NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Danas se s tugom prisjećamo žrtava Borova naselja i stravičnog ratnog zločina

Danas se s tugom prisjećamo žrtava Borova naselja i stravičnog ratnog zločina Foto: Grad Vukovar

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavlja se danas u gradskoj četvrti Borovo naselje kada se prisjećamo stradanja te gradske četvrti u Domovinskom ratu.

Učenici osnovnih škola od 8 sati zapalit će svijeće na Križnom putu od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske u programu pod nazivom "Put sjećanja i svjetlosti". Prigodni programom pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”, ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca u čijem podrumu je tijekom velikosrpske agresije bio odjel vukovarske Ratne bolnice, ali i sklonište za brojne civile, obilježit će se 32. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti. Program počinje u 9 sati i 30 minuta.

Nakon komemorativnog programa uslijedi će hodnja Križnim putem – Kolonom sjećanja ulicama Borova naselja, u crkvi Gospe Fatimske bit će služena sveta misa za žrtve Borova naselja za Domovinu. U 12 sati i 30 minuta pod nazivom „Svjedočenjem protiv zaborava” odat će se počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima 1991. godine u selu Borovo na obali Dunava, a u 13 sati će se paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Farma Lovas” odati počast žrtvama.

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”, u 13.30 sati paljenjem svijeća podno Spomen-obilježja osobama nestalima u Domovinskom ratu, odat će se počast svim osobama za kojima se još uvijek traga i čija je sudbina nepoznata pune 32 godine.

Podsjetimo, u sklopu tvornice Borovo nalazilo se skladište Borovo commerca koje je ratne 1991. godine bilo sklonište za tisuću građana. Krajem rujna, s obzirom na stanje u vukovarskoj bolnici, Borovo commerce organizirao se kao pričuvna ratna bolnica jer su ranjenici sve teže dolazili do središta grada gdje je smještena. U skloništu je boravilo oko 600 civila i 250 ranjenika. Posljednji premještaj ranjenika iz bolnice u Borovo commerce bio je 8. studenoga kada je otpremljeno oko 30 ranjenika. Stanje se pogoršalo kada je presječena komunikacija između središta grada i Borova naselja te im je prekinut dotok pomoći. Netom prije pada obrane grada bilo je jasno kako je Borovo commerce meta agresora u čije se skladište povuklo više od 1.500 stanovnika gradske četvrti Borovo naselje. U jutarnjim satima 20. studenog tenkovima su, iza 9 sati ujutro, počeli razarati sklonište. Tvornica se zapalila i bilo je jasno da će biti pokorena. Uslijedila je dogovorena predaja, a na izlasku zarobljenika prema vozilima započeli su napadi i odvođenja. Odvedeni iz kolone rijetko su se vraćali. Obuća koja je postala simbol branitelja, visoke žute čizme koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde, tzv. Zenge, bile su kobne za smještene u Borovo commercu. Svi koji su ih imali na nogama bili su odvođeni iz kolone i ubijani. Na dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba. U tri mjeseca opsade u gradskoj četvrti poginulo je 176 civila i branitelja. Nestalima se vodi još gotovo 50 osoba odvedenih iz Borovo commerca, a dio odvedenih je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas”.

Naše novinarske ekipe bit će na terenu i o svemu vas pravovremeno informirati.

Pročitano 428 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija