NAJNOVIJE
Otvorena birališta, Hrvatska danas bira novi saziv Sabora

Hrvatska danas bira 11. saziv Hrvatskog sabora, a o tome tko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom iduće četiri godine odlučuje više od 3.733.000 birača za koje su jutros u 7 sati otvorena birališta.

U Hrvatskoj imamo oko  6.500 biračkih mjesta, a u inozemstvu 110 u 41 državi. 

(Srijeda, 17 Travanj 2024 07:00)
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)

HGSS se priprema za preseljenje iz Vinkovaca u Vukovar

HGSS u Vukovaru HGSS u Vukovaru Milan Paun

Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se bavi potragama za nestalim osobama i spašavanjem životno ugroženih osoba, u Hrvatskoj ima 25 stanica, u načelu po jednu u svakoj županiji, no četiri županije imaju po dvije stanice.

Služba za Vukovarsko-srijemsku županiju, koja ima oko 30 volontera, među njima i nekoliko žena, nalazi se u Vinkovcima, no do kraja godine preselit će u Vukovar gdje je u Gospodarskoj zoni Vukovar na Priljevu u tijeku uređivanje nekadašnje zgrade Vatrogasnoga doma tvornice Borovo, doznali smo od Zlatka Bekića, pročelnika HGSS stanice Vinkovci.

- HGSS je od Grada Vukovara kupio taj objekt. Radi se o ratom devastiranoj zgradi od koje su ostali samo zidovi, no pokazalo se da ima dobru statiku jer je dobro građena pa smo ju odlučili kupiti i obnoviti. Nama je zanimljivo što zgrada ima vatrogasni toranj koji smo sada prenamijenili za poligon za spašavanja s visine i iz dubine jer do prve ozbiljne planine i stijene imamo čak 500 kilometara. Zato to uvježbavamo na tornju. Već četiri godine obnavljamo taj dom, postupno sukladno novcu kojim raspolažemo. Prema planu gradnja bi trebala biti završena ove godine, a uselili bismo do kraja godine. Ostalo nam je za izgraditi nadstrešnicu iznad ulaza u objekt i nadstrešnicu za pet parkiranih vozila. Radovi na objektu i tornju završeni su i sada smo u fazi unutarnjega opremanja, odvoza namještaja, računala i opreme – kaže Bekić.

Trenutno je stanica u Vinkovima u iznajmljenom prostoru koji je postao premalen i ne zadovoljava svim potrebama. Na kupnju objekta u Vukovaru odlučili su se i zbog apliciranja projekta na europske fondove jer moraš biti vlasnik objekta budući da fondovi ne financiraju radove na objektima u tuđem vlasništvu.

Nakon preseljenja u Vukovar dio opreme ostat će u Vinkovcima u sadašnjem prostoru službe jer cilj je imati ispostave u svim gradovima kako bi služba mogla što brže izaći na teren sa svom potrebnom opremom.

Na području naše županije volonteri HGSS-a najviše posla imaju u pronalaženju nestalih osoba, posebno vezano uz vodu budući da su ovdje dvije velike rijeke Dunav i Sava te više jezera.

Ostala spašavanja su ugroženih osoba u dubinama ili na visinama, a naši volonteri sudjeluju i u akcijama spašavanja diljem Hrvatske.

Najzahtjevnije su potrage za utopljenicima u Dunavu budući da je vidljivost u vodi neznatna, svega dvadesetak centimetara.

Pročitano 299 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija