NAJNOVIJE
Na odlagalištu Petrovačka dola pronađena nova masovna grobnica

U Vukovaru, na odlagalištu komunalnog otpada Petrovačka dola, pronađena je još jedna masovna grobnica, a prema prvim informacijama, riječ je o najmanje deset posmrtnih ostataka. Potvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima koji potječu iz vremena Domovinskoga rata. Također, sa sigurnošću se zna da je riječ o sekundarnoj lokaciji masovne grobnice, a posmrtni ostatci su na sekundarnu lokaciju premješteni iz primarne grobnice, koja se nalazila na močvarnom tlu.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 15:02)
U Vinkovcima na 14 lokacija postavljaju sjenice za odmor i druženje građana

Nakon što je u ožujku ove godine u Vinkovcima posađeno 280 mladih stabala, projekt Zelene oaze ušao je u svoju završnu fazu, a ovih dana je na 14 lokacija u tom gradu započela izgradnja sjenica za odmor i druženje, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:40)
Tijekom vikenda izbili požari u Bogdanovcima, Otoku, Marincima, Županji, Rajevu Selu, Vukovaru i autocesti prema Lipovcu

U petak, 21. lipnja oko 10,45 sati izbio je požar na poljoprivrednoj površini na području Bogdanovaca. Očevidom je utvrđeno kako je uslijed mehaničkog oštećenja na spojnici dalekovoda, električni vodič puknuo i pao na obradivu površinu pšenice, gdje je izboj električne energije iz vodiča uzrokovao požar. Požarom je zahvaćena obradiva površina oko 17 hektara, koja je u vlasništvu više osoba. U požaru nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, javljaju iz vukovarsko-srijemske policije.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:27)
Policija upozorava građane na potrebu da zaštite svoju imovinu

Tijekom noći 20./21. lipnja, na odmorištu autoceste A3 Zagreb-Lipovac, iz parkiranog kamperskog vozila je otuđena torbica 68-godišnje državljanke Njemačke u kojoj se nalazio novac, bankovne kartice, mobitel i osobni dokumenti, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Ukupna materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura. U popodnevnim satima 21. lipnja, iz nezaključanog ormarića u prostoru bazena u Vukovaru, 17-godišnjaku su otuđene tenisice, čime je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 100 eura.Policija traga za počiniteljima protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo krađe.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 14:15)
Svakoga utorka u srpnju i kolovozu Grad Vukovar za umirovljenike organizira izlete u Bizovačke toplice

I ove će godine Grad Vukovar omogućiti umirovljenicima izlete u Bizovačke toplice, financirajući troškove prijevoza i sufinancirajući dio ulaznice. Više o tome rečeno je na konferenciji za medije vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 12:57)
Započeo državni stručni skup pod nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu

U Državnom arhivu u Vukovaru je započeo državni stručni skup po nazivom Uništena i nestala kulturna baština u Domovinskom ratu. Organizator je Agencija za odgoj i obrazovanje a namijenjen je nastavnica i profesorima povijesti s područja Slavonije i Baranje. Stručni skup su otvorili Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Darija Kurtić v.d. ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Danas su teme predavanja Javno i privatno arhivsko gradivo o uništenoj i oštećenoj, otuđenoj i nestaloj kulturnoj baštini na području VSŽ, Dokumenti na udaru ratnog uništenja, iskustva državnog arhiva u Osijeku, Važnost baštine u čuvanju memorije grada, Vukovar – od sjene ratnih razaranja do svjetla obnove.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:04)
Ministar poljoprivrede Dabro sudjelovao u žetvi na području Bošnjaka

Proces žetve, dorada sjemena žitarica i mahunarki, mehanizacija na polju i drugi sastavni dijelovi svake žetve, teme su s kojima se iz prve ruke, na polju u Bošnjacima, upoznao potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Josip Dabro. Dio je to njegovih nastojanja kako je najavio, preuzimajući dužnost ministra, da se kao novi ministar poljoprivrede upozna s problemima i izazovima na koje nailaze poljoprivredni proizvođači. Iz Bošnjaka je poručio da Ministarstvo poljoprivrede treba biti u službi poljoprivrede i u kontinuiranom dijalogu s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kao i da se ovakvim izlascima na teren može brže uspostaviti dijalog te iznaći kvalitetna rješenja za najbolje moguće ishode svih sudionika u sektoru.

(Ponedjeljak, 24 Lipanj 2024 10:02)

Obilježena 32. godišnjica zločina nad braniteljima i civilima stradalim na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici

Obilježena 32. godišnjica zločina nad braniteljima i civilima stradalim na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja 12 branitelja i civila stradalih u srpskoj agresiji na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici, 32. godišnjicu sjećanja na stradanje vukovarske gradske četvrti Sajmište organizirala je i Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.

Kako je rekao predsjednik Udruge Igor Gavrić, prilika je to da se sjete svih hrabrih ljudi koji su stali u obranu herojskog grada, posebice svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine da bi smo mi danas bili slobodni.
- Najžalosnije je što je u noći s 14. na 15. rujna 1991. ubijeno 87 branitelja i civila Sajmišta, a 10 ih se još uvijek vodi nestalima. Ovdje su se dogodila zvjerstva, a nitko za to još uvijek nije odgovarao – rekao je Gavrić.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako ovim obilježavanjem u Novoj ulici ulazimo u tužne dane vukovarske jeseni.
-Nakon ubojstva 12-orice redarstvenika u Borovu selu koji su nagovijestili svu bestijalnost njihove agresije, ovo su prvi masovniji masakri i zločini kako nad braniteljima tako i nad djecom, ženama i starijim osobama. Tu smo s obiteljima kako bi tim ljudima odali poštovanje. Ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu i moramo za njih nastaviti tražiti pravdu. Nažalost, prošlo je trideset godina, a zločinci nisu kažnjeni – rekao je gradonačelnik Ivan Penava dodajući kako se bar uništeni grad obnavlja.

- Grad poprima sve ljepšu sliku, ali rane ostaju preduboke i nikada zacijeljene, posebice među članovima obitelji, ali i svima nama koji se ne možemo pomiriti s činjenicom da pravda nije zadovoljena. Za mene kao gradonačelnika to je nešto što ne mogu prihvatiti – poručio je Penava.

Masovna grobnica pronađena je na mjestu bunara u dvorištu obiteljske kuće u Novoj ulici na kućnom broju 28 . U listopadu 1999. godine iz masovne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci deset žrtava iz Domovinskog rata te je izvršena ekshumacija još dviju žrtava iz pojedinačnih grobova.

Vijence je za sve ubijene i nestale položilo izaslanstvo Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Stjepan Sučić, zamjenik župana Franjo Orešković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te predstavnici vukovarskog HDZ-a, Suverenista i Domovinskog pokreta.

Molitvu je izgovorio velečasni Zvonimir Martinović.

Pročitano 771 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija