NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom obilježena je 32. obljetnica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade, a središnja svečanost održana je u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorištu Dvorca Eltz.

Medved: „Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli su brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar”

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovo prigoda zahvaliti hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar. Bitku za Vukovar nazvao je prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.
-Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći vukovarskim braniteljima. I danas je Vlada uz Vukovar jer je on ponos Hrvatske. Obveza nam je prenijeti istinu na mlade generacije, a istina je da su Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar. Naši ratni zapovjednici i hrvatski branitelji uspješno su odolijevali toj brutalnoj agresiji i na tome im hvala. Na nama je danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije – rekao je ministar Medved te dodao kako se Vlada odgovorno odnosi prema hrvatskim braniteljima i gradu Vukovaru istaknuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, proglašenjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarske bolnice memorijalnom i nacionalnom.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

 

Bitka za Vukovar Borković Valerija Lozančić 2023

Borković: „ Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa”

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - mladi Jastreb podsjetio je kako je 14. rujna 1991. godine počeo opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku te da je hrvatsko vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati.
-Prije svega moramo se podsjetiti da smo devedesete godine bili nenaoružani, kao narod prepušteni sami sebi te da je cijela svjetska zajednica bila protiv bilo kakvog oblika hrvatske samostalnosti. Dana 14. rujna 1991. godine počeo je opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku, hrvatsko je vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati, a mi smo ovdje, na glavnome pravcu napada, uspjeli zaustaviti snage koje su jurišale iz Srbije na Hrvatsku. U to kratko vrijeme uspjeli smo Hrvatskoj osigurati da uspostavi vojnu silu kako bi se mogla efikasno boriti. Rezultati obrane Vukovara su takvi da su veći nego ukupno djelovanje Hrvatske vojske kroz svih godina rata, dakle za ovih 87 dana obrane Vukovara. Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a – rekao je Borković dodajući kako će nastaviti podsjećati mlađe naraštaje kako su nastali.

- Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa- naglasio je Borković.

 U svome govoru naglasio je i da Vukovar nikada nije pao.
-Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen sa zemljom, razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio – naglasio je Borković dodajući kako također nije istina niti da je Vukovar izdan i da mu hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako se bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar nego cijela Hrvatska.
- Zahvaljujući braniteljima danas se nalazimo u slobodnom hrvatskom gradu Vukovaru, gradu sretnih i zadovoljnih ljudi, gradu ponosa i zajedništva prema Hrvatskoj – poručio je Mažar.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na hrabrost branitelja i njihovu neopisivu ulogu u stvaranju hrvatske države, podsjetnika na način na koji se stvarala Hrvatska vojska.
-Branitelji su odolijevali neprijatelju sve te dane unatoč tome što je bio brojniji, snažniji i tehnički opremljeniji. Ali hrabrost hrvatskih branitelja je bila ta koja je pobijedila. To želimo prenijeti našim vojnikinjama i vojnicima te im osigurati izvrsne materijalne uvijete za daljnje razvijanje- poručio je Banožić.
Najavio je i nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati.

U okviru prigodnog programa u jutarnjim satima ulicama grada svirana je budnica, organiziran je mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne. Vukovar su u niskom letu preletjeli i MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Koncert su održali Najbolji hrvatski tamburaši.

 

Pročitano 782 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija