NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

U Hrvatskoj ograničeno dopušten uzgoj GMO poljoprivrednih kultura

Kupci ipak više vole domaće rajčice Kupci ipak više vole domaće rajčice Milan Paun

Vlada ima Vijeće za za genetski modificirane organizme koje prati stanje i razvoj na području korištenja genetske tehnologije i uporabe GMO-a.

Prateći stručno-znanstvena postignuća vijeće daje mišljenja i poticaje u svezi s uporabom genetske tehnologije i uporabom GMO-a, kako Vladi tako i drugim državnim tijelima.

Hrvatska dvije godine ima i Zakon o genetski modificiranim organizmima koji uređuje postupanje s takvim organizmima i proizvodima koji sadrže genetski modificirane organizme.

Zakon je preuzeo europsku pravnu stečevinu na ovu temu te dopušta ograničenu uporabu GMO proizvoda u ljudskoj i životinjskoj prehrani. Propisuje i način nadzora proizvodnje i distribucije takvih proizvoda, a uzgoj nekih biljnih poljoprivrednih GMO kultura potpuno je zabranjen.

Izvanredni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku Tomislav Vinković, koji se bavi povrtlarstvom i začinskim biljem, kaže da postoji niz predrasuda o GMO proizvodima, neke su opravdane, neke neopravdane ovisno o tome geni koga organizma su ugrađeni u proizvod.

Ne može se govoriti o potpunoj sigurnosti konzumiranja takvih proizvoda jer nije prošlo dovoljno vremena da se pokažu njegovi učinci pa su potrebna daljnja istraživanja, tvrdi Vinković.

Kupac ima pravo znati sadrži li proizvod GMO,a proizvodi, koji ih ne sadrže, bolje se prodaju, poput ekološki uzgojene kulture.

Hrvatska ima jedinstveni upisnik GMO-a u kome se vodi evidencija o zatvorenim sustavima, izdanim potvrdama i odobrenjima za ograničenu uporabu GMO-a, namjernom uvođenju GMO-a u okoliš i stavljanju proizvoda na tržište.

 

Pročitano 196 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija