NAJNOVIJE
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)
U rijeci Savi kod Bošnjaka pronađen leš muške osobe

Jučer, 12. kolovoza u jutarnjim satima u rijeci Savi kod mjesta Bošnjaci, naselje Jasenovačica, pronađen je leš nepoznate muške osobe.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:09)
Mreža mladih Hrvatske traži dokument koji će odgovoriti stvarnim potrebama mladih

Mreža mladih Hrvatske (MMH) pozvala je u petak na Međunarodni dan mladih Središnji državni ured za demografiju i mlade da napravi strateški dokument koji će na uključiv i sveobuhvatan način odgovoriti stvarnim potrebama mladih u Hrvatskoj.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:05)
Troje liječnika i 13 sestara s diplomama iz Kragujevca

Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:01)

Obilježen Dan Rusina u RH

Svečana akademija u Hrvatskom domu Svečana akademija u Hrvatskom domu Foto: Valerija Lozančić

Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije organizirali su u Hrvatskom domu Vukovar Svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana Rusina u Republici Hrvatskoj.

Danom Rusina proglašen je 25. svibnja kao sjećanje na datum kada je osnovana prva rusinska župa u Hrvatskoj.

- Ovo je naš najveći nacionalni praznik. Ponosni smo jer smo unatoč tome što smo mala nacionalna zajednica gotovo dvije stotine godina uspjeli sačuvati svoju bogatu kulturu i tradiciju, običaje, jezik i vjeru, a samim time i svoj identitet i ime Rusina – naglasila je predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašanin dodajući kako su zbog svog truda i rada Odlukom Savjeta za nacionalne manjine RH 11.09.2009. na prijedlog Koordinacije Rusinske nacionalne manjine RH, dobili pravo korištenja grba, zastave i himne koji su u uporabi na svim protokolarnim događanjima uz simbole Republike Hrvatske.

Predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije Jaokim Erdelji rekao je kako u Hrvatskoj živi oko 1900 Rusina od kojih 75%  na području Vukovarsko-srijemske županije.
- Naš najveći problem je iseljavanje mladih i što ih sve manje zanima njegovanje nacionalne kulture – istaknuo je Erdelji.

Rusini su se na prostore današnje Republike Hrvatske počeli doseljavati 1830. godine, a 1836. godineustoličeno je  sjedište grko-katoličke župe u Petrovcima. Naime, na poticaj križevačkog vladike Gabrijela Smičiklasa, datiranog danom 4. svibnja 1836. godine, sastalo se u Petrovcima, 25. svibnja iste godine mješovito povjerenstvo sastavljeno od sljedećih osoba: biskupski povjerenik Nikola Golaš, zastupnik vlastelinstva vukovarskih grofova Eltz, Josip Smejkal te izaslanici županije Antun Fejervari i Ivan Gvozdanović. Na tom su savjetovanju Petrovci izabrani za sjedište nove Grkokatoličke župe. Rusini u Hrvatskoj proglasili su taj dan Danom Rusina u Republici Hrvatskoj.

Dan Rusina u Republici Hrvatskoj obilježen je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a svečanoj akademiji nazočili su zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Franjo Orešković i pročelnica Ureda gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Pročitano 147 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija