testirano je 310 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 112916.
U samoizolaciji se na području županije nalazi 681 osoba.  
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 10 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 0 liječnika, četiri med. sestara / tehničara, tri druga zdravstvena radnika i tri nezdravstvena radnika).
U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.
Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 20 nastavnika i 93 učenika.
U samoizolaciji se nalazi šest nastavnika i 524 učenika.
(Subota, 04 Prosinac 2021 10:27)
Sumnja se na pojavu omikrona u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se sumnja na pojavu omikron varijante koronavirusa, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

(Subota, 04 Prosinac 2021 09:50)
Most krenuo s prikupljanjem potpisa za referendum protiv covid-potvrda

Saborski zastupnici Mosta na više od 1.000 lokacija kreću u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama i Covid potvrdama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Cilj im je, kako su poručili, ukinuti stožerokraciju, prenosi Media servis.

Referendumska pitanja je predstavila Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić na press konferenciji.

- Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1 Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše - rekla je Selak Raspudić.

Rekla je i da će se u sklopu drugog referendumskog pitanja od građana tražiti da podrže da odredba u sklopu prijelaznih i završnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propiše da vlada u roku 30 dana mora ukinuti covid-potvrde.

Most želi da se odluke Stožera koje su trenutno na snazi daju na potvrdu saboru.

- Tražimo da covid-potvrde odmah prestanu važiti. Dali smo rok od 30 dana ako ta odluka mora prestati važiti. Sabor treba donijeti novi propis. Izdvojili smo upravo covid-potvrde kao odluku koja treba prestati važiti, dok ostale odluke Stožera idu na potvrdu sabora, zbog velikog prosvjeda i toga što je njihovo sadašnje uvođenje protuzakonito. Cilj ovih izmjena je ukinuti stožerokraciju i zato predlažemo dvije referendumske inicijative. Epidemija je stanje o kojem sabor treba odlučivati konsenzusom - kazala je Selak Raspudić.

(Subota, 04 Prosinac 2021 09:46)
Započeo UniSport H2O - studentsko natjecanje u plivanju i vaterpolu

Četvrti puta zaredom UniSport H2O održava se na Plivalištu Vukovar u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza i suorganizaciji Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. Nastupit će oko 150 studenata iz cijele Hrvatske. Predstavnici visokoškolskih institucija nadmetat će se u plivačkom dijelu prvog dana natjecanja. Nastupaju Sveučilište u Splitu, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu, Visoka škola Ivanić - Grad, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Zagrebačka škola ekonomije i managementa, Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru i Sveučilište Sjever predstavnike imaju i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, u muškoj konkurenciji nastupit će još Sveučilište u Dubrovniku dok će kod plivačica nastupati studentice iz Zadra koje su se prethodnih godina već okitile brojnim medaljama. 

Sportski program H2O prvenstva u plivanju započeo je nakon svečane ceremonije otvaranja.  Pozdravne govore uputili su Zrinko Ćustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Željko Sudarić i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac. Nazočio je i zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković. Natjecanje je otvorio ministar obrane Mario Banožić.otvaranje 2

Potom su uručene nagrade za 1. Memorijalno-humanitarnu utrku Mario Madžar

U subotu se natjecanje nastavlja utakmicama u vaterpolu gdje će nastupiti šest ekipa, a među njima i ekipa Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru.

 Sukladno epidemiološkim preporukama, H2O prvenstvo odvija se bez gledatelja, a sportaši i voditelji unutar objekta obvezni su nositi zaštitne maske.

(Subota, 04 Prosinac 2021 07:04)
Edukacija o temeljnim ljudskim pravima vezano uz postupanje prema migrantima

U Vinkovcima je održana jednodnevna radionica za policijske službenike i službenice Interventne jedinice Policijske uprave vukovarsko-srijemske o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice.

(Petak, 03 Prosinac 2021 19:51)
Zimske službe spremno čekaju snijeg i ostale oborine

Pred nama su zimski uvjeti na cestama pa smo provjerili kako su se za ovu situaciju pripremila komunalna poduzeća u Otoku, Iloku, Vinkovcima i Županji.

(Petak, 03 Prosinac 2021 19:36)

Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode

Na Aktualnome satu najviše govora o cijeni vode Foto: Valerija Lozančić

Na 3. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara vijećnici Nezavisne liste Ivan Penava počeli su djelovati kao Klub vijećnika Domovinskog pokreta, a vijećnici Hrvatske konzervativne stranke prešli su u Klub vijećnika Hrvatskih suverenista. Gradonačelnik Ivan Penava obavijestio je vijećnike o novim upravnim odjelima i pročelnicima u Grada Vukovaru, a potom je na aktualnome satu 13 vijećnika postavilo gradonačelniku pitanja vezana uz komunalnu i prometnu infrastrukturu, obnovu škole Nikole Andrića, tijeku izgradnje Ekonomske škole, stadiona i boćališta.Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode.

Najviše je polemike izazvalo pitanje vijećnika HDZ-a Krešimira Raguža vezano uz povećanje cijene vode. Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov naglasio je kako je povećanje stupilo na snagu 1. listopada, a rezultat je to jednoglasne Odluke Skupštine Vodovoda grada Vukovara, koju čine općine Borovo, Bogdanovci, Tompojevci i Grad Vukovar. Prema toj odluci cijena je jednaka kako za grad Vukovar i naselja Lipovača i Sotin, tako i za cijelo uslužno područje kojemu pripadaju općine Borovo, Bogdanovci, Tompojevci, Trpinja i Negoslavci, a nova je cijena ujednačena za fizičke osobe i gospodarstvo.
-Ukupna cijena utroška vode sastoji se od fiksnog i varijabilnog dijela cijene. Prema novoj odluci u fiksnom dijelu cijene vodnih usluga za vodoopskrbu će se plaćati 16 kuna mjesečno, a za odvodnju 14 kuna mjesečno, dok prema varijabilnom dijelu cijene vodnih usluga, jedan m3 vodoopskrbe od 1. listopada koštat će 5,05 kuna, m3 odvodnje 1,85 kuna, dok će m3 pročišćavanja otpadnih voda koštati 1,50 kuna – rekao je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov te naglasio kako je zadnja izmjena cijene vodnih usluga izrađena 2012. godine. Pojasnio je kako je do korekcije cijene došlo uslijed toga što je postojeća cijena vodnih usluga nedostatna zbog poskupljenja energenata i održavanja u posljednjih 10 godina, određenih ispravaka koja su se dogodila kao i financijskih korekcija povezanih s Projektom poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture koje će biti trošak budućeg razdoblja. Sukladno Uredbi o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, visina određenih stavki na računu je porasla, dok se visina drugih stavki smanjila. U konačnici, korisniku, fizičkoj osobi, koja troši prosječno 20 m3 vode mjesečno, račun će porasti za oko 5 posto, dok će se računi pravnim osobama, odnosno gospodarstvenicima, umanjiti za 20 posto i više ovisno o potrošnji. Najveći porast bit će vidljiv za napuštene i prazne objekte koji će ovim izračunom kroz fiksni dio cijene također sudjelovati u obnovi i rekonstrukciji cjevovoda kao i svi ostali korisnici vodnih usluga na području isporuke – pojašnjava Tišov dodajući kako se nakon ove korekcije očekuje i ranije odgađana modernizacija i opremanje, a što je nužno za nastavak kvalitetnog i efikasnog održavanja sustava vodovodne mreže i mreže odvodnje.

Vijećnika Stjepana Mađarca (HDZ) zanimalo je je li moguće adaptirati prostor za potrebe udruga na adresi Trg hrvatskih branitelja 1. Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i imovinu, Marina Vlajčić odgovorila je kako će, sukladno uvidom u prostorni plan te izgrađenost parcele, vidjeti što je moguće učiniti.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) upitao je gradonačelnika jesu li donesena rješenja kojim su neki djelatnici Grada Vukovara ostali neraspoređeni s obzirom na novi ustroj Grada. Gradonačelnik je rekao kako će odgovor dobiti u pisanom obliku.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) pitala je u ime građana Olajnice i naselja Rupe hoće li još dugo trajati radovi i buka vezani uz izgradnju Ekonomske škole. Pročelnik Čulig pojasnio je kako je riječ o fazi u kojoj se radi na produbljivanju tla i nasipavanju kamena. Zamolio je građane za još malo strpljenja jer su radovi pri kraju.

Vijećnik David Vlajčić (DP) postavio je pitanje vezano novi natječaj o stipendiranju studenata s područja grada Vukovara. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić pojasnio je kako natječaj traje do 29. listopada te da je Grad Vukovar i ove godine za tu namjenu osigurao 1.600.000 kuna. Do sada je stigla 121 prijava, a isplata stipendija počinje krajem siječnja.

Vijećnika Igora Naletilića (DP) zanimala su ulaganja u sportsku infrastrukturu. Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac pojasnio je kako slijedi modernizacija sportske dvorane Borovo naselje, da su u tijeku radovi na izgradnji novog, natkrivenog boćališta u sklopu ŠRC Lijeva Bara kao i da su radovi na izgradnji gradskog stadiona privedeni kraju.

Radivoj Đurić (DP) upitao je o tijeku izgradnje biciklističe staze na Mitnici. Pročelnik Čulig pojasnio je kako je u tijeku izmjena projektnog rješenja zbog izmještanja hidranata, ali da će rdovi biti gotovi do 18. studenog.

Vijećnika Vedrana Vuletu (HS) zanimao je tijek obnove Osnovne škole Nikole Andrića. Zamjenik Sušac pojasnio je kako radovi još nisu završeni iako je krajnji rok bio 21. listopada, ali prema riječima izvođača radova uskoro će ih privesti kraju. Napomenuo je i da unatoč tome što je sve pripremljeno, resorno Ministarstvo još uvijek nije potpisalo natječaj za opremanje škole.

Domagoja Bilića (DP) zanimao je završetak radova na izgradnji kružnog toga kod Osnovne škole Antuna Bauera. Prema riječima zamjenika Sušca, nadaju se da će kružni tok biti pušten u promet do 15.studenoga.

Pročitano 163 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija