NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Opatijski kukali okupali se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija

Opatijski kukali okupali se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija Marija Molnar

Točno u podne ove subote, članovi udruge Opatijski kukali, na šetnici kod sidra u Vukovaru, okupali su se u Dunavu pri temperaturi vode od 6 Celzija. Unazad 18 godina upražnjavaju zimsko kupanje u moru, okušali su se prošle godine i na zagrebačkom Jarunu, a ovo je prvi put da su u zimskim uvjetima zaplivali i u rijeci.

Događaj je organiziran u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Opatija, Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovar, Moto nautičkim klubom sv. Bono Vukovar, Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom grada Vukovara, a u znak sjećanja na 30.godišnjicu stradanja Vukovara, hrabri su kupači odali počast žrtvama puštanjem vijenca niz rijeku.

 

Kukali

- Jako smo ponosni, Dunav je naša najveća rijeka i velika nam je čast da s hrvatskim braniteljima možemo na svoj poseban i osebujan način obilježiti ovu veliku obljetnicu - istaknuo je Mario Sušanj iz udruge Opatijski kukali. Pojasnio je i da se za ovakva zimska kupanja pripremaju trenirajući tijekom zime svake nedjelje na kupalištu Slatina u Opatiji.

Vijenac pušten niz Dunav za ovu priliku, poklon je Grada Opatije i udruge u znak poštovanja vukovarske tragedije, ali i kao znak povezanosti Vukovaraca s Opatijom u kojoj su mnogi od njih proveli svoje prognaničke dane.

 

Kukali vijenac

Inače izraz kukali na čakavskom narječju opatijskoga kraja znači galebovi.

U ime Grada Vukovara, ovaj je nesvakidašnji događaj u našem gradu, zajedno s brojnim Vukovarcima koji su bodrili kupače, pratio i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

- Zahvaljujem im što su došli okupati se i na taj način službeno zatvoriti sezonu kupanja u našem Dunavu. Divim se njihovom činu jer ovaj način kupanja promovira zdrav način života . Brojne su studije pokazale dobrobiti kupanja u hladnoj vodi, osobno sam i sam o tome razmišljao, međutim morao bih se još fizički i psihički pripremiti jer je uz fizičku pripremu iznimno važna i ona psihička te mentalna. Nadam se da će ponijeti lijepe uspomene iz našeg grada – izjavio je Sušac.

 

Kukali Susac

 

Osim gostiju iz Opatije, ovom su se kupanju u hladnom Dunavu pridružila i dvojica mladića iz Vukovara Domagoj Soldo i Adrijan Hutz kao i specijalist za ledene sportove Teo Šteter, voditelj škole klizanja u Vukovaru.

Pročitano 373 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija