NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači

U OŠ Mitnica predstavljeni blogovi Knjiški recenzeraj i Mali čitači Foto: Valerija Lozančić

Više od 40 učitelja i knjižničara iz cijele RH i BiH sudjeluje ove školske godine u eTwinning projektu A sad - čitam! 2 koji se sastoji od niza aktivnosti kojima je zajednički cilj poticanje i popularizacija čitanja među mladima. Posljednja aktivnost u okviru projekta održana je protekle subote u vukovarskoj Osnovnoj školi Mitnica, a riječ je o susretu s blogericama Ellom Hasel, vinkovačkom srednjoškolkom koja vodi blog Knjiški recenzeraj i okuplja tisuće ljubitelja knjiga te Marijom Bratonja knjižničarkom iz Ekonomske škole Vukovar koja vodi blog Mali čitači i nastoji popularizirati čitanje od najranije dobi djeteta.

- Održali smo brojne aktivnosti usmjerene na poticanje čitanja i popularizaciju knjige, ukazivali na važnost vještine dobrog čitanja te razvijali ljubav prema knjizi kako bi učenicima olakšali učenje, a onda u budućnosti i rad jer znanje čitanja otvara puno više mogućnosti nego što mislimo. Brojnim aktivnostima pokazali smo učenicima da knjiga nije bauk, niti nešto što nas opterećuje, već nešto što nas uveseljava i potiče na kreativno stvaranje – rekla je Darija Benaković, knjižničarka u OŠ Mitnica i koordinatorica projekta.

Blogerica Marija Bratonja, koja u svojim blogovima preporučuje kvalitetne slikovnice, govorila je o važnosti čitanja u najranijoj dobi.
- Ne kaže se bez razloga da djeca postaju čitatelji u krilu svojih roditelja. Imam troje djece s kojima čitam od najranije dobi. Svi su sada školskog uzrasta i po njima, njihovom psiho-motoričkom razvoju te obavljanju školskih zadataka vidim koliko je čitanje bilo uspješno – rekla je Bratonja.
Preporuke roditelji mogu naći na blogu Malih čitača.

Blogerica Ella Hasell mladima je poručila da im se ne mora svaka knjiga jednako svidjeti, i ako naiđu na neku koja im nije zanimljiva, ne odustaju od čitanja, već samo odaberu žanrove koji im se sviđaju.
- Čitajte! Možda su vam lektire ponekad dosadne, ali one i klasici uče nas teoriji života i kako čitati suvremene romane, a suvremeni romani nas uče životu – poručila je Hasell.

Svi su se složili kako je važno čitati, bez obzira u kojem obliku tekst bio, jer knjige otvaraju vrata svijeta.

- Kroz knjige učimo na tuđim pogreškama, stječemo iskustva, kritički razmišljamo, postajemo kreativniji, donosimo bolje odluke... uistinu nam čitanje donosi puno toga i zato je važno čitati. Mislim da za svakoga postoje knjige koje će mu se sviđati, samo ih treba pronaći – zaključila je Benaković.

 

 

Pročitano 227 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija