NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: Vukovarsko-srijemska županijs

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Županijskoga tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nakon održanoga sastanka kojim je obilježen ovaj dan i u Vukovaru, poslali su priopćenje za javnost u kojem navode:

„U Hrvatskoj 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo o problematici nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

Nažalost, nasilje nad ženama u Hrvatskoj je i dalje goruće pitanje, a kroz direktan rad sa ženama žrtvama primjećujemo da veliki broj njih smatra da su sankcije preblage te da ih nisu u dovoljnoj mjeri zaštićene od zlostavljača, čak i nakon što napuste zlostavljački odnos. Još uvijek se prečesto, ne samo u privatnim razgovorima, nego i u medijskom prostoru, može čuti relativiziranje počinjenog nasilja, opravdavanje počinitelja te okrivljavanje žrtve za ono što joj se dogodilo, što dodatno obeshrabruje ne samo žrtvu koja je prijavila nasilje, nego i one žrtve koje bi to tek trebale napraviti. S obzirom da je nasilje nad ženama nesumnjivo kompleksan društveni problem, nužna je edukacija svih dionika sustava za zaštitu i podršku žrtvama te suradnja među različitim institucijama kako bi se učinkovitije radilo na prevenciji i sankcijama nasilja nad ženama.

FEMICID JE EKSTREMNI OBLIK NASILJA NAD ŽENAMA

Kao ekstreman oblik nasilja nad ženama, ubojstvo žene samo zato što je žena, odnosno femicid, razlikuje se prema uzrocima od drugih vrsta ubojstava i povezan je s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, nejednakom raspodjelom moći između muškaraca i žena, uobičajenim rodnim stereotipima, predrasudama i nasiljem nad ženama. Prema službenim podacima, Hrvatska je među članicama EU-a na trećem mjestu po broju femicida u odnosu na broj stanovnika. Prošle godine počinjeno je 13 femicida, dok ih je ove godine, prema neslužbenim podacima, počinjeno 6. Potrebne su kontinuirane edukacije stručnjaka/inja na temu procjene opasnosti i rizika od femicida te visokorizičnim slučajevima pristupati i rješavati ih s dodatnom posvećenosti. S tim u vezi, pozdravljamo najavljene promjene zakona kojima se osnažuju prava žrtava - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona, a koji su rezultat rada radne skupine osnovane u rujnu 2022. godine. Najavljene izmjene biti će puštene u javno savjetovanje, s ciljem usvajanja i stupanja na snagu u siječnju 2024. godine.

TAMNE BROJKE NASILJA

Događaju se značajni pomaci u smislu sankcioniranja nasilja i pružanju podrške i zaštite žrtvama nasilja, ali je ono i dalje često prekriveno tamnim brojkama. Nikad nećemo saznati koliko žrtava trpi nasilje od strane sebi najbližih osoba. Istraživanja govore da je svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja bilo emocionalnog, fizičkog, ekonomskog i seksualnog. Koliko god danas su žene napredovale u borbi za ravnopravnost, informiranije su i ekonomski neovisnije, još uvijek postoje razni faktori koji otežavaju odlazak od nasilnika kao što su strah, izoliranost od prijatelja i obitelji, osuda društva, sram, trauma koju je doživjela, narušeno samopouzdanje i samopoštovanje, stambeno pitanje, financije, nedostatna podrška sustava i nepovjerenje u isti. Jako je važno da žene ne šute, da prijavljuju nasilje, da ne povlače izjave o nasilju koje su preživjele. Danas je veća dostupnost informacija i puno je više dostupnih specijaliziranih servisa u kojima žene žrtve nasilja mogu potražiti i dobiti pomoć nego prije, primjerice, 10 godina.

Nitko nema pravo upravljati drugom osobom, koristiti moć i kontrolu nad drugom osobom i njezinim životom, a svatko ima pravo na život bez nasilja i obveza društva je da vam u ostvarivanju tog prava i pomogne. Sram i osuda društva treba pripadati počinitelju nasilja, a ne žrtvi!”, navodi se u priopćenju koji potpisuje voditeljica Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ivana Sučić.

 

Pročitano 173 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija