NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Dekanić: Učinit ćemo sve što možemo da saniramo posljedice ovih pošasti koje su nas snašle

Dekanić: Učinit ćemo sve što možemo da saniramo posljedice ovih pošasti koje su nas snašle Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 10. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije. Bilo je riječi o posljedicama olujnoga nevremena koje je u srijedu poharalo našu županiju te izdavanju naredbe Ministarstva poljoprivrede za suzbijanje afričke svinjske kuge na području naše županije.

- Proglasit ćemo elementarnu nepogodu zbog ovog nevremena jer su štete ogromne. Veliki je broj mjesta ostao bez struje, signala, fiksnih veza i dr. Zbrajamo štete, a sve detalje oko toga dostavit će načelnici i graodnačelnici. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo sanirali posljedice. U tom smislu dignuti su svi stožeri, od županijskih preko gradskih do općinskih, civilna zaštitia, Hrvatska vojska, Hrvatske šume, HEP, MUP i sve komunalne službe koje mogu doprinijeti sanaciji. Nadalje, s onima koji se bave proizvodnjom i prodajom građevinskoga materijala dogovorit ćemo potrebne količine kojima će raspolagati i koordinirati gradonačelnici i načelnici. Riječ je o crijepu, letvama i drugom potrebnom građevinskom materijalu. Oni građani koji odluče sami krenuti u sanaciju neka čuvaju račune za građevinski materijal jer ćemo tražiti pomoć Vlade RH. Također, gradonačelnici i načelnici su dobili naputke da u svojim rebalansima proračuna izdvoje dodatna sredstva kako bi se pomoglo u sanaciji. Nadam se da će Vlada RH razumjeti što nas je ovdje snašlo i pomoći – izjavio je nakon sjednice vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

SMANJITI POTROŠNJU VODE
Zbog nevremena je  blizu 40 posto mjesta u našoj županiji ostalo bez električne energije, a neka bi naselja bez struje mogla ostati danima. Veliki je problem i odvodnja u nekim naseljima s tlačnim cjevovodima, a zbog nedostatka električne energije moglo bi doći do prevelike količine sanitarne odnosno fekalne vode. Dekanić je apelirao na sve građane u tim naseljima da maksimalno smanje potrošnju vode jer bi u protivnome moglo doći do prepunjavanja sustava i još većih posljedica. Od HEP-a je zatraženo da tim naseljima prioritetno uključe struju.

Vezano uz širenje afričke svinjske kuge, Dekanić je istaknuo da su na koordinaciji zatražili tzv.točkasto usmrćivanje svinja kao i onih koje moraju na klanje, a da područja koja trenutno nisu zahvaćena ovom bolestine ne podliježu odredbi Ministarstva poljoprivrede kojom se sve svinje moraju ili usmrtiti ili odvesti na klanje.

- Zahtjevamo od svih na terenu maksimalni oprez i pridržavanje svih mjera koje će smanjiti daljnje širenje kuge. Zatražili smo i više konkretnih informacija u realnom vrenmenu o tome kada će i kolika će biti naknada za usmrćene svinje ili svinje odvezene na klanje. Zanima nas i odgovor na pitanje što će biti s ljudima kojima je to osnovna djelatnost i koji od toga žive, a s obzirom da je poznato kako će u idućih 12 mjeseci na snazi biti zabrana držanja svinja u takvim objektima. Nismo do sada dobili sve odgovore, samo neke. Nadam se uskoro boljim vijestima iako je teško očekivati da bi se ova pošast koja nas je zadesila mogla brzo zaustaviti – poručio je župan Dekanić.

Pročitano 204 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija