NAJNOVIJE
U četvrtak u Starim jankovcima "Rušenje majskog drveta"

U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Stari Jankovci, u četvrtak 30. svibnja s početkom u 16 sati započinje manifestacija „Rušenje majskog drveta”.

Rušenje majpana ili majskog drveta tradiocionalan je mađarski običaj isplesavanja i rušenja drveta koje se postavlja početkom, a ruši se krajem mjeseca svibnja. Krošnja majpana ukrašena je raznobojnim trakama i vrpcama.

- Krajem travnja održali smo program u sklopu kojega smo podigli majsko drvo. Naša Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci tu tradiciju održava više od deset godina. S članovima smo se dogovorili da ćemo 30. svibnja porušiti podignuto majsko drvo, uz prigodan program i uz gostujuće grupe. Pozvali smo u goste plesnu skupinu i orkestar iz Čakovaca, zbor iz Vinkovaca i plesnu skupinu iz Petrovaca. Naša će se udruga toga dana predstaviti dječjom folklornom skupinom, odraslom i zborom - pojasnila je predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci Marita Budim. Nakon prigodnog programa uslijedit će zabava i druženje.

- Nadamo se ugodnoj večeri. Dogovorili smo zabavu uz glazbu i bit će nam drago ukoliko se mještani kako iz Starih Jankovaca tako i iz okolnih mjesta odazovu našoj manifestaciji - pozvala je Budim.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:38)
Učenici iz Sonte i ove godine posjetili Vukovar

Osnovnu školu Antuna Bauera u utorak su posjetili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Sonte u sklopu projekta Kultura i povijest grada Vukovara.

U Vukovar je došlo 30 učenika koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku u pratnji svojih učiteljica. Učenici su posjetili Vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, obišli su središte Vukovara, a sudjelovali su i na radionici „Priča o poznatoj ptici s Vučedola” kustosice Muzeja vučedolske kulture Mirne Šuljug.

Projekt je proveden uz podršku grada Vukovara, a uz Jozu Mihaljeva voditeljica projekta je i Biljana Mihaljev.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 15:36)
Vukovar Basket 2024

U organizaciji udruge „Vukovar basket“, na SRC „Lijeva bara“ u Vukovaru, 1. lipnja će se održati treći po redu turnir u 3X3 uličnoj košarci „Vukovar basket vol 3“. Turnir i ove godine ima međunarodni karakter, budući su već sada stigle prijave iz BiH i Srbije, a svi zainteresirani se mogu prijaviti do 30. svibnja na službenoj stranici FIBA-e (play.fiba3x3.com). Nastupiti će 12 ekipa seniora te isto toliko ekipa u U17 uzrastu. Turnir se igra pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a jedan je od izlučnih za završnicu državnog prvenstva koja se ove godine igra u Ninu (seniori) i Karlovcu (U17). Osim vrhunskih poteza majstora ulične košarke, organizatori su pripremili hranu, piće, DJ-a i nagrade za publiku. Pozivamo vas u subotu 1. lipnja da svojim prisustvom podržite našu sportsko-turističku manifestaciju. Turnir počinje od 14 h (predvidivo do 22 h).

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:54)
Boćarski turnir u povodu Dana državnosti

Boćarski klub Borovo organizira 16. boćarski turnir povodom Dana državnosti na kojemu će nastupiti 8 ekipa. Trurnir počinje 30. svibnja u 9 sati na terenima BK Borovo.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:52)
Održan 5. Pekar kup u tenisu

Na terenima Teniskog kluba Vinkovci održan je 5. Pekar Cup pod zajedničkim nazivom '' Somuna i igara'' , koji je donio odlično dvodnevno druženje, prikazan je odličan tenis, ali je bilo i dodatnih popratnih sadržaja koji su obogatili ovaj veliki teniski turnir. Ove godine imali smo preko stotinjak tenisačica i tenisača, podijeljeni u četiri kategorije.

U kategoriji mješovitih parova u finalu turnira Marina Deduš i Srđan Vezmar pobijedili su par Katica Pavić i Perica Matić sa 7:6, 7:5. Najbolji muški par čine Kristian Ikić i Stjepan Kvesić koji su u neizvjesnom finalu pobijedili par Mario Ezgeta i Luka Jaman sa 6:7, 6:0, 12:10.

U pojedinčanoj konkurenciji, u kategoriji do 45 godina, prvo mjesto osvojio je Ivan Begić , koji je u finalu pobijedio Alena Spajića sa 6:1, 6:2, dok je u kategoriji preko 45 godina slavio Davor Tomšik koji dobio bez borbe finalni susret protiv Zdenka Spajića.

Prema riječima Domagoja Radića, direktora prodaje tvrtke Pekar, ovdje se radilo o jednoj manifestaciji koja okuplja sve njihove partnere, dobavljače, kupce i djelatnike.

-Svima se njima na neki način pokušavamo zahvaliti za jednu suradnju tijekom ovih godina.Na ovom petom po redu Pekar cupu, bilo je preko 100 tinjak sudonika, međutim u dva dana prošlo je preko 300 ljudi kroz razna druženja izvan teniskog terena, rekao je Radić.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:49)
Kamp Real Madrida

Hrvatski nogometni klub Mitnica organizator je Kampa Real Madrida koji će se održati od 1. do 5. srpnja 2024. na terenima HNK Mitnica.Kamp Real Madrida

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:46)
Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

(Utorak, 28 Svibanj 2024 14:19)

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom obilježena je 32. obljetnica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade, a središnja svečanost održana je u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorištu Dvorca Eltz.

Medved: „Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli su brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar”

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovo prigoda zahvaliti hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar. Bitku za Vukovar nazvao je prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.
-Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći vukovarskim braniteljima. I danas je Vlada uz Vukovar jer je on ponos Hrvatske. Obveza nam je prenijeti istinu na mlade generacije, a istina je da su Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar. Naši ratni zapovjednici i hrvatski branitelji uspješno su odolijevali toj brutalnoj agresiji i na tome im hvala. Na nama je danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije – rekao je ministar Medved te dodao kako se Vlada odgovorno odnosi prema hrvatskim braniteljima i gradu Vukovaru istaknuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, proglašenjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarske bolnice memorijalnom i nacionalnom.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

 

Bitka za Vukovar Borković Valerija Lozančić 2023

Borković: „ Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa”

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - mladi Jastreb podsjetio je kako je 14. rujna 1991. godine počeo opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku te da je hrvatsko vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati.
-Prije svega moramo se podsjetiti da smo devedesete godine bili nenaoružani, kao narod prepušteni sami sebi te da je cijela svjetska zajednica bila protiv bilo kakvog oblika hrvatske samostalnosti. Dana 14. rujna 1991. godine počeo je opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku, hrvatsko je vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati, a mi smo ovdje, na glavnome pravcu napada, uspjeli zaustaviti snage koje su jurišale iz Srbije na Hrvatsku. U to kratko vrijeme uspjeli smo Hrvatskoj osigurati da uspostavi vojnu silu kako bi se mogla efikasno boriti. Rezultati obrane Vukovara su takvi da su veći nego ukupno djelovanje Hrvatske vojske kroz svih godina rata, dakle za ovih 87 dana obrane Vukovara. Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a – rekao je Borković dodajući kako će nastaviti podsjećati mlađe naraštaje kako su nastali.

- Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa- naglasio je Borković.

 U svome govoru naglasio je i da Vukovar nikada nije pao.
-Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen sa zemljom, razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio – naglasio je Borković dodajući kako također nije istina niti da je Vukovar izdan i da mu hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako se bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar nego cijela Hrvatska.
- Zahvaljujući braniteljima danas se nalazimo u slobodnom hrvatskom gradu Vukovaru, gradu sretnih i zadovoljnih ljudi, gradu ponosa i zajedništva prema Hrvatskoj – poručio je Mažar.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na hrabrost branitelja i njihovu neopisivu ulogu u stvaranju hrvatske države, podsjetnika na način na koji se stvarala Hrvatska vojska.
-Branitelji su odolijevali neprijatelju sve te dane unatoč tome što je bio brojniji, snažniji i tehnički opremljeniji. Ali hrabrost hrvatskih branitelja je bila ta koja je pobijedila. To želimo prenijeti našim vojnikinjama i vojnicima te im osigurati izvrsne materijalne uvijete za daljnje razvijanje- poručio je Banožić.
Najavio je i nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati.

U okviru prigodnog programa u jutarnjim satima ulicama grada svirana je budnica, organiziran je mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne. Vukovar su u niskom letu preletjeli i MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Koncert su održali Najbolji hrvatski tamburaši.

 

Pročitano 746 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija