NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Na današnji dan prisjećamo se žrtava Veleprometa i Ovčare

Na današnji dan prisjećamo se žrtava Veleprometa i Ovčare Foto: HRV/Ž.K.

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada, a na današnji dan prisjećamo se žrtava koncentracijskog logora Velepromet i ubijenih na Ovčari, ali i onih koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate. 

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovar 1991. danas u 9 sati odat će se počast polaganjem vijenaca na spomen-ploču i minutom šutnje za sve poginule i ubijene na mjestu koncentracijskog logora Velepromet, na adresi Sajmište 132, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ogranka grad Vukovara. Nakon toga služit će se sveta misa.

U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održat će se prigodni program i molitva kod spomen-obilježja te će prema Ovčari krenuti 16. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” koji organizira Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U 13 sati kod spomen-obilježja i masovne grobnice „Ovčara” položit će se vijenci te će se održati prigodni program i molitva pod sloganom „Ovčara – vječna rana”.

Obilježavanje će završiti služenjem svete mise za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, žrtve masovne grobnice Ovčara u Crkvi sv. Filipa i Jakova u 14:30 sati.

U Hrvatskom domu Vukovar s početkom u 17 sati održat će se 19. novinarsko - književni susret "Grad-to ste vi". Susret se utemeljuje kao manifestacija koja će sačuvati uspomenu na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića te na sve žrtve Domovinskog rata. Organizatori ovog događaja su Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar i Društvo hrvatskih književnika, dok je suorganizator Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar. Na susretu će govoriti književnice Ani Galović i Tanja Belobrajdić.

U isto vrijeme odat će se počast u spomen na posljednju predaju u Borovu naselju u spomen-parku poginulim i nestalim zaposlenicima Borova. 

NAJVEĆI ZLOČINI NA TLU EUROPE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA

Podsjetimo, koncentracijski logor Velepromet bio je jedan od najvećih logora na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata, a u njemu je od 18. do 20. studenoga 1991. godine bilo zatočeno oko 10 tisuća osoba. Najmlađa osoba ubijena na Veleprometu imala je samo 14 godina. Koncentracijski logor Velepromet otvoren je polovicom rujna 1991., a zatvoren u ožujku 1992. godine.

Prije 32. godine dogodio se i najveći zločin na ovim prostorima kada je iz vukovarske bolnice odvedeno 260 ranjenika i civila, a njih 200 je svirepo ubijeno na Ovčari. Preostalih 60 zatočenika odvedenih iz bolnice još uvijek nije pronađeno. Među ubijenima na Ovčari bio je i ratni dragovoljac Francuz Jean-Michel Nicolier te naši kolege urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina.  Njima u spomen Hrvatski radio Vukovar danas emitira prilagođen program.

Naše novinarske ekipe cijeloga dana su na terenu i pravovremeno će vas informirati. Slušajte program Hrvatskog radija Vukovar, čitajte aktualnosti na portalu Hrv.hr i pratite nas na našim društvenim mrežama.

Pročitano 303 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija