NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Za očuvanje tradicije i baštine kroz školu folklora i tambure osigurano 35 tisuća eura

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Pročelnica Kalistović istaknula je kako je prošle godine po prvi puta proveden javni poziv, odnosno pilot projekt koji je pokazao stvarnu potrebu za ovakvom vrstom sufinanciranja.
- Koliko nam je poznato nijedna županija nema nešto slično. Prepoznali smo potrebu i to je zapravo jedna društvena i povijesna činjenica da onaj tko jednom zavoli folklor i tamburu, posebice u djetinjstvu, toj ljubavi vraća se uvijek. To je zaista jedan zalog za budućnost i pomoć nositeljima i baštinicima tradicijske kulture naše županije. Zaista sustavno, organizirano i nesmetano provode edukaciju s najmlađim uzrastima u segmentu glazbenog i folklornog izričaja - istaknula je Kalistović.

U županijskom proračunu za očuvanje naše tradicije kroz škole folklore i tambure osigurano je 35 tisuća eura, a pravo na financijsku potporu ostvarilo je 38 korisnika, od kojih su neki prijavili samo jedan, a drugi oba programa, odnosno sufinancirat će se ukupno 23 programa za školu folklore i 21 program za školu tambure.

- Za organiziranje škola folklora i tambure danas smo podijelili ukupno 35 tisuća eura, a sve s ciljem edukacije predškolske i školske djece koja će nastaviti čuvati našu bogatu tradiciju i kulturnu baštinu kojom se ponosimo. Vrlo samo zadovoljni velikim odazivom na javni poziv, pogotovo manjih KUD-ova i sredina koji su pokazali izuzetan interes, a ova će im potpora biti od velike pomoći -  rekao je župan Dekanić.

Prijavitelj koji je prijavio oba programa imao je pravo na maksimalno 2.400 eura potpore, dok je onaj za jedan program mogao dobiti najviše 1.200 eura. Odluka o visini potpore donosila se prema određenim kriterijima kao što su broj polaznika, stručne reference, broj sati po pojedinoj školi, odnosno program i slično.

Jedan od brojnih KUD – ova koji se mogu pohvaliti godinama postojanja je „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca čija predsjednica Anica Lekić danas preuzela ugovor za potporu školi tambure.
- Kontinuiranim radom djelujemo od 1967. godine, a trenutno imamo stotinjak članova. Većina članova je dječjeg uzrasta jer se možemo pohvaliti jako dobrom dječjom folklornom sekcijom, naravno uz reprezentativni ansambl. Sredstva koja smo danas dobili utrošit ćemo na školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša, a danas je to sve teže i teže. Imamo 12 polaznika škole tambure, a vodi ju naš član, vrsni tamburaš, koji je završio glazbenu školu i predaje tamburu. Probe se održavaju i djeca su već pomalo spremna odsvirati laganije pjesme na nekim nastupima. Prošle godine smo se također prijavili na županijski javni poziv i moram reći kako iskorištavamo sve što nam županija omogućuje. Aplicirali smo se i za druge projekte te sam uvjerena kako će nam to uvelike pomoći u daljnjem radu našeg KUD – a  - rekla je Lekić.

Tvornica kulture Lovas već pet godina djeluje na području Lovasa, grada Iloka, Tovarnika, Ilače i Bogdanovaca. Također su iskoristili dosadašnje županijske potpore za tamburu, te se mogu pohvaliti kvalitetnim radom i brojnim malim tamburašima koji i dalje napreduju i nastavljaju svoju edukaciju.
- Trenutno imamo 10 polaznika koji su sve bolji i bolji. Naša djeca sudjeluju u brojnim aktivnostima i priredbama po cijeloj županiji gdje već sada pokazuju svoje znanje i vještine. Županijska potpora od velikog je značaja za naš rad - rekao je vlasnik Tvornice kulture Lovas i član KUD – a Lovas Ivan Balić.

 

Pročitano 276 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija