NAJNOVIJE
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)
Danas i sutra izborna šutnja

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati 'ulaznicu' za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:07)

U Vukovaru otvoren Ukrajinski dom

U Vukovaru otvoren Ukrajinski dom Foto: Grad Vukovar/MŠlafhauzer

U Vukovaru je u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Ivan Franko“ Vukovar upriličeno svečano otvorenje Ukrajinskog doma.

Prva je ovo nekretnina u vlasništvu ukrajinske udruge u Hrvatskoj, a nakon dugog vremena zastoja projekta, projektu je posebnu potporu dao Grad Vukovar putem svojih sredstava te u suradnji s Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurao i dodatna sredstva za njegovu konačnu realizaciju.

Projekt je započeo još 2010. godine, a osim Grada Vukovara i FORGV-a dobio je potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, VSŽ, Svjetskog kongresa Ukrajinaca, članova udruge te brojnih donatora.

Otvorenju je u funkciji izaslanika Predsjednika RH nazočio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši iznimnu važnost otvorenja ovakvog objekta.
- Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s predstavnicima ukrajinske zajednice u našem gradu kao i Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, uz vlastita sredstva i sredstva Fonda iznašli smo način da ovaj projekt zajednički privedemo kraju. Nakon što smo prije nekoliko godina pomogli otvorenje Mađarskog doma u Vukovaru, siguran sam kako će novootvorena zgrada osigurati odgovarajuće uvjete za unaprjeđenje očuvanja i njegovanja kulture Ukrajinaca na području našega grada, ali i dodatno pružiti ruku sigurnosti za osobe raseljene iz ratom pogođene Ukrajine. Grad Vukovar će i dalje biti na raspolaganju kako ukrajinskoj, tako i svim drugim nacionalnim manjinama na području našega grada – rekao je Penava.
Na otvorenju doma nazočio je i Zvonko Milas, izaslanik Vlade RH koji je rekao kako će dom biti mjesto susreta prijatelja ukrajinske kulture i naroda.
- Kroz sve ono što ukrajinski narod prolazi, suosjećamo, jer smo mi prije tridesetak godina prošli istu sudbinu. Važno je da jedni drugima pružamo pomoć – istaknuo je Milas.

Ljiljana Blažević, predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara kazala je kako je Fond sredstvima državnog proračuna putem Vlade RH dodijelio sto tisuća eura za obnovu.
- Imali smo izvrsnu suradnju, ponosni smo što smo bili dio ovog projekta, a nadam se i nastavku suradnje uz budućnosti – zaključila je.

Događaj su svojom nazočnošću uveličali i Veleposlanik Ukrajine u RH NJ.E. Vasilj Kirolič, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Ham, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković te brojni drugi uzvanici i gosti.Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar broji 130 članova te ove godine obilježava 20 godina djelovanja, a 2021. godine su bili dobitnici Plakete Grada Vukovara zbog kvalitetnog rada na njegovanju i promociji ukrajinske kulture.

Pročitano 365 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija