NAJNOVIJE
Sutra besplatno predavanje za roditelje u Vukovaru

Dr.sc.Damir Marinić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku održat će za roditelje u Vukovaru besplatno predavanje na temu Koje su „posebne potrebe” današnje djece? i to u OŠ Blage Zadre, u utorak 27.veljače s početkom u 17 sati.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:52)
Od 11.ožujka kreće isplata usksnica vinkovačkim umirovljenicima

Održana je sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca, a bilo je riječi o podizanju cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike u odnosu na prošlu godinu. Naime,već je objavljeno iz vinkovačke gradske uprave o povećanju toga cenzusa koje su sada prihvatili i članovi Odbora pa će tako umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura. Ukupno, preko 3800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobit će uskrsnice za što je osigurano 190 tisuća eura u gradskome proračunu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 14:37)
Predstavljeni projekti uređenja Dunava u Vukovaru i Opatovcu

U prostorijama Agencije za vodne putove Vukovar predstavljeni su projekti Lučke uprave Vukovar i agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:52)
Za kulturu u našoj županiji izdvojeno 131 tisuću eura

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisani su i podijeljeni ugovori korisnicima financijskih sredstava koji su svoje programe, odnosno projekte prijavili na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi Vukovarsko – srijemske županije za 2024. godinu. Ugovore su korisnicima uručili vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 13:49)
Državni tajnik Bilaver tijekom radnog posjeta našoj županiji najavio daljnje potpore za izgradnju infrastrukture

U okviru projekta Vlade RH Slavonija, nedavno je u promet pušten nadvožnjak na Borincima, naselju koje je na taj način konačno postalo povezano sa središtem Vinkovaca. Riječ je nadvožnjaku vrijednom 10,6 milijuna eura koji je u ponedjeljak u okviru radnoga posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji obišao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:58)
Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku održava se 7. Škola kemije.

U periodu od 26. veljače do 1. ožujka u laboratorijima Zavoda za primijenjenu kemiju i ekologiju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek od 9 do 12 sati za učenike trećih razreda osječkih gimnazija organizirane su brojne radionice, pojasnila je Dajana Gašo-Sokač, redovita profesorica iz organske kemije na Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
-Pokusi se rade u laboratoriju iz organske kemije i opće i analitičke kemije. Zanimljive pokuse učenici izvode zajedno s asistentima i nastavnicima s fakulteta. Ove godine sintetizirat će organske boje, acetilsalicilnu kiselinu, dokazivat će reducirajuće šećere, gledat će promjene boja, otopina i imat će priliku osjetiti dašak kemije i kako je to na fakultetu i što radimo. Pokušat ćemo im približiti rad u laboratorijima i sve ono što naš fakultet nudi budućim studentima -

pojasnila je Gašo Sokač dodavši kako ove godine sudjeluju i učenici iz Vukovara.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 12:53)
Održana redovna skupština Pčelarske udruge „Cornacum” Vukovar

Pčelarska udruga „Cornacum“ Vukovar održala je u Vukovaru redovnu skupštinu na kojoj je predsjednik udruge Borislav Grbić podnio izvješće o radu.

(Ponedjeljak, 26 Veljača 2024 11:46)

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena Foto: HRV/Žana Kunji

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Ovu humanitarnu akciju, koja je ujedno i javnozdravstvena kampanja, pokrenula je Hrvatska liga protiv raka, a s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti od ove bolesti. Akcija se danas održava u brojnim gradovima u Hrvatskoj te se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa na vukovarskom korzu održan je u organizaciji Društva Hrvatska žena Vukovar i Lige protiv raka Vukovar.

TREBA IĆI NA MAMOGRAFIJU

Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar istaknula je kako je glavni cilj osvijestiti građane o ovoj opakoj bolesti i o tome koliko je prisutna među ženama.
- Važno je znati da je rano otkrivanje izlječenje. Žene moraju brinuti o svome zdravlju, odlaziti na mamografske preglede i biti svjesne da je prevencija ključ. Statistika kaže da se posljednjih godina svjesnost povećala i da je sve veći postotak žena koje se odazivaju besplatnim pregledima i akcijama diljem zemlje. To je znak da dobro djelujemo na žene i da ih educiramo da je njihovo zdravlje u njihovim rukama - kaže Šesto.

PENAVA NARCISI 2

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Predsjednik Lige protiv raka Vukovar dr. Mario Begović, specijalist kirurg i subspecijalist kirurške onkologije istaknuo je kako je "bolje spriječiti nego liječiti".
- Svaka deseta žena će dobiti karcinom dojke i to ne možemo promijeniti, ali ono što možemo je otkriti ga što ranije. Ovaj dan obilježavamo upravo s tim ciljem jer je rano otkrivanje ključ za uspješno liječenje - rekao je Begović te dodao kako najviše obolijevaju žene od 50. do 70. godine života. Savjetovao je ženama da obavljaju samopreglede, ali i da se, ukoliko primijete promjene, odmah jave liječniku.

PENAVA NARCISI 3

ZDRAVLJE JE NA PRVOM MJESTU

Akciju u središtu grada podržali su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac.

- Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, a fatalne posljedice mogu se spriječiti ranim otkrivanjem i preventivnim pregledima. Danas smo ovdje kako bi podržali obilježavanje i osvijestili što više sugrađanki da je zdravlje na prvom mjestu i da o njemu moramo brinuti. Pozivam sve da se brinu o sebi i djeluju preventivno, koliko god teško bilo, jer ako postane kasno onda ostaje samo žaliti, a to nitko ne želi - poručio je Penava.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu, a svake godine u našoj zemlji oboli nekoliko tisuća žena. Nažalost, dio izgubi bitku u borbi s rakom.

Pročitano 399 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija