NAJNOVIJE
Najavljen novi tretman suzbijanja komaraca

Veterinarska stanica Vukovar najavila je novi tretman suzbijanja suzbijanja komaraca sa zemlje na području Grada Vukovara 25. rujna 2023g. u vremenu od 17:30 do 22:00h

Tretman će se vršiti u Centru grada, Adici, Sotinu, Mitnici, Sajmištu i Vučedolu.

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak molimo građane koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dozvole tretiranje, akcija će se obaviti slijedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:37)
Otvoren 16. Vukovarski etno sajam

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru otvoren je 16. Vukovarski etno sajam na kome sudjeluje 54 izlagača iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Koprivničko križevačke županije te osam ugostitelja i tri kraft pivara.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:20)
Održana panel rasprava „Strategije i planovi za suzbijanje siromaštva, unaprijeđenje dostupnosti i jednakosti pomoći starijim osobama i održivi razvoj lokalne zajednice“

Humanitarna udruga Duga Vukovar održala je u Gradskom muzeju Vukovar panel raspravu: „Strategije i planovi za suzbijanje siromaštva, unaprijeđenje dostupnosti i jednakosti pomoći starijim osobama i održivi razvoj lokalne zajednice“.

Događaj je organiziran u sklopu projekta “TEACHgiving – zajedno protiv siromaštva hrvatskog sela” financijski podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Cilj događaja bio je potaknuti raspravu i razmijeniti iskustva o potrebama ciljanih skupina i lokalne zajednice, uloge i važnosti malih humanitarnih organizacija i socijalnih samoposluga i organizacija civilnog društva u suzbijanju siromaštva, održivosti poslovanja u kriznim vremenima te otkriti daljnje planove za održivi razvoj lokalne zajednice u skladu sa Agendom 2030. Više o samoj panel raspravi ispričala je prije početka rasprave voditeljica projekta Tijana Prokić.

- Na ovoj panel raspravi želimo razgovarati o neprofitnim organizacijama koje imaju ključnu ulogu u rješavanju problema lokalne zajednice. One se bave pojedincima i pružaju ne samo materijalnu, nego i socijalnu pomoć. Rasprava se održava u sklopu projekta TEACHgiving kroz koji se želi uspostaviti i ojačati kapacitete mreže humanitarnih organizacija u Hrvatskoj, senzibilizirati javnost i poticati na osiguranje pomoći starijim osobama na selu kroz podršku rada civilnom društvu i zagovarati za učinkovitijom i regionalnom prihvatljivom politikom suzbijanja siromaštva. Nakon završetka panel rasprave rezultate rasprave i istraživanja koja smo proveli kroz projekt prikazat ćemo nadležnim ministarstvima, lokalnoj i akademskoj zajednici te svim ostalim sudionicima koji imaju veze s radom neprofitnim organizacijama, a u cilju smanjenja siromaštva u Hrvatskoj – naglasila je Prokić.

Uz brojne druge sudionike, u panel raspravi sudjelovao je i predstavnik Grada Vukovara, stručni suradnik za socijalnu skrb Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dalibor Žigić koji je naglasio kako Grad Vukovar kontinuirano podržava rad ovakvih projekata. Podsjetio je i kako se oko 4 milijuna eura izdvaja iz gradskog proračuna za socijalno ugrožene građane.

Projekt “TEACHgiving – zajedno protiv siromaštva hrvatskog sela” Humanitarna udruga Duga Vukovar provodi u partnerstvu sa Centarom za edukaciju i informiranje potrošača u razdoblju od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.996, 81 eura.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:11)
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

U prvih osam mjeseci ove godine udruzi B.a.B.e se za pomoć obratilo 1000 žena, a zbog obiteljskog nasilja javilo se njih 426, istaknuli su u toj vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu ženskih i ljudskih prava uoči 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenosi HINA.

(Petak, 22 Rujan 2023 12:02)
Počinje gradnja novog putničkog terminala Zračne luke Osijek

Počinje izgradnja i rekonstrukcija osječke zračne luke. Sporazum za izvođenje radova „Gradnja putničkog terminala Zračne luke Osijek“ potpisan je između Zračne luke Osijek d.o.o. i Zajednice gospodarskih subjekata – Projektgradnja plus d.o.o., Osijek-Koteks d.d. i Trames d.o.o.. Gradnja će trajati ovu i 2024. godinu, ukupna vrijednost ugovora je 9.059.450,02 eura (bez PDV-a), a ovom investicijom osigurat će se sigurnosno-prometni standardi i energetska učinkovitost te udovoljiti schengenskom režimu upravljanja granicama.

(Petak, 22 Rujan 2023 09:43)
Obnovljena zgrada željezničkog kolodvora Osijek

Obnovljena je zgrada željezničkog kolodvora Osijek, a zgrada je za putnike otvorena 11. rujna 2023.. Renovacija 125 godina stare zgrade trajala je dvije i pol godine, a projekt vrijedan oko četiri milijuna eura provela je HŽ Infrastruktura.

(Petak, 22 Rujan 2023 09:10)
Završen je EU projekt Vrtić za bolji život

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati EU projekta Vrtić za bolji život koji je proveo Dječji vrtić Vukovar I u partnerstvu s Dječjim vrtićem Vukovar II. Kroz projekt je pružena usluga produljenja radnog vremena vrtića u poslijepodnevnim i večernjim satima za 67 djece.

-Svrha projekta bila je osigurati potrebna sredstva kako bi se poboljšala kvaliteta rada vukovarskih vrtića, a to se postiglo produljenjem radnog vremena vrtića te usavršavanjem stručnog osoblja za pružanje usluga za djecu. Produljeno radno vrijeme izravno je pomoglo i djeci i roditeljima u usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza te u konačnici i poboljšalo kvalitetu života građana Vukovara. Projekt je vrijedan 458.925,18 eura, provodili smo ga 20 mjeseci te ujedno djelatnicima pružili brojne edukacije i nabavili opremu - pojasnila je voditeljica projekta Ljiljana Đukić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić naglasila je kako je ovaj projekt pokazao da u gradu ima potrebe za produljenjem radnog vremena dječjih vrtića.

-Upravo ova brojka od 67 djece evidentan je pokazatelj potrebe za drugom smjenom u vrtićima. Uslugu su koristili roditelji većinom do 19 ili 19,30 sati. Svakako ćemo pratiti pozive i natječaje da osiguramo i nastavak ove aktivnosti – naglasila je Kulić, dodavši da su ove godine u Dječji vrtić Vukovar I upisana 684 djeteta u 32 odgojne skupine.

BROJNE EDUKACIJE ZA ODGOJITELJE

S druge pak strane, ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II Marina Latinović naglasila je i da je projekt dodatno pružio i odlične mogućnosti za edukaciju djelatnika obiju vrtića.

- Kroz edukacije je prošlo 20 odgojitelja, bilo je raznih programa od Montessorija preko održivoga razvoja i inkluzije djece s teškoćama u razvoju do STEM-a. Pored dobrobiti za djecu i roditelje i naši su odgojitelji imali koristi od ovog projekta – rekla je Latinović , dodavši da je drugu smjenu u Dječjem vrtiću Vukovar II pohađalo 20-tak djece.

Redovan rad i projekte predškolskih ustanova pomno prati i osnivač Grad Vukovar pa su završnoj konferenciji uz pročelnika Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darka Dimića nazočili i zamjenici vukovarskoga gradonačelnika Filip Sušac i Srđan Kolar.

- Htjeli smo roditeljima dati mogućnost produljenog radnog vremena naših vrtića. Na nama je sada da provedemo analizu koliko je uistinu nužna potrebna osigurati tu drugu smjenu u vrtićima. Svakako ćemo pratiti europska sredstva i zajedno s vrtićima aplicirati na nove pozive kako bi osigurali što bolji standard života u Vukovaru prvenstveno za mlade obitelji. U konačnici ovaj projekt i jeste planiran za roditelje koji rade u poslijepodnevnim i noćnim satima - istaknuo je Sušac. Kolar je također naglasio potrebu nastavka ovog projekta.

- Riječ je o hvalevrijednom projektu koji se pokazao potrebnim. Komunicirajući s roditeljima doznao sam da im je žao što prestaje. Vjerujem, a s obzirom da grad pokazuje interes za razvijanje obaju gradskih vrtića, posebice Dječjeg vrtića Vukovar II gdje smo otvorili dodatnu skupinu i opremili prostor, kako će se pronaći rješenje za nastavkom projekta jer je apsolutno potreban - rekao je Kolar.

Projekt Vrtić za bolji život sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 85-postotnom iznosu, a ostalih 15 posto bespovratnih sredstava dobiveno je iz državnoga proračuna.

(Četvrtak, 21 Rujan 2023 14:28)

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom obilježena je 32. obljetnica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade, a središnja svečanost održana je u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorištu Dvorca Eltz.

Medved: „Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli su brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar”

Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovo prigoda zahvaliti hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili Vukovar. Bitku za Vukovar nazvao je prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.
-Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći vukovarskim braniteljima. I danas je Vlada uz Vukovar jer je on ponos Hrvatske. Obveza nam je prenijeti istinu na mlade generacije, a istina je da su Miloševićev velikosrpski režim i jugoslavenska armija pokrenuli brutalnu agresiju na Hrvatsku s posebnim udarom na Vukovar. Naši ratni zapovjednici i hrvatski branitelji uspješno su odolijevali toj brutalnoj agresiji i na tome im hvala. Na nama je danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije – rekao je ministar Medved te dodao kako se Vlada odgovorno odnosi prema hrvatskim braniteljima i gradu Vukovaru istaknuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, proglašenjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta, a vukovarske bolnice memorijalnom i nacionalnom.

Izaslanik predsjednika RH, general pukovnik Siniša Jurković zahvalio je svim hrvatskim braniteljima rekavši kako je bitka za Vukovar bila bitka između Davida i Golijata i bitka kojom je Hrvatska dobila Domovinski rat.

 

Bitka za Vukovar Borković Valerija Lozančić 2023

Borković: „ Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa”

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - mladi Jastreb podsjetio je kako je 14. rujna 1991. godine počeo opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku te da je hrvatsko vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati.
-Prije svega moramo se podsjetiti da smo devedesete godine bili nenaoružani, kao narod prepušteni sami sebi te da je cijela svjetska zajednica bila protiv bilo kakvog oblika hrvatske samostalnosti. Dana 14. rujna 1991. godine počeo je opći napad na nenaoružanu Republiku Hrvatsku, hrvatsko je vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni kako bi se mogli naoružati, a mi smo ovdje, na glavnome pravcu napada, uspjeli zaustaviti snage koje su jurišale iz Srbije na Hrvatsku. U to kratko vrijeme uspjeli smo Hrvatskoj osigurati da uspostavi vojnu silu kako bi se mogla efikasno boriti. Rezultati obrane Vukovara su takvi da su veći nego ukupno djelovanje Hrvatske vojske kroz svih godina rata, dakle za ovih 87 dana obrane Vukovara. Mi smo već 14. rujna imali sustavno organiziranu operativnu snagu jedne brigade koja je svoje ime dobila tek kada smo mogli krenuti kao vojska jer smo do tada djelovali kao pripadnici MUP-a – rekao je Borković dodajući kako će nastaviti podsjećati mlađe naraštaje kako su nastali.

- Sami smo nastali i dužni nismo nikome ništa- naglasio je Borković.

 U svome govoru naglasio je i da Vukovar nikada nije pao.
-Uvijek pitaju, zašto je Vukovar pao. Možemo im samo dogovoriti, nije pao. Vukovar je sravnjen sa zemljom, razoren i ubijen. Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je, kako se tako drugo održao, prkosio i živio – naglasio je Borković dodajući kako također nije istina niti da je Vukovar izdan i da mu hrvatsko vodstvo u Zagrebu nije htjelo pomoći.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar istaknuo je kako se bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar nego cijela Hrvatska.
- Zahvaljujući braniteljima danas se nalazimo u slobodnom hrvatskom gradu Vukovaru, gradu sretnih i zadovoljnih ljudi, gradu ponosa i zajedništva prema Hrvatskoj – poručio je Mažar.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na hrabrost branitelja i njihovu neopisivu ulogu u stvaranju hrvatske države, podsjetnika na način na koji se stvarala Hrvatska vojska.
-Branitelji su odolijevali neprijatelju sve te dane unatoč tome što je bio brojniji, snažniji i tehnički opremljeniji. Ali hrabrost hrvatskih branitelja je bila ta koja je pobijedila. To želimo prenijeti našim vojnikinjama i vojnicima te im osigurati izvrsne materijalne uvijete za daljnje razvijanje- poručio je Banožić.
Najavio je i nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati.

U okviru prigodnog programa u jutarnjim satima ulicama grada svirana je budnica, organiziran je mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz te predstavljen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, kao i prikaz sposobnosti specijalne policije MUP-a i specijalnih snaga OSRH te Počasno-zaštitne bojne. Vukovar su u niskom letu preletjeli i MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata položeni su vijenci i upaljene svijeće.
Koncert su održali Najbolji hrvatski tamburaši.

 

Pročitano 334 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija