NAJNOVIJE
Startao šesti po redu Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

Pedesetak ultramaratonaca krenulo je večeras u organizaciji URT „Nexe Team“ iz Našica u 21 sat na put dug 305 km od Vukovara do Sunje, a prije starta kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav položili su vijenac i upalili svijeću u čast poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

(Petak, 09 Lipanj 2023 22:38)
Aviotretmani komaraca najavljeni za 12. i 13. lipnja

Iz Veterinarske stanice Vukovar i Grada Vukovara obavještavaju javnost o aviotretiranju komaraca. U priopćenju stoji:

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:26)
Otkrivena bista heroju Domovinskoga rata, vukovarskom branitelju Danijelu Rehaku

Ispred upravne zgrade HNK Radnički u Borovu naselju otkrivena je bista prošle godine preminulom vukovarskom branitelju, predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i Centra za istzraživanje ratnih zločina te dugogodišnjem predsjedniku HNK Radnički Danijelu Rehaku.

(Petak, 09 Lipanj 2023 17:23)
Oduzeto 566 grama marihuane

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

(Petak, 09 Lipanj 2023 15:10)
U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

U Petrovcima se večeras otvara dvodnevna, 50. po redu, manifestacija kulture Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2023“.

(Petak, 09 Lipanj 2023 14:14)
Grad Vukovar ustrajan u borbi protiv komaraca, najavili aviotretiranje

Grad Vukovar je u ovoj godini početkom travnja počeo s tretmanima suzbijanja komaraca na području Vukovara. A prema podacima Vukovarsko-srijemske županije od 1. svibnja ove godine, od svih jedinica lokalne samouprave uložio je najviše sredstava i proveo najviše tretmana suzbijanja komaraca, istaknuto je na održanoj konferenciji za novinare, koju su u Gradskoj vijećnici grada Vukovara održali gradonačelnik Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Tomislav Šota, osvrćući se na trenutno stanje. Za spomenutu namjenu Grad Vukovar je u svom proračunu osigurao gotovo 164 tisuće eura i proveo 6 od ukupno planiranih 13 larvicidnih tretmana. Zbog loših vremenskih uvjeta, kasnije se pristupilo adulticidnim tretmanima sa zemlje, koji nažalost, ne daju značajnije rezultate, naglasio je Šota dodajući da čak ni struka ne može dati jasne odgovore nego to objašnjava biološkim procesima. Detaljno je pojasnio situaciju od početka larvicidnih tretmana do danas, naglasivši da su predviđena i dva aviotretiranja, ali da se i u ovoj situaciji pojavljuje problem. Naime, u Hrvatskoj je registrirana samo jedna avio tvrtka koja ima na raspolaganju dva aviona. Aviotretiranje je potrebno najaviti deset dana ranije i termin tretiranja se mora podudarati s povoljnim vremenskim uvjetima, što može prolongirati zaprašivanje, rekao je direktor Veterinarske stanice Vukovar. Naglasio je kako je dogovoreno sa načelnicima gotovo svih općina u okruženju da se kontinuirano provede aviotretiranje kojim bi trebalo biti pokriveno 2000 hektara.
- Grad Vukovar je čak i prošle godine u rujnu, uvažavajući savjet struke, jedini u Slavoniji proveo dodatna dva larvicidna tretmana koja su bila preventivne prirode, baš kako bismo izbjegli ovakvu situaciju. U prevenciji i suzbijanju maksimalno slušamo struku i znanost, koristimo maksimalne doze no vrijeme nam ne ide na ruku. Kako bi došli do aviotretiranja, potrebno se naručiti dva tjedna prije, a nužan preduvjet su povoljne vremenske prilike. Za Vukovar smo naručili avione te se nadamo kako će nam vrijeme dopustiti da aviotretmane provedemo idući tjedan. Ne očekujemo idealne rezultate, no ulažemo sve moguće naporerekao je Šota te naglasio kako treba proglasiti elementarnu nepogodu na području naše županije.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava složio se da je ova godina katastrofalna i pogoduje najezdi komaraca, istaknuvši da je zbog negodovanja građana značajno spomenuti kako je Grad Vukovar povećao sredstva u svom proračunu za tretiranje. Penava je mišljenja kako ovoj problematici treba pristupiti s višeg nivoa.
- Nevjerojatno mi je da živimo u društvu gdje iz godine pričamo o ovoj temi, potrebi proglašavanja elementarne nepogode sa županijske razine, jer kako drugačije nazvati situaciju gdje se ljudi ne mogu normalno kretati, gdje je ugroženo zdravlje, gospodarska djelatnost i svi drugi elementi normalnog života te da to nema nikakvog učinka. Predlagali smo Vladi RH kao i županijama da se oforme službe koje će se baviti ovom problematikom, službe s avijacijom te smo ukazivali na potrebu da se ovom problemu prilazi sa znanstvene razine - rekao gradonačelnik Penava dajući obećanje građanima da će Grad Vukovar kao i do sada činiti sve što može, pa i dodatno povećati sredstva za ovu namjenu, a što zakonski, iz aspekta javne nabave nije jednostavno provesti u jedinici lokalne samouprave. Istaknimo i da će na području grada Vukovara Veterinarska stanica Vukovar provoditi tretiranje u petak u vremenu od 20:00 do 23:30h i to središte grada, Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište i Vučedol.

(Petak, 09 Lipanj 2023 13:29)
Budi majstor u Vodovodu: Primaju na praksu i stipendiraju vodoinstalatere

Vodoinstalater je deficitarno zanimanje, svake godine u srednje škole upisuje ih se sve manje. Preporukama za 2023. godinu, prema podatcima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, potrebno je povećati broj vodoinstalatera, ali i zidara, tesara, keramičara, fasadera i drugih sličnih zanimanja. Kako bi potaknuo mlade da upišu obrazovanje za ovo zanimanje, Vodovod grada Vukovara provodi projekt "Budi majstor u Vodovodu" putem koga će od iduće školske godine primati na praksu učenike koji se obrazuju za vodoinstalatera.

(Petak, 09 Lipanj 2023 10:00)

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena

Dan narcisa u Vukovaru: Od raka dojke oboli svaka deseta žena Foto: HRV/Žana Kunji

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa. Ovu humanitarnu akciju, koja je ujedno i javnozdravstvena kampanja, pokrenula je Hrvatska liga protiv raka, a s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti od ove bolesti. Akcija se danas održava u brojnim gradovima u Hrvatskoj te se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Dan narcisa na vukovarskom korzu održan je u organizaciji Društva Hrvatska žena Vukovar i Lige protiv raka Vukovar.

TREBA IĆI NA MAMOGRAFIJU

Šima Šesto, predsjednica Društva Hrvatska žena Vukovar istaknula je kako je glavni cilj osvijestiti građane o ovoj opakoj bolesti i o tome koliko je prisutna među ženama.
- Važno je znati da je rano otkrivanje izlječenje. Žene moraju brinuti o svome zdravlju, odlaziti na mamografske preglede i biti svjesne da je prevencija ključ. Statistika kaže da se posljednjih godina svjesnost povećala i da je sve veći postotak žena koje se odazivaju besplatnim pregledima i akcijama diljem zemlje. To je znak da dobro djelujemo na žene i da ih educiramo da je njihovo zdravlje u njihovim rukama - kaže Šesto.

PENAVA NARCISI 2

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Predsjednik Lige protiv raka Vukovar dr. Mario Begović, specijalist kirurg i subspecijalist kirurške onkologije istaknuo je kako je "bolje spriječiti nego liječiti".
- Svaka deseta žena će dobiti karcinom dojke i to ne možemo promijeniti, ali ono što možemo je otkriti ga što ranije. Ovaj dan obilježavamo upravo s tim ciljem jer je rano otkrivanje ključ za uspješno liječenje - rekao je Begović te dodao kako najviše obolijevaju žene od 50. do 70. godine života. Savjetovao je ženama da obavljaju samopreglede, ali i da se, ukoliko primijete promjene, odmah jave liječniku.

PENAVA NARCISI 3

ZDRAVLJE JE NA PRVOM MJESTU

Akciju u središtu grada podržali su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov zamjenik Filip Sušac.

- Rak dojke je najčešći oblik raka kod žena, a fatalne posljedice mogu se spriječiti ranim otkrivanjem i preventivnim pregledima. Danas smo ovdje kako bi podržali obilježavanje i osvijestili što više sugrađanki da je zdravlje na prvom mjestu i da o njemu moramo brinuti. Pozivam sve da se brinu o sebi i djeluju preventivno, koliko god teško bilo, jer ako postane kasno onda ostaje samo žaliti, a to nitko ne želi - poručio je Penava.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu, a svake godine u našoj zemlji oboli nekoliko tisuća žena. Nažalost, dio izgubi bitku u borbi s rakom.

Pročitano 202 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija