NAJNOVIJE
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva

Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:25)
HNK Vukovar 1991 remizirao u prvoj utakmici prvenstva

Hnk Vukovar 1991, u subotu 14. kolovoza, odigrao je prvu utakmicu u Prvoj nogometnoj ligi na gostovanju kod ekipe Dubrava tim kabel.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:09)
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)
U rijeci Savi kod Bošnjaka pronađen leš muške osobe

Jučer, 12. kolovoza u jutarnjim satima u rijeci Savi kod mjesta Bošnjaci, naselje Jasenovačica, pronađen je leš nepoznate muške osobe.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:09)

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije

U Osijeku održan prosvjedni skup sindikata telekomunikacije FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Matea Karlović

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u subotu je u Osijeku s prosvjednog skupa upozorenja, pod nazivom „Zajedno za veće plaće“ poslodavcima poručio da traže kontinuirano usklađivanje plaća s troškovima života svim radnicima.

Na jednosatnom prosvjednom skupu na osječkom Trgu slobode, HST je također od poslodavaca zatražio povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima, dodavši da sindikati ne pristaju na uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

- Ovo je prvi prosvjed potpore radnicima Hrvatskog telekoma d.d. (HT) čiji Kolektivni ugovor ističe 30. lipnja ove godine, a poslodavac nije spreman prihvatiti uvjete sindikata i još nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru - rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST-a koji okuplja članove ICT sektora i reprezentativni je sindikat u kompletnom telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj.

Mamić ističe kako poslodavac nudi mrvice na koje HST i radnici ne žele pristati.

- Najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj koja ima maržu profita od 43 posto i zarađuje do 3 milijarde kuna godišnje, može bolje - izjavila je Mamić, dodavši da poslodavac radnicima nudi oko 100 eura za iduće 2,5 godine.

Napominje da je prosječna inflacija prešla 10 posto, a troškovi života i više, zbog čega traže kontinuirano usklađenje plaća s troškovima života. Ustvrdila je da to poslodavac nije spreman prihvatiti, kao što ne prihvaća i zahtjev za povećanjem donje granice platnog razreda.

- Neprihvatljivo nam je da u jednoj od najbogatijih kompanija u Hrvatskoj radnici počinju raditi s minimalnom plaćom. Između 20 i 30 posto radnika HT-a, čiji je vlasnik Deutsche Telekom, zajedno s agencijskim radnicima, rade za 5 tisuća kuna bruto plaće, što je nešto više od minimalca - tvrdi predsjednica HST-a. Kaže kako traže 5000 kuna neto plaće i da visokoobrazovani radnici počinju s 7000 kuna neto ( sada su na 5800 kuna).

S obzirom da pregovori još uvijek traju Mamić je najavila nastavak prosvjeda u Splitu, Rijeci i Zagrebu te poručila poslodavcima da ukoliko ne prihvate njihove zahtjeve pregovori će biti prekinuti, a zaposlenici će krenuti u štrajk.

Sindikalni povjerenik HTS-a za Slavonije Viktor Vanek rekao je da se ovim skupom, na kojemu su se okupili zaposlenici HT-a iz cijele Slavonije, daje potpora pregovorima za Kolektivni ugovor.

- Regija Slavonija ima oko 500 zaposlenika i oko 200 do 300 radnika koji su na agencijskim i studentskim ugovorima, i  to nisu povremeni poslovi već oni rade stalno i godinama je tako - dodao je.

U HST-u su zatražili pregovore i s A1 Hrvatska odakle su, kažu sindikalci, dobili odgovor da ne žele robovati formi i imati Kolektivni ugovor.

Pročitano 85 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija