NAJNOVIJE
Predstavljen Godišnjak Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

U Vinkovcima je predstavljen Godišnjak Ogranka MH u Vinkovcima koji obrađuje teme iz kulture, umjetnosti, povijesti i društvenih događanja, a ovogodišnji broj 41. po redu, posvećen je Vinkovčanki Dini Merhav rođenoj Gross, slikarici i kiparici koja se ovom umjetnošću bavila u drugim zemljama.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 07:39)
Kod Iloka dvojica građana Srbije ilegalno prešla granicu

Obavljajući zadaće zaštite državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Postaje granične policije Ilok su 19. srpnja u popodnevnim satima, na obali Dunava u Iloku zatekli dvojicu državljana Srbije, 42- i 30-godišnjaka, te 53-godišnjeg hrvatskog državljana, koji ih je primao u automobil zagrebačkih registracijskih oznaka.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:43)
Čarapović osvojio 9 odličja na državnom prvenstvu

Na Državnome prvenstvo Hrvatske u plivanju za dobne skupine i seniore u Zagrebu među 360 natjecatelja iz 37 klubova nastupili su i članovi Plivačkoga kluba Vukovar Luka Čarapović i Bono Iličić.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:39)
U Iloku izvanredna sjednica Gradskoga vijeća o posljedicama prirodne nepogode

U Iloku je jučer održana 3. izvanredna e-sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka s jednom točkom dnevnoga reda.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:35)
U Gunji počela Ljetna škola filma

Web-serijom „Videobox“ sinoć je otvorena 15. Ljetna škola filma Gunja „Josip Krunić“ u okviru koje će, do 27. srpnja, polaznici moći birati između osam radionica.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:32)
U Daruvaru Dan žalosti

Grad Daruvar proglasio je srijedu, 24. srpnja 2024. godine Danom žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba u Domu za starije i nemoćne osobe.

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:31)
Pronijevi volonteri na seminaru u Pirovcu

Predstavnici vukovarskog PRONI Centra za socijalno podučavanje boravili su početkom srpnja u Pirovcu u PRONI Trening Centru na seminaru za uspostavu kontakta naziva "Partner Ship".

(Utorak, 23 Srpanj 2024 14:16)

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar

Županija sufinancira smještaj u Dom učenika Vukovar Foto: Marija Molnar

Dom učenika u Vukovaru posjetili su župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i njegov zamjenik Franjo Orešković. Naime, posljednje tri godine u sufinanciranju cijene doma s 25 posto sudjeluje i Vukovarsko-srijemska županija, pa je konačna mjesečna cijena smještaja po učeniku s tri obroka dnevno i 24-satnom stručnom brigom pedagoških djelatnika i odgajatelja 40 eura. Kapacitet doma je 100 ležaja, trenutno je tu smješteno 49 učenika koji pohađaju neku od srednjih škola u Vukovaru. Pola cijene smještaja u domu sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ravnatelj doma Zlatko Hegeduš najavljuje i pojačanu kampanju za upis novih korisnika za iduću školsku godinu.

– Najviše je djece s našeg područja, iz Iloka, Nijemaca, Otoka, Vrbanje, Soljana, Jarmine, Mikanovaca, Vinkovaca, imamo ih šest iz susjedne Osječko-baranjske županije i dvoje iz Požeško-slavonske. Živeći u domu djeca ne moraju putovati u školu i to vrijeme koriste za učenje, različite izvannastavne aktivnosti i brojne sadržaje koje ovdje nudimo. Na rasplaganju su im dvokrevetne i trokrevetne sobe, zajednički dnevni boravak, čajna kuhinja, zajedničke prostorije za učenje, informatička učionica, knjižnica, teretana, vanjski sportski tereni, besplatan wi-fi , dnevno dobiju tri svježa obroka od kojih su dva kuhana – pojasnio je Hegeduš.

Zupan u Domu ucenika VU Marija Molnar 2023

UPISI U SRPNJU I RUJNU

Osim svojih obaveza za školu, učenici imaju mogućnosti sudjelovati u brojnim aktivnostima koje organiziraju u domu, rezultati pokazuju da se rado uključuju. Tako su ove godine osvojili nekoliko prvih i drugih mjesta na regionalnoj domijadi, a na državnoj i prvo mjesta iz rukotvorina. Upisi u dom za iduću školsku godinu odvijaju se paralelno s upisima u srednju školu, prvi je rok sredina srpnja, a drugi u rujnu.

Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo organizacijom života u domu i brojnim sadržajima koje dom nudi

- Dom je uređen i održavan, vidi se da je dosta uloženo. Ovdje je riječ o vrlo lijepom okruženju, a iz razgovora s učenicima sam doznao kako su i oni zadovoljni. Odgajatelji su angažirani, vodi se računa o svakoj grupi, postavljena su pravila i poštuju se. Županija će svakako nastaviti sufinancirati cijenu doma – rekao je Dekanić koji je dom obišao, razgovarao s učenicima i odgajateljima, a zaigrao je i stolni tenis sa svojim zamjenikom Oreškovićem u prostoru namijenjenom za sportsku rekreaciju učenika.

Zupan stolni tenis Marija Molnar 2023

MLADI FILMSKI MONTAŽER

Jedan od korisnika Doma učenika Vukovar je i Luka Basran Haban iz Vinkovaca koji pohađa treći razred Tehničke škole Nikola Tesla. Kaže da je jako zadovoljan smještajem, načinom na koji je život u domu organiziran i svima koji u domu rade. Aktivan je i u filmskoj grupi doma s kojom je osvojio drugo mjesto na domijadi – natjecanju učeničkih domova Hrvatske.

-Zabavno nam je u domu. Naš nagrađeni film je o ljubavi i ja sam ga montirao – otkrio nam je Luka.

 

Luka Basran Haban Marija Molnar 2023

Dom je inače smješten u Borovu naselju, odmah pokraj Tehničke škole Nikole Tesle. Sagrađen je za potrebe tvornice obuće Bata 30-tih godina prošloga stoljeća u dvije odvojene zgrade, obje stradale u Domovinskome ratu. Godine 2011. dom je obnovljen sredstvima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a dograđene su kuhinja i blagovaonica sredstvima Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

 

Pročitano 374 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija