NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

U prvih šest mjeseci ove godine 18 posto više turističkih noćenja u Osječko-baranjskoj županiji

U prvih šest mjeseci ove godine 18 posto više turističkih noćenja u Osječko-baranjskoj županiji Foto: Osječko-baranjska županija

I ove godine Osječko-baranjska županija nastavlja višegodišnji trend povećanja turističkih rezultata, a osobito se ističu rezultati ostvareni u srpnju koji su najbolji ikada zabilježeni, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije. Tako se navodi da je u srpnju ove godine broj noćenja 34 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok povećanje za svih sedam mjeseci iznosi 18 posto. Ukupne rezultate i kretanja u turističkom sektoru jučer je komentirala direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić.

- Do sada je 2022. godina bila rekordna godina u turističkom smislu, a ove brojke su znak da je kontinent počeo davati svoje rezultate tijekom visoke sezone definirane na nacionalnoj razini, odnosno tijekom ljetnih mjeseci. Velika je promjena da tijekom ovogodišnjeg srpnja bilježimo 60 posto noćenja stranih gostiju, a 40 posto domaćih, što je inače, u ostatku godine suprotno – rekla je Jurić.

Uz brojna događanja na području županije, gostima su na raspolaganju sadržaji poput gradskih i riječnih kupališta na Dravi i Dunavu, a i ostatak ljeta obilovat će različitim manifestacijama, najavila je Jurić.

PILE I TRGEC, SLAMA LAND ART, OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA...

- Pred nama je Zemlja bez granica koja traje gotovo cijeli kolovoz, zatim Osječko ljeto kulture, Pile i trgec, jedna nova manifestacija koja se događa na području Baranje, ali i Slama Land Art koja slavi našu prirodnu baštinu i umjetnost. Ono što je jedna posebnost je Olimpijada starih sportova u Brođancima koja se održava krajem kolovoza, a sljedeće godine puni 50 godina – istaknula je Ivana Jurić.

Od početka ove godine u Osječko-baranjskoj županiji ostvareno je 143.000 noćenja, što je, u odnosu na 2022. godinu, rast od 18 posto za isto razdoblje. Kad je riječ o dolascima primjetan je porast od 16 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Zanimljivo je da je porast broja noćenja osjetan podjednako u svim dijelovima županije, od Baranje, preko Osijeka, pa sve do Đakova i Našica. Osječko-baranjska županija bilježi jedan od najviših rezultata na području kontinenta, uz Karlovačku i Krapinsko-zagorsku županiju koja je orijentirana na zdravstveni turizam te je vrlo visoko na ljestvici dolazaka i želja gostiju – naglasila je Jurić.

Kad je riječ o promociji destinacije i turističkog sadržaja, svih pet slavonskih županija organizirano je unutar klastera koji okuplja pet županijskih turističkih zajednica te će na predstojećim sajmovima nastupati zajedno. Tako će, u rujnu ove godine sve županije koje imaju plovne rijeke nastupiti zajedno na sajmu riječnog cruisinga u Hamburgu, s idejom predstavljanja ponude Dunava, Drave i Save. Naglasak klastera ove godine je na promociji vinskog turizma i povijesnih vinarija, kao jedne specifičnosti koju Slavonija i Baranja nude, jer je riječ o subjektima koji djeluju i više stotina godina, a u planu je i niz novih sadržaja, osobito u području outdoor turizma.

Porast broja dolazaka i noćenja treba pratiti i infrastruktura, prije svega u privatnom sektoru, ali i javnom, objasnila je Jurić te se u sljedećih nekoliko godina očekuje barem desetak većih smještajnih jedinica.

- Turizam na kontinentu razvija se na premisama održivosti, pri čemu je baza ponude koju Slavonija i Baranja nude, neposredan odnos gosta s domaćinom i zajednicom – zaključila je Jurić.

 

Pročitano 206 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija