NAJNOVIJE
Otvoren prvi obrazovni centar u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Prvi regioni obrazovni centar u Vukovarsko-srijemskoj županiji otvoren je u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru u okviru istodobnoga otvaranja 10 ovakvih centara u Hrvatskoj.

(Petak, 22 Rujan 2023 13:53)
Najavljen novi tretman suzbijanja komaraca

Veterinarska stanica Vukovar najavila je novi tretman suzbijanja suzbijanja komaraca sa zemlje na području Grada Vukovara 25. rujna 2023g. u vremenu od 17:30 do 22:00h

Tretman će se vršiti u Centru grada, Adici, Sotinu, Mitnici, Sajmištu i Vučedolu.

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak molimo građane koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dozvole tretiranje, akcija će se obaviti slijedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:37)
Otvoren 16. Vukovarski etno sajam

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru otvoren je 16. Vukovarski etno sajam na kome sudjeluje 54 izlagača iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Koprivničko križevačke županije te osam ugostitelja i tri kraft pivara.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:20)
Održana panel rasprava „Strategije i planovi za suzbijanje siromaštva, unaprijeđenje dostupnosti i jednakosti pomoći starijim osobama i održivi razvoj lokalne zajednice“

Humanitarna udruga Duga Vukovar održala je u Gradskom muzeju Vukovar panel raspravu: „Strategije i planovi za suzbijanje siromaštva, unaprijeđenje dostupnosti i jednakosti pomoći starijim osobama i održivi razvoj lokalne zajednice“.

Događaj je organiziran u sklopu projekta “TEACHgiving – zajedno protiv siromaštva hrvatskog sela” financijski podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Cilj događaja bio je potaknuti raspravu i razmijeniti iskustva o potrebama ciljanih skupina i lokalne zajednice, uloge i važnosti malih humanitarnih organizacija i socijalnih samoposluga i organizacija civilnog društva u suzbijanju siromaštva, održivosti poslovanja u kriznim vremenima te otkriti daljnje planove za održivi razvoj lokalne zajednice u skladu sa Agendom 2030. Više o samoj panel raspravi ispričala je prije početka rasprave voditeljica projekta Tijana Prokić.

- Na ovoj panel raspravi želimo razgovarati o neprofitnim organizacijama koje imaju ključnu ulogu u rješavanju problema lokalne zajednice. One se bave pojedincima i pružaju ne samo materijalnu, nego i socijalnu pomoć. Rasprava se održava u sklopu projekta TEACHgiving kroz koji se želi uspostaviti i ojačati kapacitete mreže humanitarnih organizacija u Hrvatskoj, senzibilizirati javnost i poticati na osiguranje pomoći starijim osobama na selu kroz podršku rada civilnom društvu i zagovarati za učinkovitijom i regionalnom prihvatljivom politikom suzbijanja siromaštva. Nakon završetka panel rasprave rezultate rasprave i istraživanja koja smo proveli kroz projekt prikazat ćemo nadležnim ministarstvima, lokalnoj i akademskoj zajednici te svim ostalim sudionicima koji imaju veze s radom neprofitnim organizacijama, a u cilju smanjenja siromaštva u Hrvatskoj – naglasila je Prokić.

Uz brojne druge sudionike, u panel raspravi sudjelovao je i predstavnik Grada Vukovara, stručni suradnik za socijalnu skrb Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dalibor Žigić koji je naglasio kako Grad Vukovar kontinuirano podržava rad ovakvih projekata. Podsjetio je i kako se oko 4 milijuna eura izdvaja iz gradskog proračuna za socijalno ugrožene građane.

Projekt “TEACHgiving – zajedno protiv siromaštva hrvatskog sela” Humanitarna udruga Duga Vukovar provodi u partnerstvu sa Centarom za edukaciju i informiranje potrošača u razdoblju od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.996, 81 eura.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:11)
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

U prvih osam mjeseci ove godine udruzi B.a.B.e se za pomoć obratilo 1000 žena, a zbog obiteljskog nasilja javilo se njih 426, istaknuli su u toj vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu ženskih i ljudskih prava uoči 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenosi HINA.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:02)
Počinje gradnja novog putničkog terminala Zračne luke Osijek

Počinje izgradnja i rekonstrukcija osječke zračne luke. Sporazum za izvođenje radova „Gradnja putničkog terminala Zračne luke Osijek“ potpisan je između Zračne luke Osijek d.o.o. i Zajednice gospodarskih subjekata – Projektgradnja plus d.o.o., Osijek-Koteks d.d. i Trames d.o.o.. Gradnja će trajati ovu i 2024. godinu, ukupna vrijednost ugovora je 9.059.450,02 eura (bez PDV-a), a ovom investicijom osigurat će se sigurnosno-prometni standardi i energetska učinkovitost te udovoljiti schengenskom režimu upravljanja granicama.

(Petak, 22 Rujan 2023 09:43)
Obnovljena zgrada željezničkog kolodvora Osijek

Obnovljena je zgrada željezničkog kolodvora Osijek, a zgrada je za putnike otvorena 11. rujna 2023.. Renovacija 125 godina stare zgrade trajala je dvije i pol godine, a projekt vrijedan oko četiri milijuna eura provela je HŽ Infrastruktura.

(Petak, 22 Rujan 2023 09:10)

Proračun grada Vukovara za 2024. godinu iznosit će 81.415.000,00 eura

Gradsko vijeće Grada Vukovara Gradsko vijeće Grada Vukovara Foto: Milan Paun

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara s pet glasova protiv i dva suzdržana donesen je proračun Grada Vukovara za 2024. godinu koji iznosi 81 milijun 415 tisuća eura. Prvotni je prijedlog proračuna iznosio 81 milijun i 285 tisuća eura – Proračun je definiran na iznos nešto iznad 61 milijun eura, odnosno zajedno s korisnicima ukupno 63 milijuna eura što bi bilo izraženo u kunama 550 milijuna kuna. To su iznosi s kojima baratamo. Jednako tako iz prošle godine prenosimo 62 milijuna kuna (8.227.207,00 eura), toliko o samoj kvaliteti i stanju financija proračuna grada Vukovara - rekao je gradonačelnik Penava nakon aktualnog sata. Međutim kod izglasavanja proračuna gradonačelnik Ivan Penava podnio je i dva amandmana na proračun, a nakon usvajanja amandmana proračun je povećan na 81 milijun i 415 tisuća eura. Povećanja se odnose na subvencioniranje dežurne ljekarne u Vukovaru u iznosu od 20 tisuća eura te povećanje iznosa za Gradsku knjižnicu Vukovar, Gradski muzej, Javnu ustanovu u kulturi Hrvatski dom i Javnu ustanovu Sportski objekti Vukovar u iznosu od 110 tisuća eura. Donesena je i Odluka o izvršenju proračuna Grada Vukovara za 2024.

Vijećnici iz redova HDZ – a predložili su tri amandmana na proračun za 2024. - Uputili smo tri amandmana, jedan je vezan za cijenu dječjih vrtića odnosno oslobađanje plaćanja vrtića za svako treće i sljedeće dijete. Drugi amandman je vezan za sufinanciranje gradskoga prijevoza za naše umirovljenike s obzirom da oni sada participiraju a prije nisu morali. I treći amandman je vezan za osnivanje Mjesnih odbora – rekao je predsjednik kluba HDZ u Gradskom vijeću grada Vukovara Nikola Mažar. Predloženi amandmani nisu dobili potrebnu većinu.

Između ostalog donesena je Odluka o davanju koncesije za obavljanje djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Vukovara dosadašnjem koncesionaru Čazmatransu.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju osnovanosti pokretanja postupka za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara, a koja se odnosi na preispitivanje i propisivanje načina i uvjeta gradnje i na promjenu namjene dijela k.č. 166 k.o. Vukovar. Prihvaćena su i Izvješća o radu i financijska izvješća Gradskog muzeja, Gradske knjižnice Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom i Vukovarskog vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva d.o.o. za 2022. godinu.

Donesen je Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2024. godinu. Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, prodaje izravnom pogodbom, privremenog korištenja i davanja na korištenje izravnom pogodbom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2024. godinu
Doneseni su Programi javnih potreba u turizmu, iz područja obrazovanja, branitelja i stradalnika, javnih potreba u sportu, društvenih djelatnosti, kulture i tehničke kulture Grada Vukovara za 2024. godinu, Programa građenja komunalne infrastrukture te Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu

Donesena je i Odluka o pristupanju Grada Vukovara udruzi Lokalna akcijska grupa u ribarstvu i akvakulturi Dunav – Sava. Odluka o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima za 2024. Donesene su i Odluke o izmjenama i dopunama Općeg programa razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje 2020.-2025.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo najavio tematsku sjednicu Gradskoga vijeća - Kao predsjednik Gradskoga vijeća želim vas izvijestiti da su na prijedlog vijećnika Domovinskog pokreta vezano za problem obilaznice u gradu Vukovaru pripremljeni materijali za tematsku sjednicu Gradskog vijeća koju ćemo održati uskoro. Nadam se da će poziv koji će biti upućen i ministru i određenim institucijama koje su bitne odazvati se na sjednicu. To je jedan od najbitnijih projekata koje grad Vukovar ima u projektima. Ima i građevinske dozvole i samo treba dobra volja da se netko ne inati, da kaže: dobro idemo već jednom s tom obilaznicom u gradu Vukovaru - rekao je Sabo.

Pročitano 178 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija