Ispiši ovu stranicu

Vrhovni sud objavio presudu u slučaju Sanader-Ježić-Mravak

Sanader u sudnici Sanader u sudnici Hina

Vrhovni sud djelomice je potvrdio oslobađajuću presudu zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj su bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i poduzetnik Robert Ježić oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Ježićevoj tvrtki Diokiju na štetu Hrvatske eloktroprivrede.

Najviši sud je, ne objavivši identitete optuženika, priopćio da je "u povodu žalbe državnog odvjetnika, a po službenoj dužnosti, preinačio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu i odbio optužbu za jedno kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti protiv dvojice optuženika, a potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću odluku za drugo kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti protiv iste dvojice optuženika".

Vrhovni sud je precizirao kako je optužnica teretila Sanadera da je na Ježićev zahtjev 2009. zatražio od predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevoj tvrtki dade zajam od 15 milijuna kuna, a na što je Mravak pristao. Zajam je, dodao je sud, odobren i isplaćen unatoč propisima koji to zabranjuju te je vraćen nakon više od šest mjeseci, iako je prvotni ugovor s rokom povratka od od 60 dana produljen u nekoliko navrata.

Najviši sud je utvrdio da je za ovo kazneno djelo, za koje su Sanader i Ježić oslobođeni optužbe, nastupila zastara kaznenog progona jer je u optužnici kao vrijeme počinjenja djela navedeno 20. ožujka 2009. godine.

Sud je pojasnio da prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo koje je bilo predmet postupka zastara kaznenog progona nastupa deset godina nakon počinjenja djela, javlja Hina.

Pročitano 646 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun