NAJNOVIJE
Milorad Pupovac (SDSS) izabran je za predsjednika Odbora za nacionalne manjine

Izborom predsjednika i članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor u petak je kompletirao sastave svih svojih radnih tijela, za predsjednika spomenutog Odora izabrao je SDSS-a Milorada Pupovca. Izabrao ga je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim. Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto. DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora.  Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13.

(Petak, 21 Lipanj 2024 14:00)
DP neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel i saborska zastupnica Ivana Mujkić održali su konferenciju za medije na temu današnjeg glasovanja u Hrvatskome saboru.

Domovinski pokret neće podržati Izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s obzirom da ono sadržava elemente rodne ideologije, kao i nedovoljno suvremen stav oko pojedinih pitanja vezanih uz odluke WHO-a i nekih drugih instanci. Drugim riječima, pravobraniteljica vodi politiku koja je puno više globalističkog, nego suverenističkog karaktera. Što se tiče prijedloga Milorada Pupovca za kandidata za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, jednako tako Domovinski pokret će biti protiv.

Zastupnica Mujkić naglasila je da Domovinski pokret ostaje pri svojim uvjerenjima i stavovima. Vezano za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova smatramo da njeni stavovi apsolutno nisu u skladu s osnovnim biološkim postavkama i zdravom logikom. Hrvatska treba imati jasan stav, a mi sebi kao država ne možemo dozvoliti da čekamo nekakvu međunarodnu krovnu organizaciju koja će donijeti odluku, a onda tu odluku spustiti na nacionalnu razinu.

Upravo je jedna od glavnih zadaća pravobraniteljice borba za ravnopravnost spolova i stoga je jasno da se ovim izvješćem učinio ozbiljan propust s nedovoljno jasnim stavom oko sudjelovanja transrodnih osoba u sportskim natjecanjima.

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:43)
Prvenstvo Hrvatske u sportskoj gimnastici u Osijeku 21.- 23. lipnja 2024.

Nakon prvog dijela sezone u GK Vukovar stigle su odlične vijesti od delegate Hrvatskog gimnastičkog saveza za regiju Istok. Dvije ekipe GK Vukovar izborile su nastup na Ekipno prvenstvo Hrvatske. Za ekipu u kategoriji Mlađe juniorke natjecat će se Lea Služek, Iris Špehar, Mia Lozančić i Livija Horvat.. Za ekipu u kategoriji Mlađe seniorke natjecat će se Valentina Mrkonja, Monika Zovko, Nika Budim, Ela Vojtkiv i Miljana Poznanović. Ana Vuk i Angelina Cvetković su izborile pravo nastupa, ali ovaj puta, zbog drugih obaveza, neće nastupiti na državnom prvenstvu.Gimnastika 2

Na završnici KUPA Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji nastup su izborile kadetkinja Franka Markešić i juniorke Maja Marković, Helena Badanjak, Atina Simić i Olivera Gavrilović. Na žalost juniorka Vita Panza ne može nastupiti, iako je izborila pravo nastupa.

Ukupno će na Ekipnom prvenstvu Hrvatske i Završnici KUPA Hrvatske u Obaveznom programu GK predstavljati 14 natjecateljica.

Veliki je to uspjeh za vukovarsku gimnastiku i dokaz kvalitetnog rada u GK Vukovar.

Natjecanja ženske sportske gimnastike održava se u dvorani Gradski vrt, Apsolutni program u petak 21.6. Slobodni program u subotu 22.06. i Obavezni program u nedjelju 23.06. 2024.Gimnastika 3

 

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:34)
Završna svečanost za polaznike rekreativnih programa gimnastičkog kluba Vukovar

Kraj školske godine u vukovarskom gimnastičkom klubu uvijek je rezerviran za članove rekreativnih grupa. U gimnastičkoj dvorani pred brojnom publikom nastupili su svi članovi rekreativnih grupa, polaznici različitih rekreativnih programa. Svečano polaganje održano se 18. lipnja u gimnastičkoj dvorani. U prvom dijelu svoje umijeće i sposobnosti pokazali su najmlađi polaznici, članovi predškolske grupe i oni su polagali program Gimnastička igraonica. Drugi dio je bio rezerviran za školarce, polaznike programa Gimnastička početnica i Škola gimnastike.Gimnastika 5

Predškolci su bili najzanimljiviji, jer je s njima uvijek veselo. Publika je uživala u vježbama , koje su najmlađe gimnastičarke i gimnastičari, pod vodstvom trenera, vrlo vješto svladali. Školarci su, pod vodstvom trenera pokazali elemente, koji su bili u programu. Sve je ocijenjeno od strane sutkinja , licenciranih u Hrvatskom gimnastičkom savezu.

Ukupno je 61 polaznik uspješno položilo rekreativne programe: program Gimnastičke igraonice položilo 35 članova, program Gimnastičke početnice položilo je 13 članova i program Škole gimnastike položilo je 13 članova GK Vukovar.

Vukovarskim gimnastičkim rekreativcima ljetni odmor počinje krajem mjeseca, a nastavak i upis novih članova biti će u rujnu s početkom nove školske godine.Gimnastika 6

(Petak, 21 Lipanj 2024 10:31)
Počinju besplatni Sportski praznici, mjesta za prijavu još ima

U Osnovnoj školi Mitnica i ovoga su ljeta organizirani Sportski praznici. Riječ je o besplatnom ljetnom sportsko-edukativnom programu koji se od 2021. godine provodi uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta i u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom s ciljem uključivanja što većeg broja osnovnoškolaca u organizirani oblik tjelesne aktivnosti.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:28)
Obavijest o suzbijanju komaraca

Dana 20. i 21. lipnja 2024. g. u vremenu od 20 - 23 h Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. tretirat će komarce sa zemlje na području grada Vukovara:

  • 20. 6.  2024. – tretman sa zemlje – Borovo naselje, Lipovača, Lužac, Adica, Priljevo
  • 21. 6. 2024. - tretman sa zemlje - središte grada , Adica, Sotin, Mitnica, Sajmište, Vučedol

Koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva RH i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Ipak mole se građani koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dopuste tretiranje, akcija će se obaviti sljedećeg dana, odnosno kada to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:18)
U Vukovarskom vodotornju održana prezentacija dječje mobilne aplikacije Tales of Mello

U Vukovarskom vodotornju održana je prezentacija i launch nove, dječje mobilne aplikacije Tales of Mello koja dolazi iz hrvatske IT tvrtke Daidream sa sjedištem u Vukovaru. Autor ideje o Mellu je mladi Vukovarac s njemačkom adresom Nevio Burić, otac troje djece (11, 6 i 1 godina) koji je čitajući im bajke došao na ideju o razvijanju aplikacije. Kako ističe, aplikacija će revolucionarizirati dječje čitanje, a nastala je kao roditeljski odgovor na pitanje može li vrijeme koje djeca neminovno provode uz (mobilne) ekrane biti kvalitetno, zdravo i zabavno.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 16:02)

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja

U Vukovaru obilježen Nacionalni tjedan dojenja Foto: Marija Molnar

Već tradicionalno, u tjednu od 1. do 7. listopada svake godine u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni tjedan dojenja. Cilj je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Svjesni važnosti dojenja za zdrav rast i razvoj djeteta kao i za zdravlje majke, iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ove su godine poslali poruku o važnosti suradnje u pružanju podrške dojenju i promicanju dojenja, pa se obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja odvija pod geslom Za dojenje zajedno. Tjedan je obilježen i u Vukovaru gdje su u središtu grada djelatnici Doma zdravlja Vukovar pripremili štand s promotivnim materijalima o važnosti dojenja te zainteresiranim građanima odgovarali na pitanja.

TEČAJEVI ZA TRUDNICE, SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE

- Tema dojenja iznimno je važna, posebice u našem radu kao ustanove primarne zdravstvene zaštite čija je osnovna zadaća promocija zdravog života, zdravstvene kulture, preventivnih programa i svega drugog gdje možemo pridonijeti boljem zdravstvenom stanju naših građana. Dojenje kao sam početak života jednog djeteta i čovjeka vrlo je važno u sklopu aktivnosti koje radimo - naglasio je dr. Zvonimir Gvozdanović, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.

U sklopu ove zdravstvene ustanove koja pokriva područje od Iloka do šire okolice Vukovara, na površini većoj od 500 četvornih kilometara, funkcionira Savjetovalište za roditelje u kojem se organiziraju besplatni tečajevi za trudnice i gdje se ujedno mogu dobiti sve informacije o dobrobitima dojenja.

Ovaj je događaj u okviru obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja organiziran kao druženje patronažnih sestara, majki i očeva te općenito građana tijekom kojeg su mogli postavljati pitanja o dojenju, trudnoći i sl. Ujedno su dijeljeni i informativni te promotivni materijali o trudničkim tečajevima i dobrobitima dojenja.

OVE GODINE VEĆI POSTOTAK DOJENIH BEBA

- Godinama održavamo tečajeve za trudnice i to četiri puta godišnje. Već tada buduće se majke upoznaju s dojenjem, a imamo i posebne radionice o dojenju u okviru tečaja. Dodatno, u Savjetovalištu za roditelje koje se u Vukovaru na adresi Nikole Tesle br.1 održava svakog prvog četvtka u mjescu od 10 do 11 sati, a u Iloku ovisno o dogovoru zainteresiranih, može se doznati sve o dobrobitima dojenja, poteškoćama u dojenju i sl. Trudnički su tečajevi besplatni, sufinanciraju ih Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, a osim patronažnih sestara angažirani su i pedijatri, primalje, ginekolozi, stomatolozi i fizioterapeuti. Na zadnjem tečaju smo uključili i savjetnicu za auto sjedalice -

objasnila je patronažna sestra Vesna Miljević Rapčak, naglašavajući i da za njihove trudničke tečajeve vlada veliki interes.

Upitali smo je i kakav je interes majki s našeg područja za dojenje

- Taj interes dolazi, rekla bih, u intervalima. Prošle sam godine npr.na terenu imala veći postotak beba na adaptiranom mlijeku, ove pak veći je postotak dojenih beba. Ovisi to o mnogim faktorima, prvenstveno o educiranosti majke u trudnoći, pozitivnim iskustvima o dojenju iz prijašnjih trudnoća, ali i o zdravstvenom sustavu – naglasila je Miljević Rapčak, ističući da je majčino mlijeko najbolji odabir i za majku i za novorođenče.

DOBROBITI ZA DIJETE, MAJKU I ZAJEDNICU

Brojne su dobrobiti dojenja kako za dijete, tako i za majku, ali i za širu zajednicu. Majčino je mlijeko prirodni način prehrane za dojenčad i malu djecu. Sadrži optimalnu količinu bjelančevina, masti, šećera, vode i ostalih tvari potrebnih za rast i razvoj djeteta. Sadrži i protutijela koja štite dijete od bakterija i virusa. Dojena su djeca stoga manje sklona upalama dišnog sustava i uha te akutnim bolestima probavnoga trakta. Također, dojena djeca imaju nižu stopu pojave iznenadne smrti (SIDS) tijekom prve godine života i nižu stopu šećerne bolesti, pretilosti, povišenih razina masnoće u krvi te razvoja astme u kasnijoj životnoj dobi. Dojenje ima i niz dobrobiti za majku, od toga da dojenjem majke sagorijevaju dodatne kalorije, da se umanjuju krvarenja nakon poroda i smanjuje mogućnost slabokrvnosti do toga da se dojenjem smanjuje rizik od pojave karcinoma jajnika i dojke te bolesti krvih žila. Ujedno majka dojenjem pruža sigurnost i zadovoljstvo djetetu i sebi. Što se dobrobiti dojenja za širu zajednicu tiče, dojena djeca rjeđe posjećuju liječnike pa to donosi znatne uštede na zdravstvenim troškovima, dok majke dojene djece rjeđe koriste bolovanje. Dojenjem se značajno utječe i na zaštitu okoliša jer nema plastičnoga otpada.

Obilježavanje Nacionalnoga tjedna dojenja podržali su Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija

- Naš ured treću godinu zaredom sufinancira savjetovališta u Domovima zdravlja Vinkovci, Županja i Vukovar. Iznimno je važno podržavati i educirati roditelje i buduće majke o važnosti i dobrobiti dojenja. Te edukacije svakako doprinose kvaliteti života budućih majki i onih koje to planiraju postati. Važno je da se u Vukovaru provode ovakve edukacije, tako da naše sugrađanke ne moraju tražiti tečajeve negdje drugdje - naglasila je Martina Romoda, viša stručna suradnica za zdravstvo u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije

U ime Grada Vukovara obilježavanju je nazočila Ines Pavlović iz Upravnoga odjela za društvene djelatnosti.

AUTOSJEDALICE VEĆINA NE KORISTI PRAVILNO

Kao dodatni sadržaj ovom obilježavanju bio je i štand s informativnim i promotivnim materijalima o pravilnom korištenju autosjedalice. Građanima je za informacije na raspolaganju bila Nataša Klasni, savjetnica za autosjedalice u udruzi Roda.

- Postoji velika potreba za ovim tipom savjetovanja. Iako su autosjedalice zakonska obveza, statistička istraživanja pokazuju da se u velikom postotku ne koriste, a i kada se koriste, to je u velikom postotku na nepravilan način. Potičemo roditelje da uvijek koriste autosjedalice i bez iznimke, čak i za najkraće udaljenosti kao i da ih koriste uvijek na pravilan način – istaknula je Klasni.

Natasa Klasni Marija Molnar 2023

Za početak autosjedalicu treba pravilno pričvrstiti i mora biti primjerena djetetovom uzrastu. Idući je korak pravilno učvrstiti dijete u autosjedalicu.

- Ponekad je roditeljima gnjavaža koristiti autosjedalicu, npr. zimi je potrebno prije zakopčavanja u autosjedalcu djetetu skinuti jaknu i njome je pokriti kao dekom. Ljeti pak, roditeljima je često problem vaditi dijete iz automobila kada moraju obaviti neku obvezu pa nisu rijetka izvješća o prolaznicima koji prijavljuju djecu ostavljenu i zaključanu u automobilu – naglasila je Klasni.

Pročitano 435 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija