NAJNOVIJE
Posvećen obnovljeni katolički križ u Ulici Šamac u Vukovaru

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac sa suradnicima obišao je obnovljeni križ u Ulici Šamac.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:18)
U Dunavu pronađeno tijelo utopljenika

U 13-46 sati policija je zaprimila dojavu da je u rijeci Dunav u Vukovaru uočeno mrtvo tijelo.

(Petak, 26 Srpanj 2024 15:16)
Vukovarsko-srijemska županija nagradila najuspješnije na Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima uručene su nagrade i priznanja najboljim društvima na 25. Županijskoj smotri dječjih folklornih skupina održanoj u Vinkovcima 8. i 9. lipnja ove godine u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Ukupni pobjednik smotre je mješovita skupina KUD-a „Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci koja će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na državnoj smotri, Festivalu dječjeg folklora Hrvatske, koja će u listopadu biti održana u Vinkovcima.

(Petak, 26 Srpanj 2024 13:57)
Za namjerno izazivanje prometne nesreće određen istražni zatvor od mjesec dana

Osumnjičeni 57-godišnjak, koji je u namjerno izazvanoj prometnoj nesreći želio usmrtiti suvozačicu u automobilu, prvo je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske dok je kaznena prijava protiv njega upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:50)
Policija otkrila mladića koji je otuđio motocikl u Vukovaru

Policijski službenici PP Vukovar su kriminalističkim istraživanjem utvrdili kako je 25-godišnjak iz Vukovara u vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđio neregistrirani motocikl koji je potom prodao nepoznatoj osobi iz Zagreba čime je vlasnika oštetio za nekoliko tisuća eura.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:48)
Ozlijeđen alkoholizirani biciklist na cesti prema Pačetinu

Jučer i danas na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, tri s materijalnom štetom (Tovarnik, Vukovar, Vinkovci) te jedna s ozlijeđenom osobom (cesta Bršadin-Pačetin) gdje je sinoć oko 20 sati lakše ozlijeđen 29-godišnji biciklist koji je, zbog utjecaja alkohola u organizmu (2,28 g/kg), prilikom skretanja s ceste Bršadin-Nuštar udesno na cestu prema Pačetinu, izgubio nadzor nad biciklom i sletio u cestovni kanal.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:46)
Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja korita rijeke Dunav

Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ organizira sutra, 27. 7. , tradicionalnu ekološku ronilačku akciju čišćenja dijela korita rijeke Dunav u Vukovaru.

(Petak, 26 Srpanj 2024 12:31)

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja Foto: Marija Molnar

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE, SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE

- Tema dojenja iznimno je važna, posebice u našem radu kao ustanove primarne zdravstvene zaštite čija je osnovna zadaća promocija zdravog života, zdravstvene kulture, preventivnih programa i svega drugog gdje možemo pridonijeti boljem zdravstvenom stanju naših građana. Dojenje kao sam početak života jednog djeteta i čovjeka vrlo je važno u sklopu aktivnosti koje radimo - naglasio je dr. Zvonimir Gvozdanović, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

U sklopu ove zdravstvene ustanove koja pokriva područje od Iloka do šire okolice Vukovara, na površini većoj od 500 četvornih kilometara, funkcionira Savjetovalište za roditelje u kojem se organiziraju besplatni tečajevi za trudnice i gdje se ujedno mogu dobiti sve informacije o dobrobitima dojenja.

Ovaj je događaj u okviru obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja organiziran kao druženje patronažnih sestara, majki i očeva te općenito građana tijekom kojeg su mogli postavljati pitanja o dojenju, trudnoći i sl. Ujedno su dijeljeni i informativni te promotivni materijali o trudničkim tečajevima i dobrobitima dojenja.

OVE GODINE VEĆI POSTOTAK DOJENIH BEBA

- Godinama održavamo tečajeve za trudnice i to četiri puta godišnje. Već tada buduće se majke upoznaju s dojenjem, a imamo i posebne radionice o dojenju u okviru tečaja. Dodatno, u Savjetovalištu za roditelje koje se u Vukovaru na adresi Nikole Tesle br.1 održava svakog prvog četvtka u mjescu od 10 do 11 sati, a u Iloku ovisno o dogovoru zainteresiranih, može se doznati sve o dobrobitima dojenja, poteškoćama u dojenju i sl. Trudnički su tečajevi besplatni, sufinanciraju ih Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a osim patronažnih sestara angažirani su i pedijatri, primalje, ginekolozi, stomatolozi i fizioterapeuti. Na zadnjem tečaju smo uključili i savjetnicu za auto sjedalice -

objasnila je patronažna sestra Vesna Miljević Rapčak, naglašavajući i da za njihove trudničke tečajeve vlada veliki interes.

Upitali smo je i kakav je interes majki s našeg područja za dojenje

- Taj interes dolazi, rekla bih, u intervalima. Prošle sam godine npr.na terenu imala veći postotak beba na adaptiranom mlijeku, ove pak veći je postotak dojenih beba. Ovisi to o mnogim faktorima, prvenstveno o educiranosti majke u trudnoći, pozitivnim iskustvima o dojenju iz prijašnjih trudnoća, ali i o zdravstvenom sustavu – naglasila je Miljević Rapčak, ističući da je majčino mlijeko najbolji odabir i za majku i za novorođenče.

DOBROBITI ZA DIJETE, MAJKU I ZAJEDNICU

Brojne su dobrobiti dojenja kako za dijete, tako i za majku, ali i za širu zajednicu. Majčino je mlijeko prirodni način prehrane za dojenčad i malu djecu. Sadrži optimalnu količinu bjelančevina, masti, šećera, vode i ostalih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Sadrži i protutijela koja štite dijete od bakterija i virusa. Dojena su djeca stoga manje sklona upalama dišnog sustava i uha te akutnim bolestima probavnoga trakta. Također, dojena djeca imaju nižu stopu pojave iznenadne smrti (SIDS) tijekom prve godine života i nižu stopu šećerne bolesti, pretilosti, povišenih razina masnoće u krvi te razvoja astme u kasnijoj životnoj dobi. Dojenje ima i niz dobrobiti za majku, od toga da dojenjem majke sagorijevaju dodatne kalorije, da se umanjuju krvarenja nakon poroda i smanjuje mogućnost slabokrvnosti do toga da se dojenjem smanjuje rizik od pojave karcinoma jajnika i dojke te bolesti krvih žila. Ujedno majka dojenjem pruža sigurnost i zadovoljstvo djetetu i sebi. Što se dobrobiti dojenja za širu zajednicu tiče, dojena djeca rjeđe posjećuju liječnike pa to donosi znatne uštede na zdravstvenim troškovima, dok majke dojene djece rjeđe koriste bolovanje. Dojenjem se značajno utječe i na zaštitu okoliša jer nema plastičnoga otpada.

Obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja podržali su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija

- Naš ured treću godinu zaredom sufinancira savjetovališta u Domovima zdravlja Vinkovci, Županja i Vukovar. Iznimno je važno podržavati i educirati roditelje i buduće majke o važnosti i dobrobiti dojenja. Te edukacije svakako doprinose kvaliteti života budućih majki i onih koje to planiraju postati. Važno je da se u Vukovaru provode ovakve edukacije, tako da naše sugrađanke ne moraju tražiti tečajeve negdje drugdje - naglasila je Martina Romoda, viša stručna suradnica za zdravstvo u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije

U ime Grada Vukovara obilježavanju je nazočila Ines Pavlović iz Upravnoga odjela za društvene djelatnosti.

AUTOSJEDALICE VEĆINA NE KORISTI PRAVILNO

Kao dodatni sadržaj ovom obilježavanju bio je i štand s informativnim i promotivnim materijalima o pravilnom korištenju autosjedalice. Građanima je za informacije na raspolaganju bila Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice u udruzi Roda.

- Postoji velika potreba za ovim tipom savjetovanja. Iako su autosjedalice zakonska obveza, statistička istraživanja pokazuju da se u velikom postotku ne koriste, a i kada se koriste, to je u velikom postotku na nepravilan način. Potičemo roditelje da uvijek koriste autosjedalice i bez iznimke, čak i za najkraće udaljenosti kao i da ih koriste uvijek na pravilan način – istaknula je Klasni.

Natasa Klasni Marija Molnar 2023

Za početak autosjedalicu treba pravilno pričvrstiti i mora biti primjerena djetetovom uzrastu. Idući je korak pravilno učvrstiti dijete u autosjedalicu.

- Ponekad je roditeljima gnjavaža koristiti autosjedalicu, npr. zimi je potrebno prije zakopčavanja u autosjedalcu djetetu skinuti jaknu i njome je pokriti kao dekom. Ljeti pak, roditeljima je često problem vaditi dijete iz automobila kada moraju obaviti neku obvezu pa nisu rijetka izvješća o prolaznicima koji prijavljuju djecu ostavljenu i zaključanu u automobilu – naglasila je Klasni.

Pročitano 468 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija