NAJNOVIJE
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)
Odigrana nogometna utakmica u znak sjećanja na Danijela Rehaka

Na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Radnički, odigrana je prijateljska nogometna utakmica u znak sjećanja na bivšeg predsjednik Radničkog i bivšeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Prije utakmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred njegove biste. - Mi smo se okupili ovdje u sjećanje na nikad prežaljenog predsjednika HNK Radnički Danijela Rehaka koji je imao ideju da Radnički bude mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Mi nastavljamo njegovim stopama i možemo biti ponosni na svoga bivšeg predsjednika – rekao je tajnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domagoj Garvanović. Na turniru je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac – On je osoba koja je uistinu obilježila grad Vukovar, ali njegov rad je obilježio i Republiku Hrvatsku borbom za istinu i pravdu što se događalo našim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima. Ovo je jedan simboličan način da njegovo ime živi vječno, da on živi u knjigama i da ga pamtimo u povijesti. Kroz ovaj simboličan način i ovaj turnir, njegovo ime i rad prenosimo sljedećim generacijama – rekao je Sušac.rehak 3

Jedan od sudionika susreta bila je i Policijska postaja Vukovar, o značaju turnira govorio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić – Mi policijski službenici cijenimo, poštujemo i upoznati smo s djelom i radom gospodina Rehaka, tako da svakako znamo koliki je njegov doprinos Domovinskom ratu a i nakon povratka koliko je sudjelovao u unapređenju sporta i općenito života u gradu Vukovaru tako da s velikim poštovanjem i iskrenošću sudjelujemo u ovom danu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijski logora Zdravko Komšić istaknuo je ulogu Rehaka u Radničkom - Ipak je on ovdje ostavio svoj život, ostavio ga je i u logorašima, ali ipak i prije rata on je bio tu u Radničkom. Rukovodstvo Radničkog je izrazilo želju da se napravi taj turnir i sad razgovaramo i razgovarali smo da to u idućim godinama postane memorijalno i da se to održava svake godine, da se nikada ne zaboravi. Mislim da je Danijel dao veliki doprinos okupljanju ovdje, da ne kažem u ratu ali u poraću, kada smo se vraćali tu smo se okupljali i radilo se, i stvarno to je nešto što nam je ostalo nakon njegovog odlaska – rekao je Košić.rehak 4

Tko je bio Danijel Rehak i kako ga pamti prisjetio se vukovarski branitelj i jedan od onih koji je često bio na Radničkom Ivan Lukić Zolja – Sama pomisao na Danijela Rehaka i stajati na „Trokutu” ovdje, sjećati se njega i razgovarati o njemu već kod mene stvara dozu velike tuge. Prolazili smo puno toga zajedno. Čovjek koji je imao svoj ja, čovjek koji je znao što želi i mislim da nema Vukovarca tko mu se obratio da mu nije pomogao a slušao sam mnoge kako ga čak lagano i blate što taj čovjek nije zaslužio ničim jer je jedan od najvećih Vukovaraca koje sam je upoznao. Veličina ljudska, moralna, čovjek koji je volio ovu zemlju prije svega. Čovjek koji je volio sport, čovjek koji se toliko trudio za Radnički, koji je Vukovar volio kao nitko od nas. Jednostavno pričati na ovom mjestu o njemu uvijek mi stvori dozu da jako teško pričam – rekao je Lukić.Rehak 1

Od prošle godine Sportska dvorana u Borovu naselju nosi ime Danijela Rehaka.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:36)
Predsjednik DP-a Ivan Penava zatražio ispriku od Stephena Bartulice

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je od Stephena Bartulice zatražio javno očitovanje i ispriku zbog vožnje u Ferrariju s osobama s kriminalnom prošlošću, ustvrdivši kako je prešao Rubikon te da se cijelom DP-u zbog toga 'okreće želudac', prenosi HINA.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:25)
Uspješan nastup vukovarskih dizača utega u Zadru

Mladi vukovarski dizači utega, po prvi put su se natjecali u Zadru, gdje je u organizaciji novoosnovanog DK "Zadar" održano Prvenstvo Hrvatske za uzrast U20.

Gotovo svi natjecatelji Kluba dizača utega "Vukovar" su starosti do 20 godina i mlađi, te su se s pravom očekivale dobre vijesti sa ovog natjecanja "po mjeri" naših mladih "dizalica".

Svoju vrijednost su pokazali na sportskom podiju, osvojivši ukupno 31 odličje i od toga 18 zlata, 8 srebra i 5 bronci.

Prvaci Hrvatske su sa osvojena po 3 zlata (trzaj, izbačaj i biatlon), Mia Štefanek do 45 kg., Dunja Kapidžić do 81 kg. , Stefan Macut do 61 kg., Saša Turukalo do 67 kg., Nikola Todorović do 81 i David Todorović do 102 kg. Stepenicu niže na pobjedničkom postolju sa po 3 osvojena "srebra" su Tanja Turukalo do 71 kg. i Maja Kell do 76 kg., 2 srebra i 1 broncu osvojila je Nataša Dermiček do 59 kg. , dok su 3 bronce pripale Mandi Braje do 71 kg. a Elena Štefanet je osvojila 1 broncu i dva četvrta mjesta. Bez osvojenih odličja su ostali Minja Turukalo do 55 kg. koji je bio četvrti i Bruno Prokop do 81 kg. plasiravši se na šesto mjesto.Dizači utega

Nakon ovih pojedinačnih uspjeha, nije bilo sumnje, da će i od četiri ponuđena pehara na osvajanje , većina završiti u Vukovaru a pripali su ovogodišnjim ekipnim prvacima Hrvatske u ženskoj i muškoj konkurenciji za uzrast U20 ekipama KDU "Vukovar". Treći pehar je osvojio Nikola Todorović kao apsolutno najuspješniji natjecatelj, dok je četvrti pripao Chiari Reljac iz Dražica kao apsolutno najboljoj natjecateljici.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 13:12)
Proglašena prirodna nepogoda za dio Vukovarsko-srijemske županije

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vukovarsko-srijemska županija danas 12. lipnja 2024. godine donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče na području gradova Županje i Iloka te općina Drenovci, Nijemci, Tompojevci, i Tovarnik.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:46)
Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:14)
Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila 60 tisuća eura

Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila je 60 tisuća eura.

(Utorak, 11 Lipanj 2024 14:39)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Ministar Fuchs u Osijeku: "Do 2027. godine niti jedna škola u Hrvatskoj neće raditi u dvije smjene"

  • Ponedjeljak, Ruj 04 2023
  • Piše: 
Ministar Fuchs u Osijeku: "Do 2027. godine niti jedna škola u Hrvatskoj neće raditi u dvije smjene" Foto: OBŽ

S početkom ove godine u eksperimentalni program cjelodnevne škole uključile su se 64 škole u Hrvatskoj, a među njima i 13 u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji. Tim povodom Osnovnu školu Mladost na Sjenjaku posjetio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sa zamjenikom župana osječko-baranjskog Josip Miletićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

U susjednoj Osječko-baranjskoj županiji u školske klupe sjeda 30 tisuća učenika u 76 osnovnih matičnih škola, 105 područnih i 30 srednjih škola. Ove godine osobito je značajno uključivanje 13 škola u eksperimentalni program cjelodnevne škole od kojih je Osječko - baranjska županija osnivač  njih 11, a Grad Osijek dvije - Osnovne škole Augusta Šenoe i Osnovne škole Mladost. U eksperimentalni program uključeno je 1548 učenika.

Ministar Radovan Fuchs tijekom posjete školi čestitao je svima koji su godinama radili na projektu cjelodnevne škole, a učenicima je poželio sreću u nastavku školske godine. O eksperimentalnom projektu rekao je kako je on zamišljen da zaista bude eksperimentalan i da svake godine evoluira te da se cijeli sustav uhodava i popravlja na bolje. Razdoblje prilagodbe trajat će četiri godine.
- U međuvremenu izgradit ćemo kapacitete u cijeloj Hrvatskoj i 2027. godine više niti jedna škola ne bi smjela biti u dvije smjene. Sve škole radit će u jednoj smjeni, sve će imati jednake standarde, učionice, kuhinje i druge prostorije. Neke škole će ići u dogradnju, a neke će se nanovo graditi - rekao je ministar Fuchs te dodao kako su na raspolaganju velike svote novca, a osvrnuo se i na predškolsko obrazovanje koje je cilj razviti i povećati im kapacitete kako bi sva djeca pronašla svoje mjesto. Projekt cjelodnevne škole ocijenio je kao važnim i za djecu i za roditelje.
- Cjelodnevna škola koncipirana je jedino i isključivo za dobrobit djece, a onda i za dobrobit roditelja. U ovakvom okviru škole djeca su zbrinuta do 14 ili 14:30 sati. Nema priče o držanju djece do čudnovatih sati u školi pod obavezno. Pišu zadaće, imaju različite aktivnosti, pojedu ručak i idu kući. Mislim da je to kvalitetno - objasnio je Fuchs.

Zamjenik osječko - baranjskog župana Josip Miletić osvrnuo na besplatan školski obrok u cijelog Hrvatskoj, a što je, kaže, uvedeno prvo u toj županiji. Isto tako pohvalio se da je veliki broj škola u ovom eksperimentalnom projektu upravo iz Osječko-baranjske županije.
- Mislim da je to dobro i kvalitetno i da su djeca zaslužila visoki standard školovanja - rekao je Miletić.

Grad Osijek sudjeluje u projektu s dvije škole, a tim se podatkom pohvalio osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je tom prilikom dodao kako provode brojne projekte te su posebno ponosni na projekt pomoćnika u nastavi.
- Putem programa "Osigurajmo jednakost 7" Osijek će ove godine imati 120 pomoćnika u nastavi. Jedan smo od rijetkih gradova koji ima pomoćnike i u vrtićima, ove godine njih 35. Nastavljamo ulagati u školstvo - rekao je Radić te dodao kako će uskoro početi s realizacijom školske centralne kuhinje kako bi svi vrtići i škole imali isti obrok. Za to je u tijeku izrada projektne dokumentacije.

OLAKŠANJE DJECI, ALI I RODITELJIMA

Priprema za ovu školsku godinu, s obzirom na eksperimentalni projekt, bila je teža nego prijašnjih godina, ali ipak uspješna, rekao je ravnatelj Osnovne škole Mladost Josip Jukić. Naglasio je kako je trenutno omogućen minimalni dio opremljenosti, ali kada se realizira velika javna nabava s 400 tisuća eura koje im je dodijelilo resorno ministarstvo, to će biti jedna nova i suvremena škola, ističe Jukić. Novac će utrošiti na renovaciju zgrade, opremanje kabineta i vanjski okoliš i terene u sklopu škole.

Pozitivno mišljenje o cjelodnevnoj školi ima i učiteljica razredne nastave Zehra Delić koja u prosvjeti radi već više od 30 godina. Kaže da se uvijek nadala da će ovakav program zaživjeti.
- Drago mi je što sam ovo dočekala. Zamišljam to kao školu gdje će djeca sve obaveze izvršiti ovdje, a onda odlaze roditeljima na dio odgoja koji zajedno s nama realiziraju - rekla je učiteljica Delić te dodala kako će na taj način imati više vremena za neposredni rad s djecom.

Dobro mišljenje imaju i roditelji, a eksperimentalnu školu podržao je i jedan od roditelja Dalibor Radman.
- Podržao sam zbog načina na koji dijete rješava dnevne zadatke i zbog toga što je zbrinuto. Radim od 9 do 17 sati i ovo je za mene vrlo praktičan način školovanja i pomoći - rekao je Radman te dodao kako misli da su neki roditelji bili protiv jer su bili izloženi dezinformacijama i nisu dobro shvatili koncept cjelodnevne škole.

U četiri godine, kako je najavio i sam ministar Fuchs, sve bit se trebalo prilagoditi i uskladili kako bi svi učenici u Hrvatskoj imali iste uvjete i pohađali cjelodnevnu školu. Dodajemo kako je u Osječko - baranjskoj županiji ove godine upisano 2.197 prvašića, što je manje za 136 učenika u odnosu na prošlu godinu, a smanjenje se, kažu, bilježi uglavnom u malim područnim školama.

Pročitano 373 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija