NAJNOVIJE
Diljem Hrvatske započela je nacionalna kampanja Hrvatska volontira

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri diljem Hrvatske, od 22. do 25. svibnja održavaju 14. nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira”. Organizacije diljem Hrvatske prijavile su čak 216 aktivnosti kojima obilježavaju ovogodišnju kampanju, koja tematski obilježava vrijednosti Europske unije. Cilj ovogodišnje kampanje je podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja u stvaranju i razvoju različitih europskih vrijednosti.

Svojim aktivnostima kampanji su se pridružile i brojne organizacije i udruge s područja grada Vukovara.

Aktivnosti pod nazivom „Njihov drugi dom” kampanji se pridružila Udruga Tko se boji sutra još? Vukovar, koja je trenutno u procesu selidbe iz staroga u novi prostor.

- Iskoristili smo sva četiri dana ove kampanje za „Njihov drugi dom”. Kroz ova četiri dana planirali smo, na neki način, pred pripremiti prostor za dolazak članova odnosno korisnika djece s teškoćama u razvoju. Prva dva dana imali smo odličan odaziv akciji. Prvi dan došlo nam je šest volontera, zajednički smo odradili četiri sata, čistili smo i uređivali dvorište lokacije. Drugi dan, isto zajedničkim snagama kroz četiri sata sastavljali smo novu opremu i namještaj u prostoru za djecu s teškoćama u razvoju. Za sutra planiramo opremanje prostora namještajem i igračkama, a četvrti dan planiramo veliku volontersku akciju selidbe opreme i korisnika iz starog prostora u novi prostor udruge - pojasnila je predsjednica Udruge Tko se boji sutra Još? Vukovar Maja Prakaturović te pozvala sve da im se, ukoliko to žele, pridruže u volontiranju, kako u ovoj akciji, tako i u drugim akcijama koje provode.

Kao i ranijih godina, i PRONI Centar - Volonterski centar Vukovar također se priključio nacionalnoj kampanji i to kroz organiziranje volonterske akcije ‘Na lijepom plavom Dunavu’. O kakvoj je akciji riječ ispričao je Goran Jelenić voditelj odjela rada s mladima PRONI Centra Volonterskog centra Vukovar.

- Našu smo akciju proveli u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Marko Babić na šetnici u Borovu naselju. Akciju smo nazvali „Na lijepom plavom Dunavu”. Zašto? Zato što smo željeli uljepšati taj dio grada. U suradnji s volonterima, učenicima škole i građanima očistili smo dio šetnice, tribine i stepenište koje vode ka Dunavu, obojali ih, a potom i postavili drvene kućice za knjige na samoj šetnici. Sama akcija trajala je gotovo puna tri sata, a u njoj je sudjelovalo nešto više od 20 osoba koje su zaista marljivo, od samoga jutra, čistili, farbali - pojasnio je Jelenić.

Dodajmo ovome kako će se kampanji pridružiti i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i to akcijom "Osvijestimo važnost oprašivača" koju će održati u petak u Park šumi Adica s početkom u 13.30 sati.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 14:53)
Donesene fiksne cijene navodnjavanja: 63 eura po hektaru godišnje i 0,184 eura po kubiku vode

Na dnevnome redu danas održane 25. sjednice Županijske skupštine našlo se 19 točaka, a većinom su se odnosile na godišnja izvješća o radu i poslovanju raznih ustanova – domova zdravlja, Opće županijske bolnice Vinkovci, Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, Zavoda za hitnu medicinu VSŽ te domova za starije i nemoćne.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 14:03)
Novi retail park STOP SHOP svečano otvoren u Vukovaru

U Vukovaru, u gradskoj četvrti Mitnica, svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u našem gradu, peti u Slavoniji, a četrnaesti na području Republike Hrvatske. Nova je ovo destinacija za kupovinu koja će obogatiti svakodnevicu građana Vukovarsko-srijemske županije, posebno grada Vukovara te okolnih mjesta.

Svečanom otvorenju vukovarskog STOP SHOP-a nazočili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te Joško Piteša, country manager operations za Hrvatsku, u ime STOP SHOP-a, kao i predstavnici zakupaca.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo još jednom uspješnom investicijom u gradu Vukovaru te je istaknuo važnost otvaranja novih stotinjak radnih mjesta.
- Posebno je zadovoljstvo i radost što smo ostvarili još jednu investiciju u Gradu Vukovaru. Novi će centar u naš grad privlačiti i stanovnike okolnih mjesta, počevši od Iloka i Tovarnika, a isto tako mnogi će pronaći i svoje radno mjesto te će ovdje zarađivati za svoje obitelji i njihovu egzistenciju – rekao je gradonačelnik pojašnjavajući kako je gradska uprava dala svoj maksimum kroz velike udijele, čak izmjenom GUP-a, a kako bi ova investicija postala moguća.

Josip Piteša je pojasnio kako je ovdje riječ o investiciji vrijednoj od oko 14 milijuna eura. Zahvalio se lokalnoj vlasti, partnerima i timu koji je radio na realizaciji projekta.

- Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo otvorili STOP SHOP u Vukovaru i što je Vukovar postao dio STOP SHOP obitelji. Nakon uspješnih prošlogodišnjih otvaranja u Daruvaru, Vinkovcima, Labinu, Pazinu i u Đakovu red je došao i na Vukovar koji se idealno veličinom, konfiguracijom i položajem uklapa u našu priču o razvoju. Iznimno smo sretni što smo napravili 8.973 kvadrata maloprodajne površine, 275 parkirnih mjesta, 14 zakupaca domaćih i stranih brendova. Uvjeren sam kako će stanovnici Vukovara i okolice prepoznati važnost i praktičnost novog trgovačkog središta te da će u njemu moći pronaći sve potrebno za sebe, svoje najmilije i svoj dom – rekao je Piteša.

Povodom otvorenja posjetitelje je dočekao bogat cjelodnevni program kao i brojne pogodnosti zakupaca.

Program svečanog otvorenja nastupom je obogatio i lokalni KUD Kolo Vukovar.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 13:16)
Policija poziva maturante da dostojanstveno i odgovorno proslave završetak srednjoškolskog obrazovanja

Budući da sutra, 24 svibnja 2024. godine u gradovima Vukovarsko-srijemske županije maturanti slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, odnosno Dan maturanata ili norijadu, iz Policijske uprave vukovarsko-srijemska pozivaju maturante da ga obilježe odgovorno i dostojanstveno te da prilikom slavlja vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti te o imovini. Poziv prenosimo u cijelosti:

"Tijekom proslave norijade očekuje se izlazak većeg broja maturanata na gradska središta, odnosno ulice i trgove te njihovo okupljanje u parkovima ili na sportskim igralištima.

Policija će od ranih jutarnjih sati pojačano nadzirati mjesta okupljanja maturanata, posebno u zonama škola te na svim javnim mjestima i poznatim okupljalištima mladih kako bi ova proslava prošla bez narušavanja javnog reda, bez oštećenja tuđe imovine i drugih oblika nedoličnog ponašanja pojedinaca.

Apeliramo na sve mlade da svoj završetak škole proslave bez alkohola i vandalizma, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, te da poštuju pravila uljuđenog ponašanja. Ujedno apeliramo i na roditelje da svojoj djeci ukažu na poželjno ponašanje tijekom ove manifestacije. Također pozivamo djelatnike u ugostiteljskim objektima i trgovinama da se pridržavaju zakonskih odredbi u vezi s obavljanjem svoje registrirane djelatnosti.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska svim maturantima čestita završetak srednjoškolskog obrazovanja, uz želju da odgovornim ponašanjem doprinesu da njihov dan protekne bez ugrožavanja njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih građana", navode iz policije.
 

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 11:03)
Pravobraniteljica za djecu: U Hrvatskoj svako peto dijete živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Za danas je u Hrvatskom saboru predviđena rasprava izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za 2022. i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI) u 2021. godini koja govore o ključnim problemima s kojima su se djeca i OSI susretali, prenosi HINA.  

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 09:20)
Vukovarski plivači sa Sova kupa donijeli 20 medalja

Plivački klub Vukovar nastupio je na plivačkom mitingu Sova kup u Vinkovcima na kojemu se natjecalo 234 plivača i plivačica iz 12 plivačkih klubova. Za Vukovar je nastupilo 30 plivača i plivačica a većini je to bio prvi službeni nastup. Osvojeno je ukupno 20 medalja, od čega je 9 zlatnih, 2 srebrne i 9 brončanih medalja. Osim osvojenih medalja isplivani su i mnogi osobni rekordi.

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 08:34)
KOP Vukovar organizira Prvi međunarodni turnir u odbojci na pijesku

Nakon izborenih novih terena za odbojku na pijesku na ŠRC Lijeva bara u Vukovaru, Klub odbojke na pijesku "Vukovar" ne staje s aktivnostima, te u sklopu Otvorenog prvenstva Hrvatske, organizira prvi međunarodni turnir u odbojci na pijesku u Vukovaru, pod nazivom VUkovar Open 2024.

Turnir će se igrati po pravilima svjetske odbojkaške organizacije FIVB u ženskoj i muškoj konkurenciji, na ŠRC Lijeva bara (Ul. Stanka Vraza 19B, Vukovar).

Na turnir se osim hrvatskih predstavnika, prijavilo 5 međunarodnih parova, što potvrđuje veliku zainteresiranost i garantira kvalitetne izvedbe na terenu.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže 25. i 26. svibnja te podrže svoje favorite na putu do naslova.Kop

(Četvrtak, 23 Svibanj 2024 08:03)

U Sabor ušli Penava, Mažar, Matić i Pavliček

Nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, neslužbeni podatci Državnoga izbornoga povjerenstva pokazuju da je na parlamentarnim izborima održanima jučer 17. travnja najviše mandata osvojila Hrvatska demokratska zajednica – 61, SDP 42 , Domovinski pokret 14, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. U petoj izbornoj jedinici pobijedio je HDZ s 42,77 posto. Slijedi SDP 19,58. Treći je Domovinski pokret 17,38, a prošla je i koalicija Most – Hrvatski suverenisti s 8,48 posto. Mjesto u Saboru su u našoj izbornoj jedinici osigurali vukovarsko-srijemski političari Ivan Bosančić, Nikola Mažar i Josip Šarić iz HDZ-a, Ivan Penava i Josip Dabro iz DP-a, Predrag Matić i Mario Milinković iz SDP-a te Marijan Pavliček iz koalicije Most – Hrvatski suverenisti. I u Vukovaru je najviše glasova dobio HDZ – 35,17 posto. Drugi je Domovinski pokret s 29,51 posto, treći SDP 14,95 posto, a koalicija Most – Hrvatski suverenisti ima 11,83 posto glasova birača. Iz pete izborne jedinice u Sabor ulaze Vukovarci Nikola Mažar iz HDZ-a, Ivan Penava iz DP-a, Predrag Matić iz SDP-a i i Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osvojio je 1.831 preferencijalni glas. Rekao je kako su izbori pokazali da građani žele promjenu pa sada slijede intenzivni sastanci kojima su cilj vitalni nacionalni interesi.
- Treća smo stranka i vrlo smo jasno pozicionirani što je ogroman uspjeh. Sada nam slijede intenzivni sastanci na kojima ćemo komunicirati vitalne državne interese, interese običnog hrvatskog čovjeka. Najvažniji ciljevi su poboljšanje životnog standarda, sigurnost svih naših građana i stabilnost buduće Vlade. Važno je da hrvatski građani imaju najbolje što im se može osigurati - rekao je Penava ističući kako koalicija s SDSS-om i Možemo nije opcija.

Nikola Mažar iz HDZ-a dobio je u Vukovaru 1142 preferencijalna glasa. Nastavit će, kaže, s borbom za boljitak Vukovara, ukazujući na brojne kapitalne infrastrukturne projekte koje je HDZ-ova vlada u prošlom mandatu realizirala na ovom području kao i na one koji su tek počeli poput izgradnje vukovarske obilaznice.
- Zahvaljujem svim našim sugrađankama i sugrađanima koji su iskoristili svoje biračke pravo, izašli na izbore i svoje povjerenje dali onoj političkoj opciji za koju smatraju da će ih najbolje predstavljati i voditi u idućem razdoblju. Ono što me najviše veseli je prije svega treća uzastopna pobjeda Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima kao i to što su Vukovarci i Vukovarke pokazali da je prva opcija u Vukovaru HDZ. Svoje su najveće povjerenje poklonili upravo nama i to ne malom razlikom jer je druga opcija iz nas dobila 540 glasova manje. To pokazuje i potvrđuje da prepoznaju rad HDZ-a i rad Vlade RH odnosno ispruženu ruku suradnje, poštovanja, uvažavanja prema svim građanima Vukovara. Puno je toga što nas čeka i želja mi je i dalje nastaviti raditi kao zastupnik u Saboru, biti dostupan i na raspolaganju svim našim sugrađanima, kako u uredu stranke tako i na ulici gdje se susrećemo svaki dan, a kako bi zajedno radili ono što nam je svima u interesu, odnosno stvarali Vukovar kao miran, stabilan i siguran grad sretnih ljudi i grad budućnosti u kojem se neće samo ostajati nego i dolaziti živjeti – poručio je Mažar.

Izborni rezultat prokomentirao je Vukovarac Predrag Matić Fred, nositelj koalicijske liste SDP-a u V. izbornoj jedinici koji je osvojio 589 preferencijalnih glasova.
- Građanke i građani jučer su rekli svoje. Ja se s tim mogu složiti ili ne, ali oni su odabrali. Žao mi je što su građani ozakonili HDZ-ovu krađu i afere, a nisu se odlučili za jednu građansku suvremenu opciju, ali tako je kako je. Što se tiče SDP-a i naših koalicijskih partnera, naravno da nismo zadovoljni s ostvarenim rezultatima, ali u okviru mogućeg i događanja u Slavoniji mislim da je to čak i dobar rezultat. Žao mi je što će se nastaviti politika krađe i afera jer su to građani ozakonili, a oni koji nisu članovi HDZ-a i dalje će obilaziti autobusne postaje i željezničke kolodvore te odlaziti u zapadnoeuropske zemlje u potrazi za boljim životom koji je, nažalost, jedino ondje moguć – rekao je Fred dodajući kako se neće predati jer sada predstoje razgovori i pregovori, a sve je još uvijek moguće iako, kaže, šanse nisu posebno velike.
-Predstoje nam izbori za Europski parlament, moramo se konsolidirati i nastaviti dalje - poručio je.
Na upit o mogućim koalicijama, ističe kako je sve moguće.
-Čelnici stranaka će već danas, idućih dana i tjedana razgovarati i pregovarati. Razne kombinacije su moguće. U ime SDP-a mogu reći da postoje neke granice koje se ne mogu prijeći, a to su poštivanje ljudskih prava, prava žena, nacionalnih manjina i drugih društvenih skupina. Oko toga pregovora nema, a sve ostalo je moguće i „na stolu” – poručio je Matić.

Marijan Pavliček u Vukovaru je kao kandidat koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista osvojio 782 preferencijalna glasa. Kao jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika u prošlom sazivu i u naredne četiri godine želi ostati narodni tribun.
- Želim zahvaliti svima koji su mi dali potporu i prepoznali moj rad u Saboru. Mogu biti zadovoljan rezultatom kako u petoj izbornoj jedinici tako i u Vukovaru i općenito brojem preferencijalnih glasova. I dalje ću se boriti za dobrobit svih naših građana, za dobrobit istoka Hrvatske, ukazivati na anomalije koje se događaju u hrvatskom društvu, biti uvijek narodni tribun, čovjek iz naroda koji će se boriti za njihove interese. Vidjet ćemo hoće li se uopće i na koji način uspjeti sastaviti vladajuća većina u Hrvatskom saboru, a to ćemo znati tek kroz koji tjedan – istaknuo je Pavliček.

Pročitano 278 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija