NAJNOVIJE
Održana sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava

Održana je 2. redovna sjednica županijske Koordinacije za ljudska prava na kojoj je, među ostalim, bilo riječ o potrebama i problemima osoba s invaliditetom.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 14:59)
Održana edukacija za obveznike Vukovarsko-srijemske županije

U organizaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vukovarsko–srijemske županije u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je edukacija za obveznike naše županije.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:58)
Zimska služba spremna za zimske uvjete na cestama

Pred nama su zimski uvjeti na cestama pa smo provjerili kako se za ovu situaciju pripremila komunalna Gradska tvrtka Komunalac.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:47)
21 zlato, 12 srebra, 6 bronci, 2 pehara i 3 rekorda za Klub dizača utega Vukovar

Po Kalendaru natjecanja Hrvatskog dizačkog saveza, vikend koji je za nama, bio je pun aktivnosti za hrvatske dizače utega jer je u Osijeku održan trostruki program: Prvenstvo Hrvatske za U17 u obje spolne konkurencije, 3. završno kolo ekipnog Prvenstva Hrvatske za seniore i KUP Republike Hrvatske.

U prvom dijelu natjecanja U17, prema očekivanju, najviše uspjeha imali su članovi Kluba dizača utega "Vukovar", osvojivši impresivnih 39 odličja i to 21 zlato, 12 srebra i 6 bronci.

Titule prvaka Hrvatske u sve tri dizačke discipline su osvojili: Korina Komorski do 40 kg, Tanja Turukalo do 71 kg, Maja Kell do 76 kg, Dunja Kapidžić do 81 kg, Saša Turukalo do 55 kg, Viktor Rendulić do 61 kg, i Sergej Gavrovski +102 kg.

Po tri srebra su pripala Eleni Štefanek do 71 kg, Bruni Prokopu do 67 kg i Borni Burčaku do 73 kg. Dva srebra i broncu je osvojila Ana Đurić do 55 kg, a srebro i dvije bronce su pripali Hanni Tvorek do 55 kg.

Nakon ostvarenog u pojedinačnoj konkurenciji, nije bilo dileme da će i pehari za najuspješniju žensku i mušku ekipu put Vukovara.

Niti ovo natjecanje nije prošlo bez novih državnih rekorda a opet je u fokusu bila Tanja Turukalo, koja je s podignutom težinom od 90 kg u izbačaju postavila nove rekorde za uzraste U15, U17 i U20.

U ženskom Kupu Republike Hrvatske naša mlada ekipa u sastavu Korina Komorski, Manda Braje, Maja Kell, Tanja Turukalo i Nataša Dermiček osvaja je četvrto mjesto.Dizaći utega

Isti plasman imali su i dečki i u Kupu i u završnici ekipnog Prvenstva Hrvatske a ekipu su činili Saša Turukalo, Sergej Gavrovski, Srđan Mrđenov, Nikola Todorović, David Todorović i Kristijan Bertran.

U Osijeku je nastupilo ukupno 18 članova kluba te im klub čestita na ostvarenom uspjehu.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:08)
Jedan vikend, dva natjecanja, puno uspjeha

U nedjelju 3. prosinca, Streljački klub "Grič 7" Vukovar nastupio je u Zagrebu na turniru 47. Mladost Trophy i u Valpovu na prigodnom natjecanju povodom dana grada Valpova.

Na turniru 47. Mladost Trophy, održanom u Domu sportova u Zagrebu, nastupila je Kiara Lemac bok uz bok s predstavnicima još 9 zemalja. Kiara je nastupila u dvije kategorije. U seniorskoj kategoriji u disciplini 10m zračni pištolj žene sudjelovalo je ukupno 40 natjecateljica od čega je Kiara zauzela 27. mjesto s 530 ostvarenih krugova. U kategoriji 10m zračni pištolj juniorke sudjelovalo 19 natjecateljica a Kiara je zauzela 13. mjesto.

Ovaj turnir bio je jedinstvena prilika za susretanje vrhunskih natjecateljima iz različitih zemalja. Međunarodna prisutnost pridonijela je raznolikosti i dinamici natjecanja, omogućavajući razmjenu iskustava.Streljaštvo 3

U sklopu proslave dana grada Valpova, članovi SK "Grič 7" aktivno su sudjelovali na natjecanjima u disciplinama ISSF zračna puška i ISSF zračni pištolj. Natjecanje je okupilo natjecatelje iz različitih klubova naše regije, stvarajući dinamičnu atmosferu i priliku za natjecanje na višoj razini.

Nastupilo je 5 natjecatelja: Dario Kampel i Agata Bunarkić nastupili su u disciplini ISSF zračni pištolj a Petra Budimir, Emi Kavać i Milica Jeremić u disciplini ISSF zračna puška.

Dario Kampel zauzeo je 9. mjesto s 343 ostvarena kruga. Agata Bunarkić zauzela je čvrsto prvo mjesto i time osvojila zlatnu medalju.sk

Djevojke na pušci svoje rezultate okrunile su peharom zauzevši treće mjesto u ekipnom dijelu natjecanja i to u sastavu Emi Kavać, Milica Jeremić i Petra Budimir.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 13:01)
Vukovarski motomrazovi podijelit će 400 paketića

I ove će godine članovi Sportskog moto kluba Golubica Vukovar provesti tradicionalnu akciju Vukovarski motomrazovi kojom božićnim paketićima daruju djecu u potrebi.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:38)
Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge

Hrvatski zavod za zapošljavanje uveo je nove digitalne usluge.

(Srijeda, 06 Prosinac 2023 12:17)

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja Foto: Marija Molnar

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE, SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE

- Tema dojenja iznimno je važna, posebice u našem radu kao ustanove primarne zdravstvene zaštite čija je osnovna zadaća promocija zdravog života, zdravstvene kulture, preventivnih programa i svega drugog gdje možemo pridonijeti boljem zdravstvenom stanju naših građana. Dojenje kao sam početak života jednog djeteta i čovjeka vrlo je važno u sklopu aktivnosti koje radimo - naglasio je dr. Zvonimir Gvozdanović, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

U sklopu ove zdravstvene ustanove koja pokriva područje od Iloka do šire okolice Vukovara, na površini većoj od 500 četvornih kilometara, funkcionira Savjetovalište za roditelje u kojem se organiziraju besplatni tečajevi za trudnice i gdje se ujedno mogu dobiti sve informacije o dobrobitima dojenja.

Ovaj je događaj u okviru obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja organiziran kao druženje patronažnih sestara, majki i očeva te općenito građana tijekom kojeg su mogli postavljati pitanja o dojenju, trudnoći i sl. Ujedno su dijeljeni i informativni te promotivni materijali o trudničkim tečajevima i dobrobitima dojenja.

OVE GODINE VEĆI POSTOTAK DOJENIH BEBA

- Godinama održavamo tečajeve za trudnice i to četiri puta godišnje. Već tada buduće se majke upoznaju s dojenjem, a imamo i posebne radionice o dojenju u okviru tečaja. Dodatno, u Savjetovalištu za roditelje koje se u Vukovaru na adresi Nikole Tesle br.1 održava svakog prvog četvtka u mjescu od 10 do 11 sati, a u Iloku ovisno o dogovoru zainteresiranih, može se doznati sve o dobrobitima dojenja, poteškoćama u dojenju i sl. Trudnički su tečajevi besplatni, sufinanciraju ih Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a osim patronažnih sestara angažirani su i pedijatri, primalje, ginekolozi, stomatolozi i fizioterapeuti. Na zadnjem tečaju smo uključili i savjetnicu za auto sjedalice -

objasnila je patronažna sestra Vesna Miljević Rapčak, naglašavajući i da za njihove trudničke tečajeve vlada veliki interes.

Upitali smo je i kakav je interes majki s našeg područja za dojenje

- Taj interes dolazi, rekla bih, u intervalima. Prošle sam godine npr.na terenu imala veći postotak beba na adaptiranom mlijeku, ove pak veći je postotak dojenih beba. Ovisi to o mnogim faktorima, prvenstveno o educiranosti majke u trudnoći, pozitivnim iskustvima o dojenju iz prijašnjih trudnoća, ali i o zdravstvenom sustavu – naglasila je Miljević Rapčak, ističući da je majčino mlijeko najbolji odabir i za majku i za novorođenče.

DOBROBITI ZA DIJETE, MAJKU I ZAJEDNICU

Brojne su dobrobiti dojenja kako za dijete, tako i za majku, ali i za širu zajednicu. Majčino je mlijeko prirodni način prehrane za dojenčad i malu djecu. Sadrži optimalnu količinu bjelančevina, masti, šećera, vode i ostalih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Sadrži i protutijela koja štite dijete od bakterija i virusa. Dojena su djeca stoga manje sklona upalama dišnog sustava i uha te akutnim bolestima probavnoga trakta. Također, dojena djeca imaju nižu stopu pojave iznenadne smrti (SIDS) tijekom prve godine života i nižu stopu šećerne bolesti, pretilosti, povišenih razina masnoće u krvi te razvoja astme u kasnijoj životnoj dobi. Dojenje ima i niz dobrobiti za majku, od toga da dojenjem majke sagorijevaju dodatne kalorije, da se umanjuju krvarenja nakon poroda i smanjuje mogućnost slabokrvnosti do toga da se dojenjem smanjuje rizik od pojave karcinoma jajnika i dojke te bolesti krvih žila. Ujedno majka dojenjem pruža sigurnost i zadovoljstvo djetetu i sebi. Što se dobrobiti dojenja za širu zajednicu tiče, dojena djeca rjeđe posjećuju liječnike pa to donosi znatne uštede na zdravstvenim troškovima, dok majke dojene djece rjeđe koriste bolovanje. Dojenjem se značajno utječe i na zaštitu okoliša jer nema plastičnoga otpada.

Obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja podržali su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija

- Naš ured treću godinu zaredom sufinancira savjetovališta u Domovima zdravlja Vinkovci, Županja i Vukovar. Iznimno je važno podržavati i educirati roditelje i buduće majke o važnosti i dobrobiti dojenja. Te edukacije svakako doprinose kvaliteti života budućih majki i onih koje to planiraju postati. Važno je da se u Vukovaru provode ovakve edukacije, tako da naše sugrađanke ne moraju tražiti tečajeve negdje drugdje - naglasila je Martina Romoda, viša stručna suradnica za zdravstvo u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije

U ime Grada Vukovara obilježavanju je nazočila Ines Pavlović iz Upravnoga odjela za društvene djelatnosti.

AUTOSJEDALICE VEĆINA NE KORISTI PRAVILNO

Kao dodatni sadržaj ovom obilježavanju bio je i štand s informativnim i promotivnim materijalima o pravilnom korištenju autosjedalice. Građanima je za informacije na raspolaganju bila Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice u udruzi Roda.

- Postoji velika potreba za ovim tipom savjetovanja. Iako su autosjedalice zakonska obveza, statistička istraživanja pokazuju da se u velikom postotku ne koriste, a i kada se koriste, to je u velikom postotku na nepravilan način. Potičemo roditelje da uvijek koriste autosjedalice i bez iznimke, čak i za najkraće udaljenosti kao i da ih koriste uvijek na pravilan način – istaknula je Klasni.

Natasa Klasni Marija Molnar 2023

Za početak autosjedalicu treba pravilno pričvrstiti i mora biti primjerena djetetovom uzrastu. Idući je korak pravilno učvrstiti dijete u autosjedalicu.

- Ponekad je roditeljima gnjavaža koristiti autosjedalicu, npr. zimi je potrebno prije zakopčavanja u autosjedalcu djetetu skinuti jaknu i njome je pokriti kao dekom. Ljeti pak, roditeljima je često problem vaditi dijete iz automobila kada moraju obaviti neku obvezu pa nisu rijetka izvješća o prolaznicima koji prijavljuju djecu ostavljenu i zaključanu u automobilu – naglasila je Klasni.

Pročitano 246 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija