NAJNOVIJE
Obnova Bošnjaka pri kraju

Obnova Bošnjaka kod Županje približava se kraju, preostali su još krovovi staračkih domaćinstava koja nemaju u blizini člana obitelji ili rodbine - potvrdio je u ponedjeljak Andrija Juzbašić, načelnik općine koju je prije dva tjedna poharala tuča uz veliku materijalnu štetu, a prenosi HINA. 

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 12:23)
Općini Bogdanovci odobren projekt "Nabava komunalne opreme"

Općini Bogdanovci odobren je projekt "Nabava komunalne opreme". 

Na javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2024. godini, koje je objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općina Bogdanovci prijavila se radi nabave komunalne opreme. Iz Općine ističu kako će s novom komunalnom opremom komunalnim djelatnicima biti olakšan rad, ali će i brže i efikasnije moći održavati javne površine u svim općinskim naseljima.

- Ovim projektom direktno utječemo na razvoj javne usluge koju pružamo i poboljšavamo kvalitetu življenja naših građana. Ukupni je iznos sufinanciranja 15.400 eura - stoji na stranicama Općine Bogdanovci.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:49)
Od utorka skuplje gorivo

 Loše vijesti za sve vozače.

Prema pisanju brojnih medija, od utorka poskupljuje gorivo. Cijena Eurosupera bit će 1 euro i 54 centa, što je 0,01 cent više nego sada.

Za jedan cent raste i cijena Eurodizela, pa će on koštati 1 euro i 45 centi, dok se cijena plavog dizela neće mijenjati.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:46)
Obilježena godišnjica osnivanja Zbora narodne garde u općini Antunovac

U znak sjećanja na 14. srpnja 1991. godine kada je osnovan Zbor narodne garde u općini Antunovac podno spomen-obilježja kod crkve sv. Antuna položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje i civile.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:06)
Vratila se afrička svinjska kuga

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Gradištu potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge koja se u Hrvatskoj prvi put pojavila prošle godine u lipnju na područjima opićina Drenovci i Gunja nakon čega se brzo proširila ostalim područjima županije. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tim povodom održao je konferenciju za medije u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

OBJEKT ZARAZE U ČETVRTOJ ZONI
Ministar je na konferenciji potvrdio pojavu bolesti te eutanaziju svinja na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Kadić u Gradištu.

- Potvrđena je afrička svinjska kuga od uzoraka uginulih svinja koji su prikupljeni početkom ovog tjedna s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kadić iz Gradišta. Kako bi Državni inspektorat što prije proveo sve propisane mjere na gospodarstvu te kako bi uslijedila zabrana iznošenja svih sredstava koji su bili u kontaktu uz temeljne dezinfekcijske mjere pristupili smo izlasku na teren zajedno sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Sukladno nalazima promptno ćemo propisati sve druge mjere, a ono što je važno naglasiti je da se obejkt nalazi u zoni četvrte kategorije što znači da nije u naselju nego je riječ o vanjskom uzgoju u blizini šume Spačva. Na objektu se nalazila 81 svinja autohtone pasmine Mangulica. Sada je jako bitno reagirati pa je određena zona zaštite i zona nadziranja. U zoni zaštite nalazi se sam objekt na kojem je utvrđena pojava boelsti te u krugu od tri kilometra nema niti jednog drugog objekta. Zona nadziranja obuhvatiti će naselja Andrijaševce, Cernu, Privlaku, Županju, Otok, Bošnjake i Štitar. Na tom području u Vukoarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, a ostale su manje farme s ukupno oko 3500 svinja koje će biti pod nazdzorom i kada budemo dobili detaljnije analize moćićemo podijeliti više informacija, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo i kako su prve sumnje o pojavi bolesti povezane sa dviljim svinjama, te kako su već zatražili nalaze od Veterinarskog instituta.
- Kontaktirali smo Veterinarski institut od kojeg smo tražili vremenski period posljendnjih nalaza na divljim svinjama uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, riječ je o 38 svinja u ovoj godini, a posljednji je bio 26. travnja. Sumnjamo da je to sve uzrokovano od divljih svinja. Naše službe su na terenu i rade detaljnu analizu, istkanuo je Dabro.

DABRO POZVAO UZGAJIVAČE DA PRIJAVE SIMPTOME
Dabro je istaknuo i kako vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, ali i pozvao uzgajivaće da ne skrivaju uginuća i simptome.
- Što se tiče gospodarstva obitelji Kadić izvršena je eutanazija, a u zoni zaštite će se svinje nadzirati slijedećih četiri do sedam dana kako bi smo vidjeli što će se događati i hoće li biti simptoma. Komunicirao sam i sa doktorima znanosti sa Veterinarskog fakulteta Petrom Džajom i Ljubom Babićem i dati ćemo sve od sebe i vjerujemo da bi ovo mogao biti izolirani slučaj jer je gospodarstvo u blizini šume. Ne možemo za sad detaljnije govoriti dok ne budemo vidjeli što će se dogoditi u slijedećih par dana. Ministarstva poljoprivrede poziva one koji uzgajaju svinje da prijave uginuća ili simptome kako bi smo bili što učinkovitiji i kako bi smo djelovali u smjeru da se afrička svinjska kuga ne proširi, zaključio je ministar Dabro.

ZABRANA PROMETA ŽIVOTINJA 30 DANA

Na konferenciji za medije govorio je i državni tajnik u Ministartvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo da će na ovom području u slijedećih 30 dana biti zabranjen promet životinja.

- Jučer se pojavila sumnja, a danas smo promptno djelovali. Nakon potvrde iz laoboratorija eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i proveden su sve mjere koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti da će za zonu nadzora i zonu zaštita mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izvoza životinja vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj s obzirom da u krugu većem od tri kilometra ne postoji niti jedno drugo gospodarstvo i vjerujemo da više neće biti pojave ove bolesti na tom području, rekao je Pavić.

(Petak, 12 Srpanj 2024 17:57)
OBŽ osigurala 160.000 eura potpora za turizam

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

(Petak, 12 Srpanj 2024 14:02)
Poziv na selekcijski postupak kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2024./2025. godini

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su kako su na selekcijski postupak za zanimanje policajac/policajka pozvani su kandidati/kandidatkinje čije su molbe obrađene do 10. srpnja 2024. godine.

Kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju formalne uvjete za upis, navedene u natječaju objavljenom 05. travnja 2024. godine, pozivaju se na selekcijski postupak koji će se odvijati na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb:
 

  • 16. srpnja 2024. godine, s početkom u 8.00 sati,
  • 17. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati,
  • 18. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

 
Kandidati/kandidatkinje koji su pozvani na selekcijski postupak doznat će klikom OVDJE.
 
Kandidati/kandidatkinje moraju se pridržavati točnog vremena dolaska te poštivati pravila kućnog reda navedenog mjesta selekcijskog postupka.

Kandidat/kandidatkinja koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u točno vrijeme ili ne poštuje kućni red/pravila bit će isključen/a iz natječajnog postupka.

Za eventualno potrebne dodatne informacije molimo nazovite na brojeve telefona 01/ 24-26-305 i 01/ 24-26-518 ili posjetite službenu web stranicu MUP-a.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:17)

Na odlagalištu Petrovačka dola pronađena nova masovna grobnica

Ispod 90.000 kubika komunalnog otpada i zemlje, otkrivena nova masovna grobnica Ispod 90.000 kubika komunalnog otpada i zemlje, otkrivena nova masovna grobnica Foto: Robert Rac

U Vukovaru, na odlagalištu komunalnog otpada Petrovačka dola, pronađena je još jedna masovna grobnica, a prema prvim informacijama, riječ je o najmanje deset posmrtnih ostataka. Potvrđeno je da je riječ o posmrtnim ostacima koji potječu iz vremena Domovinskoga rata. Također, sa sigurnošću se zna da je riječ o sekundarnoj lokaciji masovne grobnice, a posmrtni ostatci su na sekundarnu lokaciju premješteni iz primarne grobnice, koja se nalazila na močvarnom tlu.

Potragu za posmrtnim ostatcima, koja se na području Petrovačke dole u kontinuitetu provodi od 2022. godine, u značajnoj mjeri otežava činjenica što su posmrtni ostatci ubijenih branitelja i civila pomiješani s kostima životinjskog podrijetla, a da bi se došlo do tijela, moralo se izmjestiti preko 90.000 kubika komunalnog otpada i zemlje. Sve navedeno učinilo je potragu za ovom masovnom grobnicom najzahtjevnijom, budući je potraga za posmrtnim ostatcima trajala svakodnevno, pune dvije godine.

02 Masovna grobnica

Mjesto masovne grobnice, koja koja je inače peta masovna grobnica pronađena u posljednjih osam godina na području Vukovarsko-srijemske županije, obišli su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Ivana Turudića, i članova obitelji nestalih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata.

 

ISTRAGE I PROBNA ISKAPANJA ZAPOČELA 2022. GODINE
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uvodno je pozdravio obitelji nestalih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata, glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, zamjenika ravnatelja Sigurnosno - obavještajne agencije, načelnika policijske postaje, hrvatske vojnike, ravnateljicu i sve djelatnike Uprave za zatočene i nestale.

05   Ministar Medved

- Na ovoj lokaciji od travnja 2022. godine provodimo iskapanja s ciljem pronalaska nestalih osoba. Preduvjet za ovakav pristup bio je institucionalno rješavanje nadležnosti u okviru naših službi, stoga smo 2019. donijeli Zakon o nestalim osobama koji je jasno propisao nadležnost pojedinih službi u Republici Hrvatskoj u procesu prikupljanja saznanja, obrade informacija i postupanja na terenu – rekao je Medved.

Dodao je, da nakon što su krajem 2021. zaprimili informaciju o mogućnoj lokaciji te su s probnim iskapanjima na lokaciji Petrovačke dole započeli početkom 2022. godine.

-Pune dvije godine provodili smo probna iskapanja u svim mogućim vremenskim uvjetima, više od 90 tisuća kubika materijala i otpada smo uklonili da bi došli do pozicije gdje smo pronašli zasada najmanje deset posmrtnih ostataka nestalih osoba – objasnio je Medved, dodajući kako se probna iskapanja obavljaju i na drugim lokacijama, ali zbog teških uvjeta s kojima se susreću na mjestu ove masovne grobnice, potraga za nestalima na Petrovačkoj doli izdvaja se kao najteža i najkompleksnija lokacija na kojoj se vrši potraga za posmrtnim ostatcima.

TRAŽENJE IGLE U PLASTU SIJENA
Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić je rekao da je šokiran lokacijom i činjenicom da su ljudi bačeni na smetlište, dodajući kako je to sada kao traženje igle u plastu sijena.

06 Turudic

- Pronađeni posmrtni ostatci, osobe su koje su tragično skončale prije više od 30 godina, i oni nisu samo žrtve ubojstava, već su žrtve ratnog zločina. Počinitelji ovih zločina nisu samo osobe koje su neposredno mučki ubile i likvidirale ove žrtve, nego su to i sve one osobe koju su sve ove godine tajili, a znali su istinu i kako je do zločina došlo – izjavio je Turudić. Rekao je kako je ganut riječima ministra Medveda koji je rekao da se nikada nećemo umoriti u pronalaženju krivaca i saznavanju istine za počinjena nedjela.

Turudić je objasnio kako je daljnja procedura dostavljanje posmrtnih ostataka na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu i nakon provedene DNK analize, pokušat će se ustanoviti identitet ubijenih osoba, a nakon toga krenuti prema počiniteljima navedenih kaznenih zločina.

 04.Medved i Turudic

 

ALVIR: CIJELI POTHVAT JE GOTOVO NEMOGUĆA MISIJA
Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zahvalila se ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Tomi Medvedu, kao i svim resorima koji su u sinergiji radili kako bi se došlo do otkrića posmrtnih ostataka najmanje deset osoba iz Domovinskog rata.

- Željela bih zahvaliti i hrvatskim vojnicima koji su ovdje danonoćno po vremenskim uvjetima kakve rijetki podnose, radili i strpljivo prekapali zemlju, koji su pregledavali i došli do posmrtnih ostataka – rekla je Alvir, dodajući kako veliki broj obitelji koje još uvijek tragaju za svojim nestalim članovima obitelji, rješenje traže upravo na ovome mjestu.

07 Alvir

- Znam da to rješenje nećemo svi pronaći, ali smo sretni zbog onih koji hoće – rekla je Alvir.

Istaknula je izuzetnu suradnju i međusobno povjerenje Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i ministarstva hrvatskih branitelja, što je po njezinom mišljenju i rezultiralo ovim pronalascima.

- Cijelo vrijeme smo informirani od strane ministarstva branitelja i pratimo što se događa, ne samo na Petrovačkoj doli, nego i na svim drugim lokacijama gdje se vrše probna iskapanja. U posljednje dvije godine, nekoliko puta smo dolazili ovdje na Petrovačku dolu i promatrali kako se proces odvija, ali nismo javno govorili o tome, upravo zbog želje da se ne uznemiravaju obitelji, nego smo ministarstvu i institucijama poklonili potpuno povjerenje i čekali smo da oni konačno daju rezultate, iako smo ponekada sumnjali da će ga biti – ispričala je Alvir, naglašavajući kako je ovaj cijeli pothvat praktički nemoguća misija i financijski i tehnički i u svakom drugom smislu.

03 Ministar i obitelji

U VUKOVARU SE JOŠ TRAGA ZA NJIH 373
Nakon obilaska mjesta nove masovne grobnice, ministar Tomo Medved, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar održali su susret s obiteljima nestalih. U Vukovaru se još uvijek traga za 373 osobe nestale u Domovinskom ratu, na području Vukovarsko-srijemske županije za njih 500, a 1797 na području Republike Hrvatske.

Pročitano 2747 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija