NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ

Završen još jedan uspješan projekt RA VSŽ Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je završna konferencija projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, ukupne vrijednosti 3.468.672,88 eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava. Projekt je započeo 1. travnja 2019., a završava 31. prosinca 2023. godine.

-Zadovoljni smo provedbom projekta i trenutno smo na nekih 75% iskorištenosti sredstava. Naše usluge su bez naknade i zapravo sve jedinice lokalne samouprave s područja naše županije nam se mogu javiti, a mi ćemo im pomoći u pripremi i provedbi projekata - istaknula je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko – srijemske županije Zrinka Čobanković.

Provedbom projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“ osiguran je kontinuitet u usmjeravanju razvojnih procesa kako bi se nastavio trend povećanja konkurentnosti, rasta kvalitete života i održivog razvoja na našem području, a projekt je, poručuju, od velike važnosti za razvoj cijele županije. Tijekom nepunih pet godina trajanja projekta RA VSŽ je bez naknade pružala tehničku pomoć javnopravnim tijelima s područja županije putem pripreme i provedbe razvojnih programa i projekata od interesa za razvoj županije, izrade županijske razvojne strategije i drugih strateških i provedbenih dokumenata te aktivnosti educiranja, savjetovanja i informiranja javnopravnih tijela.

-Osobno sam jako sretna što se projekt privodi kraju zato što imamo jako dobru iskorištenost sredstava. Projekt je bio opsežan i trajao je gotovo četiri i pol godine. Dolazak velikog broja suradnika i kolega na današnju završnu konferenciju pokazuje kako smo zapravo napravili dobar posao i opravdali njihova očekivanja te vjerujemo kako će se daljnja suradnja s njima nastaviti - rekla je voditeljica projekta Marija Saračević.

Kroz provedbu ovog projekta RA VSŽ sudjelovala je u pripremi i/ili provedbi na više od 190 razvojnih projekata koji su isključivo financirani europskim strukturnim investicijskim fondovima – ESI fondovima. U evaluaciji je trenutno još 35 projekata čija je priprema financirana kroz provedbu ovog projekta, a odluka se očekuje u narednom razdoblju. Ukupna vrijednost projekata u evaluaciji iznosi 45,8 milijuna eura, od čega 35,9 milijuna eura čine bespovratna sredstva. Stručnu pomoć u pripremi i/ili provedbi primilo je 50 različitih javnopravnih tijela i/ili javnih ustanova s područja županije, kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

-Možemo slobodno reći kako je županijska Razvojna agencija bila preteča mnogih općinskih i gradskih agencija, a odradila je ogroman posao te je drugim ljudima i agencijama približila način rada, što i kako na pravi način treba činiti. Tako je izravno, ali i neizravno doprinijela da ogromna sredstva iz različitih EU fondova dođu na područje naše županije. Moram svakako zahvaliti svima koji su dosad radili i vodili Razvojnu agenciju, a sam odaziv na današnju konferenciju dovoljno pokazuje kolika je snaga i koliko je poštovanje prema njenom radu. Najveći projekti nam tek dolaze, a sredstva koja očekujemo u nadolazećem razdoblju su veća nego što su bila do sada. Projektne dokumentacije su u većini slučajeva spremne, projekti su pripremljeni na odličan način i smatram da imamo velike šanse proći na nadolazećim natječajima - zaključio je vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić.

Županijska Razvojna agencija osnovana je 2017. kao javna ustanova od strane Vukovarsko-srijemske županije, a započela je s radom 1. siječnja 2018. nakon prijenosa gospodarske cjeline Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u njezino vlasništvo. Sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te na temelju procjene Povjerenstva za akreditaciju, RA VSŽ je 21. studenog 2018. dobila pozitivnu Odluku o statusu regionalnoga koordinatora, kojom je potvrđeno kako RA VSŽ posjeduje sposobnosti za učinkovito i djelotvorno obavljanje poslova javnih ovlasti i javnih interesa. Pozitivna akreditacija bila je preduvjet za prijavu i korištenje sredstava iz Projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“.

 

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija