NAJNOVIJE
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da, ne samo pripadnice ljepšeg spola nego, i pripadnice jačeg spola, možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog veće količine ljudi koja se nalazi u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)
U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar - izvijestili su iz Grada Osijeka.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:47)
Inflacija na godišnjoj razini, u veljači, viša za 4,1 posto

 Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:39)
U Vukovaru posađeni novi drvoredi

S ciljem ozelenjivanja Vukovara, nakon provedenog projekta pošumljavanja zelenih površina dronom i sadnje mladica hrasta u Adici, u prosincu je započela sadnja 2800 sadnica drveća na području cijeloga grada - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:01)
U Vukovaru se odvija međužupanijsko natjecanje u frizerstvu za srednje škole

Međužupanijsko natjecanje WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija održava se danas Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru.

(Petak, 01 Ožujak 2024 11:48)

Pristupnici državne mature pišu esej iz materinskih jezika nacionalnih manjina

Jučerašnjim danom počelo je provođenje 14. državne mature. Maturu ove godine polaže 29 253 pristupnika. Ovogodišnji ispiti započeli su provjerom znanja iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a danas se nastavlja pisanjem eseja iz istih tih predmeta.
Državna matura ove godine traje od 31.05. do 28.06. Polaznike ove godine očekuje nekoliko novosti vezano za pravila, odnosno korištenje tehnologije i šaranje po ispitima tijekom polaganja državne mature rekao je za Media servisa ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.
- Uz vulgarne znakove i simbole konkretizirali smo nedopuštene sadržaje, ne kao opću sintagmu nego se to prije svega odnosi na diskriminaciju po rasnoj, vjerskoj, etničkoj ili spolnoj osnovi. Uz pametne telefone, ovaj put su to i pametni satovi, ali i svi drugi elektronički uređaji koji bi na bilo koji način mogli biti izvor informacija koji na ispitu nije dopušte - istaknuo je.
Promjene su uvedene i u koncept ispita Hrvatskog jezika, jednako kao i ocjenjivanje istog, kaže Filipović.
- Po prvi put se piše jedinstveni ispit, do sada se pisala osnovna i viša razina. Time smo željeli izbjeći pojavu koja se počela sve češće javljati da maturanti, koji po svom programu doista nemaju nikakav razlog da prijavljuju osnovnu razinu, su to činili. Druga promjena je da se ponovno vraća uvjet polaganja ispita iz hrvatskog jezika. Nužno je da pristupnik osvoji određen broj bodova i na eseju. Budući da smo u prethodne tri godine imali više od 3 tisuće pristupnika koji su ili predavali prazne papire ili su iz eseja dobivali nula bodova - pojasnio je Filipović.
Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja. Novost je i promjena naziva jesenskog roka koji se po novom zove drugi rok, a ove će se godine održati od 21. kolovoza do 6. rujna.
Pročitano 158 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija