NAJNOVIJE
Obustavljen teretni promet na graničnim prijelazima ŠId i Batrovci

Jako nevrijeme koje je u subotu navečer pogodilo sjeverozapadnu Srbiju, posebice Srijem, uzrokovalo je otežanu opskrbu električnom energijom  i probleme u radu špediterskih službi na graničnim prijelazima s Hrvatskom, priopćeno je iz MUP-a RH.

(Nedjelja, 24 Rujan 2023 10:25)
Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana sva nedjeljna događanja na Vukovarskom etno sajmu

Jaka kiša koja je jučer pala u Vukovaru poremetila je program 16.Vukovarskog etno sajma pa iako su organizatori drugog dana sajma uspjeli održati dvije manifestacije -Oktoberfest i Okusi Hrvatski u improviziranim uvjetima, odgođen je koncert Tihe Orlića koji je trebao biti održan u subotu uvečer na središnjem gradskom trgu. U međuvremenu su otkazani i svi događaji planirani za danas u okviru sajma.

(Nedjelja, 24 Rujan 2023 09:48)
Unatoč lošem vremenu, 16. Vukovarski etno sajam nastavljen Oktoberfestom i Okusima Hrvatske

Članovi Udruge Njemaca i Austrijanaca i Lionsa klub Vukovar s gostima iz Mađarske, Srbije, Češke, Bosne i Hercegovine i naše zemlje, organizirali su u okviru 16.Vukovarskog etno sajma šesti po redu  Vukovar Oktoberfest. Zbog kiše je prebačen u dvoranu OŠ Dragutin Tadijanović gdje je održan bogat klulturno-umejtnički program i degustacija piva.

(Subota, 23 Rujan 2023 17:28)
U Vukovaru održan Hod za MS

Članovi Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije povodom Nacionalnog dana multiple skleroze 26. rujna i 20 godina rada i postojanja društva organizirali su u Vukovaru akciju pod nazivom Hod za MS, kako bi senzibilizirali javnost za ovu bolest i pomogli sprječavanju diskriminacije oboljelih. Akcijom koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i uz financijsku pomoć Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara ujedno je pružena podrška osobama s multiplom sklerozom.

(Subota, 23 Rujan 2023 16:47)
Odjel pedijatrije vukovarske bolnice slavi 60.rođendan

Povodom 60.godišnjice osnutka Odjela pedijatrije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr.Juraj Njavro” Vukovar održan je stručni skup Hrvatskog pedijatrijskog društva – Ogranak Osijek.

(Subota, 23 Rujan 2023 11:30)
Domovinski pokret: Kod SDSS-a ne postoji afrička svinjska kuga

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, točnije u mjestu Pačetin, prevrnuo se jučer kamion sa svinjama. Ta vijest odjeknula je u medijima, a iz Domovinskog pokreta Vukovarsko-srijemske županije osvrnuli su se na taj događaj objavom na svojim društvenim mrežama te su ukazali na niz nelogičnosti u tom slučaju, ali i općenito u svemu vezanom uz afričku svinjsku kugu.

(Subota, 23 Rujan 2023 10:24)
Sportski dnevnik, 22.9.2023.

Sportski dnevnik, 22.9.2023.

Prva utakmica 9. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige igra se danas u Osijeku gdje će Osijek ugostiti Varaždin. U SuperSport Prvoj nogometnoj ligi Vukovar 1991 odlazi u Zmijavce dok će Cibalija ugostiti Zrinski Osječko. Nogometaši Sloge iz Borova pobjednici su Kupa Nogometnog središta Vukovar. Više o tome poslušajte u Sportskom dnevniku.

(Petak, 22 Rujan 2023 17:40)

Ministar Fuchs u Osijeku: "Do 2027. godine niti jedna škola u Hrvatskoj neće raditi u dvije smjene"

Ministar Fuchs u Osijeku: "Do 2027. godine niti jedna škola u Hrvatskoj neće raditi u dvije smjene" Foto: OBŽ

S početkom ove godine u eksperimentalni program cjelodnevne škole uključile su se 64 škole u Hrvatskoj, a među njima i 13 u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji. Tim povodom Osnovnu školu Mladost na Sjenjaku posjetio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sa zamjenikom župana osječko-baranjskog Josip Miletićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

U susjednoj Osječko-baranjskoj županiji u školske klupe sjeda 30 tisuća učenika u 76 osnovnih matičnih škola, 105 područnih i 30 srednjih škola. Ove godine osobito je značajno uključivanje 13 škola u eksperimentalni program cjelodnevne škole od kojih je Osječko - baranjska županija osnivač  njih 11, a Grad Osijek dvije - Osnovne škole Augusta Šenoe i Osnovne škole Mladost. U eksperimentalni program uključeno je 1548 učenika.

Ministar Radovan Fuchs tijekom posjete školi čestitao je svima koji su godinama radili na projektu cjelodnevne škole, a učenicima je poželio sreću u nastavku školske godine. O eksperimentalnom projektu rekao je kako je on zamišljen da zaista bude eksperimentalan i da svake godine evoluira te da se cijeli sustav uhodava i popravlja na bolje. Razdoblje prilagodbe trajat će četiri godine.
- U međuvremenu izgradit ćemo kapacitete u cijeloj Hrvatskoj i 2027. godine više niti jedna škola ne bi smjela biti u dvije smjene. Sve škole radit će u jednoj smjeni, sve će imati jednake standarde, učionice, kuhinje i druge prostorije. Neke škole će ići u dogradnju, a neke će se nanovo graditi - rekao je ministar Fuchs te dodao kako su na raspolaganju velike svote novca, a osvrnuo se i na predškolsko obrazovanje koje je cilj razviti i povećati im kapacitete kako bi sva djeca pronašla svoje mjesto. Projekt cjelodnevne škole ocijenio je kao važnim i za djecu i za roditelje.
- Cjelodnevna škola koncipirana je jedino i isključivo za dobrobit djece, a onda i za dobrobit roditelja. U ovakvom okviru škole djeca su zbrinuta do 14 ili 14:30 sati. Nema priče o držanju djece do čudnovatih sati u školi pod obavezno. Pišu zadaće, imaju različite aktivnosti, pojedu ručak i idu kući. Mislim da je to kvalitetno - objasnio je Fuchs.

Zamjenik osječko - baranjskog župana Josip Miletić osvrnuo na besplatan školski obrok u cijelog Hrvatskoj, a što je, kaže, uvedeno prvo u toj županiji. Isto tako pohvalio se da je veliki broj škola u ovom eksperimentalnom projektu upravo iz Osječko-baranjske županije.
- Mislim da je to dobro i kvalitetno i da su djeca zaslužila visoki standard školovanja - rekao je Miletić.

Grad Osijek sudjeluje u projektu s dvije škole, a tim se podatkom pohvalio osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je tom prilikom dodao kako provode brojne projekte te su posebno ponosni na projekt pomoćnika u nastavi.
- Putem programa "Osigurajmo jednakost 7" Osijek će ove godine imati 120 pomoćnika u nastavi. Jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u vrtićima, ove godine njih 35. Nastavljamo ulagati u školstvo - rekao je Radić te dodao kako će uskoro početi s realizacijom školske centralne kuhinje kako bi svi vrtići i škole imali isti obrok. Za to je u tijeku izrada projektne dokumentacije.

OLAKŠANJE DJECI, ALI I RODITELJIMA

Priprema za ovu školsku godinu, s obzirom na eksperimentalni projekt, bila je teža nego prijašnjih godina, ali ipak uspješna, rekao je ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić. Naglasio je kako je trenutno omogućen minimalni dio opremljenosti, ali kada se realizira velika javna nabava s 400 tisuća eura koje im je dodijelilo resorno ministarstvo, to će biti jedna nova i suvremena škola, ističe Jukić. Novac će utrošiti na renovaciju zgrade, opremanje kabineta i vanjski okoliš i terene u sklopu škole.

Pozitivno mišljenje o cjelodnevnoj školi ima i učiteljica razredne nastave Zehra Delić koja u prosvjeti radi već više od 30 godina. Kaže da se uvijek nadala da će ovakav program zaživjeti.
- Drago mi je što sam ovo dočekala. Zamišljam to kao školu gdje će djeca sve obaveze izvršiti ovdje, a onda odlaze roditeljima na dio odgoja koji zajedno s nama realiziraju - rekla je učiteljica Delić te dodala kako će na taj način imati više vremena za neposredni rad s djecom.

Dobro mišljenje imaju i roditelji, a eksperimentalnu školu podržao je i jedan od roditelja Dalibor Radman.
- Podržao sam zbog načina na koji dijete rješava dnevne zadatke i zbog toga što je zbrinuto. Radim od 9 do 17 sati i ovo je za mene vrlo praktičan način školovanja i pomoći - rekao je Radman te dodao kako misli da su neki roditelji bili protiv jer su bili izloženi dezinformacijama i nisu dobro shvatili koncept cjelodnevne škole.

U četiri godine, kako je najavio i sam ministar Fuchs, sve bit se trebalo prilagoditi i uskladili kako bi svi učenici u Hrvatskoj imali iste uvjete i pohađali cjelodnevnu školu. Dodajemo kako je u Osječko - baranjskoj županiji ove godine upisano 2.197 prvašića, što je manje za 136 učenika u odnosu na prošlu godinu, a smanjenje se, kažu, bilježi uglavnom u malim područnim školama.

Pročitano 139 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija